3 x wandelen met kinderen zonder gemor
Wandelen met kinderen? Dat kan je heel wat gezeur en mokkende gezichten opleveren. Toch hebben die koters nood aan zuurstof en vuile knieën (al beseffen ze het soms zelf niet). En daarvoor hoef je niet ver te reizen, want ook dichtbij pakt de natuur uit met haar beste troeven. Speciaal voor al je buitenbehoeften: groene hotspots in Limburg, Vlaams-Brabant en aan de kust, waar je kinderen het gegarandeerd niet saai gaan vinden. 3 x wandelen met kinderen zonder gemor!
Wandelen met kinderen – Connecterra

Het Nationaal Park Hoge Kempen – het enige van België in zijn soort – heeft zes verschillende toegangspoorten, die allemaal garant staan voor hun eigen vorm van natuurbeleving. Als hoofdtoegangspoort heeft Connecterra wel een serieus streepje voor: in het natuurgebied dat ontstond na de sluiting van de mijn van Eisden valt heel wat te ontdekken. Zo is er de 12 meter hoge imposante schachtbok van de voormalige mijn, die je ook kan beklimmen. Op het gelijkvloers krijg je door de fototentoonstelling een idee van hoe de mijnsite er nog niet zo héél lang geleden uitzag.


Na het sluiten van de mijn mocht de natuur hier terug haar gang gaan (wat ze gretig deed). Connecterra heeft vier terrils, waarvan er drie toegankelijk zijn. Vanaf de toppen kijk je uit over het landschap van de Maasvallei en van het nationaal park.


Je kan het gebied uiteraard op eigen houtje ontdekken, maar nog een beter idee is om dat te doen onder begeleiding van een ranger. Die kent het gebied op z’n duimpje en kan honderduit vertellen over de bomen, planten en bloemen die er groeien.




Helemaal geweldig is de Connecterra Special, waarbij je niet alleen het natuurgebied intrekt, maar er ook een vuurtje stookt en brood bakt boven dat vuur. Kwestie van geen honger te lijden na een stevige trektocht.



Nationaal Park Hoge Kempen, Toegangspoort Connecterra, Zetellaan 54, 3630 Maasmechelen, www.connecterra.be. De Connecterra Special moet je zo’n drie weken op voorhand reserveren en kost 90 € voor een groep van max 20 personen.

Wandelen met kinderen – provinciedomein Het Vinne

Het Vinne moet een van de best bewaarde geheimen van ons land zijn. Dit pareltje van een natuurgebied heeft nochtans behoorlijk wat in zijn mars: van kruidentuin en bijendorp tot vogelobservatiehutten en zintuigenbeleefpad.





Maar waar wij nooit genoeg van krijgen, is wandelen op de vlonderpaden doorheen het kletsnatte rietlandschap van het Vinnemeer. Jezus is er niks bij!

Ook de moeite is het beklimmen van de uitkijktoren, die een magnifiek zicht biedt op de omgeving. Een vijftal bewegwijzerde wandelingen, van 2 tot 6 km, laten je dit unieke gebied ontdekken. Wie horen we daar joepie roepen?



Uiteraard is er ook een speeltuin en een café om flinke kinderen na de wandeling te belonen. Let op: momenteel zijn er waterwerken aan de gang, waardoor sommige paden niet toegankelijk zijn. Het provinciedomein blijft sowieso wel open.
Het Vinne, Ossenwegstraat 70, 3440 Zoutleeuw.
Wandelen met kinderen – fossiele duinen van Adinkerke
Genoeg strand gezien? Ga dan eens wandelen in het natuurgebied van de fossiele duinen van Adinkerke, ook wel de Cabourduinen genoemd. Dit bijzondere landschap is beschermd vanwege zijn hoge ecologische waarde en zijn respectabele leeftijd; bepaalde delen ervan zijn ruim 5000 jaar oud, wat hen tot de oudste duinen van de Vlaamse kust maakt.

De ontkalkte duinengordel, die verder doorloopt over de Franse grens, heeft een heel eigen fauna en flora doordat het gebied niet meer onder invloed van de zee staat. Zoals je algauw zal merken biedt het onderdak aan tal van vogel- en vlindersoorten (en heel veel konijntjes). Het is hier heerlijk rustig wandelen, aangezien het gebied nog weinig bekend is. Bedoeling is dat het op langere termijn deel gaat uitmaken van een aaneengesloten natuurgebied met o.a. het nabijgelegen, veel grotere Westhoek natuurreservaat.

Fossiele Duinen Adinkerke, toegang via het smalle straatje links naast het Museum Cabour, Moeresteenweg 141 8660 De Panne.