Pracht & pret: 17 x het leukste museum met kinderen
De musea zwieren hun deuren graag weer voor je open. Zwieren is misschien veel gezegd, maar dat ze je met open armen zullen ontvangen, staat vast. Na een hele tijd waarin we het moesten stellen zonder alle schoonheid en horizonverbredende verhalen die in onze musea te vinden zijn, mogen we er nu gewoon naartoe. Met respect voor de nodige voorzorgsmaatregelen, uiteraard. Een bezoek aan een museum met kinderen betekent nu nog meer dan vroeger: je samen wentelen in de grote verwondering. We hebben het allemaal nodig. En nee, je hoeft niet naar het Koninklijk Museum voor Saaie Kunsten, zoals je kan zien in dit fijne lijstje: 17 x naar het museum met kinderen.
Museum met kinderen in Antwerpen
Plantin Moretus museum met kinderen
Het 16de-eeuwse woonhuis en atelier van de uitgeversfamilie Plantin-Moretus is de gedroomde setting voor een middag met je neus tussen de boeken. Als oudste bewaard gebleven drukkerij van Europa biedt het museum Plantin-Moretus een unieke inkijk in de begindagen van de boekdrukkunst.


Bezoekers worden er verwelkomd met een inspirerend aanbod, waaronder een hoorspel, het familiespel De Dappere Drukker en tal van creatieve workshops. De geïllustreerde boeken zijn van een sublieme schoonheid, net als de wereldkaarten en de twee oudste drukpersen ter wereld. Tel daarbij de sfeervol krakende trappen van de patriciërswoning en je snapt waarom dit museum de status van Unesco werelderfgoed kreeg. Ook oma’s en opa’s zouden trouwens erkend mogen worden als Unesco werelderfgoed (elke gelijkenis met bestaande krakende trappen berust op louter toeval). Lees hier meer.

Omdat we nog steeds met een pandemie zitten, treft Plantin-Moretus uiteraard de nodige voorzorgsmaatregelen, om ervoor te zorgen dat iedereen veilig het museum met kinderen kan bezoeken.
Middelheim Museum met kinderen
Voor je kinderen flauwvallen van verveling bij het woord ‘museum’: het Middelheim museum is een allesbehalve saaie bedoening. Om te beginnen is dit een museum zonder dak. Dat betekent dat er dus ook duchtig geravot kan worden. Bij een parcours door het beeldenpark doe je de ene magische ontdekking na de andere. Gewoon ronddwalen en het toeval zijn rol laten spelen, is een hele fijne manier om de wonderlijke beeldentuin te bezoeken. Struin je graag op eigen houtje door het park maar wil je toch wat meer weten over de kunstwerken, dan is de Middelheim App ideaal. De app serveert geen droge kost: je komt meer te weten over de achtergrond van de kunstwerken en krijgt verhalen te horen van auteurs en bekende Vlamingen over hun lievelingsbeeld. Lees hier meer. Ook in het Middelheim museum worden de nodige voorzorgsmaatregelen genomen om het virus de pas af te snijden.


Red Star Line museum met kinderen
In het Red Star Line museum is het heerlijk wegdromen bij de Amerikaanse droom, die zovelen uit Europa deed besluiten om koers te zetten naar een nieuw leven. Met twee miljoen waren ze, die tussen 1873 en 1934 de oceaan overstaken aan boord van een van de schepen van de Red Star Line rederij. Op de plek die voor hen hun laatste op het Europese vasteland zou worden, kom je te weten hoe dat voelde voor al die hoopvolle landverhuizers. Lees hier meer. En check ook de voorzorgsmaatregelen van Red Star Line in verband met de COVID-19 crisis.

