3 x natuur in België

Nog even doorbijten en dan is het… paasvakantie. Tijd voor zuurstof en vuile knieën! En daarvoor hoef je niet ver te reizen want ook dichtbij pakt de natuur uit met haar beste lentetroeven. Speciaal voor al uw buitenbehoeften: groene hotspots in Limburg, Vlaams-Brabant en aan de kust. 3 x natuur in België!

Natuur in België – provinciedomein Het Vinne

Het Vinne moet een van de best bewaarde geheimen van ons land zijn. Dit pareltje van een natuurgebied heeft nochtans behoorlijk wat in zijn mars: van kruidentuin en bijendorp tot vogelobservatiehutten en zintuigenbeleefpad.

Maar waar wij nooit genoeg van krijgen, is wandelen op de vlonderpaden doorheen het kletsnatte rietlandschap van het Vinnemeer. Jezus is er niks bij!

Ook de moeite is het beklimmen van de uitkijktoren, die een magnifiek zicht biedt op de omgeving. Een vijftal bewegwijzerde wandelingen, van 2 tot 6 km, laten je dit unieke gebied ontdekken. Wie horen we daar joepie roepen?

Natuur in België: Het vinne

Het Vinne, Ossenwegstraat 70, 3440 Zoutleeuw.

 

Natuur in België – Connecterra

Het Nationaal Park Hoge Kempen heeft zes verschillende toegangspoorten, die allemaal garant staan voor hun eigen vorm van natuurbeleving.

Als hoofdtoegangspoort heeft Connecterra wel een streepje voor: in het natuurgebied dat ontstond na de sluiting van de mijn van Eisden valt heel wat te ontdekken.

Een goed idee is om dat te doen onder begeleiding van een ranger, die het gebied op z’n duimpje kent en honderduit kan vertellen over de bomen, planten en bloemen die er groeien.

Helemaal geweldig is de Connecterra Special, waarbij je niet alleen het natuurgebied intrekt, maar er ook een vuurtje stookt en brood bakt boven dat vuur. Kwestie van geen honger te lijden na een stevige trektocht.

Nationaal Park Hoge Kempen, Toegangspoort Connecterra, Zetellaan 54, 3630 Maasmechelen, www.connecterra.be. De Connecterra Special moet je zo’n drie weken op voorhand reserveren en kost 90 € voor een groep van max 20 personen.

Natuur in België – fossiele duinen van Adinkerke

Genoeg strand gezien? Ga dan eens wandelen in het natuurgebied van de fossiele duinen van Adinkerke, ook wel de Cabourduinen genoemd. Dit bijzondere landschap is beschermd vanwege zijn hoge ecologische waarde en zijn respectabele leeftijd; bepaalde delen ervan zijn ruim 5000 jaar oud, wat hen tot de oudste duinen van de Vlaamse kust maakt.

De ontkalkte duinengordel, die verder doorloopt over de Franse grens, heeft een heel eigen fauna en flora doordat het gebied niet meer onder invloed van de zee staat. Zoals je algauw zal merken biedt het onderdak aan tal van vogel- en vlindersoorten (en heel veel konijntjes). Het is hier heerlijk rustig wandelen, aangezien het gebied nog weinig bekend is. Bedoeling is dat het op langere termijn deel gaat uitmaken van een aaneengesloten natuurgebied met o.a. het nabijgelegen, veel grotere Westhoek natuurreservaat.

Fossiele Duinen Adinkerke, toegang via het smalle straatje links naast het Museum Cabour, Moeresteenweg 141 8660 De Panne.

Nog meer natuur in België? Lees dan alles (oké niet alles, maar toch heel wat) over De Liereman in de Kempen en Het Zwin aan de kust.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vul de captcha in *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.