3 x wandelen met kinderen in de Ardennen

Te lang stilgezeten? Trek dan een gemakkelijke broek aan en ga eens wandelen in de Ardennen. Drie tips om de natuur in te trekken, met een hoog gehalte aan bomen klimmen, dammen bouwen en vlonderpaden bewandelen (inderdaad, gewoon even die jarenzeventig-jeugd reanimeren). 3 x wandelen met kinderen in de Ardennen!

Provinciaal Domein van Mirwart – Wandelen met kinderen in de Ardennen

Mirwart

Afgelopen zomer ontdekten we het Provinciaal Domein van Mirwart, toen we logeerden in een huisje in de buurt. Het regende elke dag (o dierbaar België), maar rond een uur of vijf in de namiddag klaarde het steevast op. Dan kwamen wij uit onze schuilplek gekropen en snoven de heerlijke geur op die een zomerse regenbui achterlaat.

‘Bweik!’ riepen de kinderen, toen we voorstelden om een avondwandeling te maken. Zo gaat dat bij ons elke keer als het W-woord valt. Want wandelen is saai, dat weet toch iedereen (denk er de rollende oogbeweging en de verveelde lichaamstaal voor het gemak bij). Tien minuten later hadden ze het veel te druk om nog met ons te praten. Ze waren gewoon even vergeten hoe goed dat voelt, samen een dam bouwen in een riviertje. Dat riviertje heet trouwens la Lhomme. Hoe snoezig is dat?

Mirwart

Je kan het 1.350 ha grote natuurdomein ontdekken in vier uitgestippelde wandelingen, of er gewoon wat op los wandelen zoals Pippi Langkous het zou doen. Erg handig daarbij is trouwens de app Maps.Me, waar je kaarten van de hele provincie Luxemburg (of om het even welke andere regio ter wereld) kan downloaden en offline gebruiken.

 

Natuurpark Hoge Venen-Eifel – Wandelen met kinderen in de Ardennen

Hoge Venen

Niet ver van Malmedy en Eupen vind je Natuurpark Hoge Venen-Eifel, het oudste natuurgebied van ons land. Wij komen er keer op keer terecht als we nood hebben aan een flinke dosis beweging en frisse lucht, omdat het zo’n uitgestrekt en gevarieerd gebied is.

Hoge Venen

‘s Winters ziet het er machtig uit onder een sneeuwtapijt, maar ook in de zomer kan je hier flink van jetje geven. Doordat het gebied hoger gelegen is dan de omgeving, krijg je fantastische panorama’s te zien.

Hoge Venen
Hoge Venen

Ook heel leuk om te bezoeken is het Natuurparkcentrum van Botrange. Daar kom je in een niet-saaie tentoonstelling alles en nog meer te weten over het unieke veengebied.

Signal de botrange

En natuurlijk moet je dan ook wel even langs het vlakbij gelegen Signal de Botrange, met zijn 694 meter het hoogste punt van België. Omdat 694 m wellicht een beetje random klonk, hebben ze er een mouw aangepast. Een torentje maakt de zaak overzichtelijk: hier sta je op 700 m hoogte, op de kop af.

 

Forestia – Wandelen met kinderen in de Ardennen

Forestia

Het geweldige Forestia in de provincie Luik bestaat uit een wild- en een avonturenpark. Dat dierenpark leent zich uitstekend tot een mooie wandeling met zicht op tal van sympathieke diersoorten.

Forestia

Maar het is in het avonturenpark dat de echte verleiding zich bevindt: je mag er in de bomen klimmen. Helm op, kabels vastgeklikt. Beginnen doe je met een laag-bij-de-gronds parcours, kwestie van die elastieken benen wat op te warmen.

Forestia

De koelbloedigen klimmen steeds hoger op, met parcours als Grizzly, Faucon of Nid de l’Aiglon. Hangend boven afgrondelijke dieptes krijgt het woord ‘spannend’ hier een heel nieuwe betekenis (toegegeven, onze mamaharten sloegen wel eens een tel over, tot grote tevredenheid van de kinderen, want was is nu cooler dan je moeder de stuipen op het lijf te jagen?). Er is zelfs een parcours uitgewerkt voor tweejarigen, zodat ook jonge broers of zusjes niet thuis moeten blijven.

Forestia

Nog meer wandelen met kinderen? Goed plan. Check dan:

BewarenBewaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vul de captcha in *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.