Het Muhka
In het M HKA – het Antwerpse museum voor hedendaagse kunst – zien ze families graag komen, en dat steken ze dan ook bepaald niet onder stoelen of banken. In normale tijden voorziet het M HKA het hele jaar door verschillende activiteiten voor nieuwsgierige families. Vergeet het saaie staren naar schilderijen: hier mag de jeugd van tegenwoordig zelf aan de slag. Tijdens actieve tochten ontdekken ze de wonderlijke wereld van het museum en de kunstwerken, gewapend met creatieve opdrachten en in het gezelschap van een bevlogen gids. Die kunstwerken? Dat zijn niet alleen schilderijen en beelden maar ook foto’s, tekeningen, installaties en video’s.

Momenteel is er uiteraard geen sprake van het gebruikelijke aanbod voor families. De nodige voorzorgsmaatregelen van het Muhka moeten ervoor zorgen dat je toch veilig het museum met kinderen kan bezoeken. Daarvoor werkt het museum met tijdsblokken en quota en vraagt men onder meer om zoveel mogelijk op voorhand online tickets te reserveren.
Het MAS
Wil je graag naar een museum met kinderen, dan mag je zeker niet voorbijgaan aan het immer bruisende MAS – Museum aan de Stroom – op het Eilandje. Want daar valt ook voor de jonge medemens wel heel wat te beleven. Het gebouw van Neutelings en Riedijk doet niet alleen mooie tijdelijke tentoonstellingen, het herbergt ook het voormalige Scheepvaart- en Etnografisch Museum. Inhoudelijk nogal uiteenlopende onderwerpen dus, maar dat hebben ze goed opgelost door elke verdieping een heel andere invulling te geven.

Elke verdieping is gewijd aan een thema dat verband houdt met Antwerpen, van handel en scheepvaart tot een meer filosofisch gegeven als leven en dood. Er zijn normaal gezien ook interactieve ruimtes, waar kinderen materialen zoals leder, hout, staalplaat of zilver mogen aanraken, ze een boodschap in een fles in een denkbeeldige zee kunnen gooien, of een wens mogen opschrijven en die aan een Tibetaanse vlaggenlijn hangen. Lees hier meer. Dat interactieve kan nu allemaal niet, dat spreekt voor zich. Check hier hoe je met de nodige voorzorgsmaatregelen van het MAS toch veilig op bezoek kan gaan.
Museum met kinderen in Brussel
Coudenbergpaleis
Je zou het niet zeggen, maar in de Middeleeuwen stond aan de Kunstberg, in hartje Brussel, het monumentale Coudenbergpaleis, volgens de overlevering een van de mooiste van Europa. Het paleis deed dienst als bescheiden optrekje van Keizer Karel. Nadat het begin 18deeeuw werd verwoest door een brand, moesten de ruïnes plaats maken voor het Koningsplein. Maar ondergronds vind je nog steeds een wonderlijke archeologische site waar het heerlijk dwalen is in het verleden. Voor kinderen zijn er leuke zoektochten en een app om de site te ontdekken. Uiteraard wordt ook hier voorzichtig te werk gegaan, getuige daarvan de voorzorgsmaatregelen van het Coudenbergpaleis.

Museum voor Natuurwetenschappen
Het museum voor Natuurwetenschappen is zo’n plek waar je keer op keer naartoe kan gaan, zonder dat je er ooit op uitgekeken raakt. Dat heeft te maken met de schitterende tijdelijke tentoonstellingen, maar evengoed met de permanente collectie. Dit is het museum van de dino’s. Je weet wel, die van Bernissart. Het nieuwere gedeelte, met de Galerij van de Mens en het Lichaam, is momenteel nog niet toegankelijk, maar binnenkort hopelijk wel. Hier kan je uitgebreider lezen over een bezoek aan het Museum Waar Je Nooit Op Uitgekeken Raakt. Maar in deze tijden van coronacrisis, zorgt het museum er uiteraard ook voor dat de nodige voorzorgsmaatregelen genomen worden.

