3 x picknicken in de Ardennen

Wie ons al een tijdje volgt, weet dat wandelen niet hoog aangeschreven staat bij onze kinderen. Het W-woord geeft hier nogal eens aanleiding tot een hoop gezever. Daarom zijn wij behoorlijk sluw geworden in het doen alsof iets geen wandeling is. ‘Kom, we gaan picknicken!’ roepen we dan tegen onze kinderen. En dat werkt! 3 x picknicken in de Ardennen (en oké, een beetje wandelen, maar ssssjt).

3 x picknicken in de Ardennen

Picknicken langs oude spoorwegen

RAVeL was niet alleen een verdraaid getalenteerde Franse componist, de term staat ook voor Réseau Autonome des Voies Lentes: een 1380 km lang netwerk van fiets- en wandelpaden langs in onbruik geraakte spoorwegen. Een tiental grote regionale routes verbinden het hele grondgebied van Wallonië en daarnaast zijn er ook vier internationale routes die doorlopen in Frankrijk.

Weekendje weg in de Ardennen: Ravel

Groot pluspunt van deze trage wegen is dat ze volledig afgescheiden zijn van het gemotoriseerd verkeer. Om je route samen te stellen zijn er handige RAVeL-kaarten per provincie, die verkrijgbaar zijn bij toeristische diensten. Een mooi traject dat wij deden is dat tussen Binche en Erquelinnes op lijn 108, in de provincie Henegouwen. Hier wandel je langs koeien in de wei en piepkleine gehuchtjes. Een makkie om ergens onderweg het gras in te duiken en een kaasje aan te snijden. En dan een hele middag niet meer van je picknickdeken afkomen. Inderdaad, zo simpel kan geluk zijn.

Picknicken in de Ardennen: RAVeL Henegouwen – lijn 108, vertrekpunt Rue de Buvrinnes in Binche, aankomst in Port de plaisance d’Erquelinnes. Info: ravel.wallonie.be

Picknicken in het kielzog van de Ourthe

De grillige loop van een rivier volgen is een beproefde manier om een wandeling – pardon, picknick – gegarandeerd niet-saai te maken. Achter elke bocht is er weer iets nieuws om je kinderen af te leiden, en dat water vormt een mooie leidraad voor bespiegelingen.

De streek van de Boven-Ourthe ligt tussen La Roche en Houffalize en strekt zich uit over 30 km langs het wildste gedeelte van de Ourthevallei. Het gebied is erkend als buitengewoon erfgoed van Wallonië onder de naam Val de l’Ourthe en herbergt pittoreske dorpjes en ongerepte natuur. Die kan je ontdekken via uitgestippelde wandelingen (in totaal 72 paden over 420 km, maar dat zeg je beter niet aan je kinderen, voor het geval ze zouden denken dat je die allemaal wil gaan doen).

Wij lieten ons vanuit Nadrin meevoeren met de Ourthe en trokken door dichte bossen en net uit haar winterslaap ontwakende natuur.

Met stip te ontdekken in het het gebied: Le Hérou, een geklasseerd stukje woeste natuur, en de Belvédère van de 5 Ourthes in Nadrin, dat een puik panorama over de Ourthe biedt. In Engreux heb je de Confluent des deux Ourthes, de samenvloeiing van de Oostelijke en Westelijke Ourthe.

Maar wij waren gekomen om te picknicken, en dat deden we dus ook. Onnodig te zeggen dat picknicken nog leuker is als je er eerst voor over een beekje moet springen. Het vervolg is simpel en altijd raak: je spreidt een oud dekentje, grist je chocoladebroodje uit een vettige papieren zak en zet je tanden erin.

Picknicken in de Ardennen: Nadrin – Le Hérou, provincie Luxemburg. De kaart met bewegwijzerde wandelingen in het gebied kan je kopen in de VVV van Nadrin-Le Hérou (7 €).

 

Picknicken met ezels in Marche-en-Famenne

Wie zin heeft om de glooiende Famenne eens op een andere manier te verkennen, is bij Alain en Didi aan het juiste adres. Het koppel deelt z’n liefde voor ezels via Escap’ânes, waarmee ze wandelingen in de streek op touw zetten, gaande van een halve dag tot trektochten van drie dagen.

Wij trokken onze laarzen aan en gingen een middag op stap met ezels Jeannot en Myrtille, die er zelf duidelijk ook zin in hadden (vooral Jeannot, die zijn jeugdige enthousiasme niet onder stoelen of banken kon steken). Alain en Didi zorgen niet alleen voor ezels maar ook voor een picknick, en Jeannot was zo vriendelijk om die op zijn rug te dragen.

Alleen al het borstelen en verzorgen van de ezels is een hoogtepunt voor kinderen die een hekel hebben aan wandelen maar wel ongeveer bij elk dier dat je tegenkomt uitroepen: ‘oh, kijk hoe schattig!’.

Onderweg ontdek je aan een heerlijk rustig tempo de vallei van de Fond des Vaulx en het landschap van de Calestienne. Alain wijst eetbare planten aan en is een onuitputtelijke bron van straffe weetjes en intrigerende verhalen over zijn streek. Deze voormalige beroepsmilitair spreekt overigens eizona perfect Nederlands, wat leuk is voor de kinderen, die daardoor ook een boompje kunnen opzetten met hem.

Handen wassen in de rivier en dan picknick op een dekentje: hoeveel mooier kan het leven zijn? Alain heeft de avond voordien vanalles zitten bekokstoven in zijn keuken, waar wij nu onze tanden in mogen zetten. Jeannot en Myrtille lunchen ook, een eindje verderop.

En zo hebben de kinderen een heel eind gewandeld, zonder het goed te beseffen. Jeannot en Myrtille hebben hen uit de wind gezet, net zoals bij de koers.

Picknicken in de Ardennen: Escap’ânes, Route de Waillet 14, 6900 Marche-en-Famenne. Info: www.escapanesfamenneardenne.be

Nog meer zin in wandelen met kinderen? Check dan eens 3 x natuur in België.

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vul de captcha in *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.