Bezoekers mogen zich verheugen in een heropeningsparcours, want de dino’s kunnen naar het schijnt niet wachten om hun publiek weer te zien en ook de tijdelijk bevroren expo Antarctica gaat terug open. Tickets koop je verplicht online op voorhand. Dit zegt het museum er zelf over: ‘Dankzij de geleidelijke afbouw van de inperkingsmaatregelen voorzien door de Nationale Veiligheidsraad, kunnen de musea eindelijk terug de deuren openen. We werkten een bewegwijzerd parcours met eenrichtingsverkeer uit om onze bezoekers op een veilige manier te onthalen. We kozen in deze gedeeltelijke en stapsgewijze heropening voor onze blikvangers. Onze dino’s respecteren de sociale afstand, maar blijven – zelfs op anderhalve meter – indrukwekkend.’ Alle info vind je op www.natuurwetenschappen.be
Train World
Train World wekt het wonderlijke universum van ‘het spoor’ tot leven, in een meer dan geslaagde scenografie die jong en minder jong kan bekoren – ook als die geen treinfetisjist of gepensioneerd conducteur zijn. Hypnotiserende projecties, een bezwerende klankband en treinen… Zoveel verschillende soorten treinen. De tijdelijke expo « Paul Delvaux. De man die van treinen hield » zal nog te bezichtigen zijn tot en met 30 juni.

Ook hier gaat men voorzichtig te werk en worden er coronamaatregelen getroffen met het oog op de veiligheid van de bezoekers. De heropening is enkel voor individuele bezoekers, met eventuele huisgenoten, en is stevig omkaderd. Een duidelijk uitgestippeld museumparcours in één richting moet de veiligheid waarborgen, en er zal zeep en handgel ter beschikking gesteld worden. Betalen kan enkel via bankkaart.
Het Adam – Art & Design Atomium Museum – herbergt de collectie van het vroegere Plasticarium en pakt uit met tijdelijke tentoonstellingen rond design. De verzameling knaloranje en appelgroene interieurobjecten uit de sixties stemt elke bezoeker geheid vrolijk. Voor kinderen is er een eenvoudig spel dat hen door de collectie loodst, maar ook zonder dat blaadje papier zullen ze het hier naar hun zin hebben. Wil je een totaal onsaai museum met kinderen bezoeken, dan is dit een puik idee. Goed om door te nemen voor je naar daar trekt: de voorzorgsmaatregelen van het Adam.

MiMa
Dit Brusselse museum voor actuele kunst zit in de voormalige Belle-Vue brouwerij in Molenbeek en heet voluit het Millennium Iconoclast Museum of Arts. De focus ligt hier op kunst vanaf 2000, met de nadruk op grafische kunst, street art à la Banksy en ander ondergronds artistiek geweld dat de moeite loont om eens van naderbij te bekijken. Ook het MiMa zwaait zijn deuren weer open op veilige wijze, en dat vanaf 3 juni. Het museum neemt daarbij de nodige voorzorgsmaatregelen, onder meer online ticketverkoop op voorhand. Hier lees je er meer over. Een ideaal museum met kinderen, huh, pardon, tieners!

Museum met kinderen in Gent
Het STAM

Trek je naar Gent met kinderen, dan hoort daar zeker een bezoek aan het Stadsmuseum bij, STAM voor de vrienden. Het vast parcours ‘Het verhaal van Gent’ – voor kinderen verteld door Cuberdanny, een vree wijze gast met de looks van een rood tsjoepke – is momenteel gesloten, maar opent op 10 oktober weer de deuren in een volledig vernieuwde versie. Wél kan je naar twee expo’s die deze zomer doorlopen: Housing Apart Together en Ondergronds in de stad. Aan ‘Ondergronds’ is een zoektocht verbonden voor kinderen vanaf 9 jaar en er is ook een installatie van Studio Orka te bewonderen. Zoals ook bij de andere musea het geval is, kan een bezoek aan het heropende STAM uitsluitend na reservatie. Lees hier hoe dat in zijn werk gaat.
Designmuseum met kinderen

Van de art nouveau van Horta tot het minimalisme van Mies van der Rohe: de Playmobiltour maakt kinderen op een speelse manier wegwijs in design. Bovendien zijn er in het Designmuseum geregeld prachtige tijdelijke tentoonstellingen te beleven, zoals deze over robots. Maar natuurlijk loopt er nu die ene die we allemaal willen gaan zien en die gelukkig verlengd is tot 21/02/2021: Kleureyck, over Van Eycks kleuren in design. Hier lees je verder hoe het museum de bezoeker beschermt en welke maatregelen er getroffen zijn.
Het SMAK
Hedendaagse kunst niks voor kinderen? O jawel hoor. In het SMAK, Stedelijk Museum voor Actuele Kunst, zit je gebeiteld voor een fijne kunstervaring op maat van de koters. Bij elke grote expo wordt er ook aan de kinderen en hun ouders gedacht, in de vorm van een ontdekkingstocht voor gezinnen. Ook hier zijn ze voorzichtig bij het heropenen van hun deuren: de genomen voorzorgsmaatregelen worden hier uitgelegd.

De Tuin van Kina
Deze bijna honderdjarige tuin herbergt een prachtige collectie planten en bomen, en ook… enge dingen alsvogelspinnen en wandelende takken. De Tuin hoort bij De Wereld van Kina, een natuurmuseum dat speciaal voor kinderen werd bedacht. Je vindt er tijdelijke tentoonstellingen en komt er meer te weten over hoe het leven op aarde zich heeft ontwikkeld. Hier kom je alvast te weten hoe de heropening eruit ziet en welke voorzorgsmaatregelen er getroffen zijn.

Wereld van Kina, Sint-Pietersplein 14, 9000 Gent. Tuin van Kina, Berouw 55, 9000 Gent. Info: www.dewereldvankina.be
Huis van Alijn
Huis van Alijn was altijd al een fijne plek, en sinds de recente opfrissing nog meer. Hier ontdek je hoe het dagelijks leven in de 20ste eeuw eruit zag, ingezoomd op tradities, rituelen en typische gewoontes. Hoe vierden we vakantie, hoe was het om je communie te doen, met pensioen te gaan of afscheid te nemen van een dierbare? Een bijzonder museum, dat met niets te vergelijken is. Hier lees je alvast wat het museum doet om je bezoek veilig en vlot te laten verlopen.

Nog meer ideeën voor een bezoek aan een museum met kinderen?
Texture
Ook Texture is weer open, hoera! En dat op strikt veilige wijze, lees hier over hoe ze dat aanpakken. Texture is een museum over vlas en veerkracht: twee dingen waar we allemaal meer van kunnen gebruiken. Sinds het van kop tot teen werd opgefrist – inclusief een totale make-over van het pand van de voormalige Linen Thread Company aan de Leie -, biedt het een interessante blik op de plant waar de West-Vlaamse regio zijn welvaart aan dankt. Dat is een wonderlijke multitasker, die zich zowel ophoudt in de ochtendlijke muesli als in het linnen tafelkleed onder die muesli (net als in het isolatiemateriaal in de muren en in het dollarbiljet overigens). Voor kinderen tot 12 jaar is er een boekje met opdrachten op hun maat, waarin Staf Stekel hen mee op stap neemt.


Texture, Noordstraat 28, 8500 Kortrijk. Info: www.texturekortrijk.be
Chocostory
Naar verluidt verorbert de Belg gemiddeld zo’n 7,1 kilo chocolade per jaar. Wie nieuwsgierig is naar de herkomst van het spul, kan bij Chocostory in Brugge terecht. Het verhaal van de cacaoboon? Dat is er een van avontuur, passie en een vleugje junglesfeer. Het wordt in dit museum met smaak gebracht, en voor kinderen extra opgefleurd door een parcours met Playmobil.

Krijg je er niet genoeg van en wil je nóg meer tips voor een museum met kinderen? Check dan deze, en zeker ook deze!