Antwerpen met kinderen: dromen van Amerika

Een dag naar Antwerpen met kinderen? Wat je zeker niet mag missen is het Red Star Line museum op het Eilandje. Daar weten ze alles over de Grote Droom om de oceaan over te steken, en ver weg een nieuw leven te beginnen.

Antwerpen met kinderen

Red Star Line museum Antwerpen

In wat ooit het controlestation voor derdeklas passagiers was, schepen we met z’n allen in voor een wonderlijke tocht langs herinneringen, overblijfselen en getuigen van die grote oversteek van destijds. Tussen 1873 en 1934 waagden twee miljoen Europeanen zich aan boord van een van de Red Star Line schepen, om koers te zetten naar de VS. Voor al die mannen, vrouwen en kinderen was deze plek hun laatste voet op het Europese vasteland.

Red Star Line museum Antwerpen

‘De passagiers moesten één uur lang onder de douche’

Kapitein Josiane – grote pet, kordate blik – legt ons uit dat van die twee miljoen, er zo’n 200.000 Belg waren. ‘Hier zette je je koffers neer’, wijst ze, ‘en die gingen dan de ketel in om ontsmet te worden.’ Als ze horen dat de mensen vervolgens één uur lang onder de douche moesten, zien we de kinderen bleek wegtrekken. Zelfs vijf minuten vinden ze al geen pretje. Terwijl de landverhuizers brandschoon werden onder de douche, werden ook hun kleren ontsmet.

Voor we verder mogen, wordt er gecheckt of onze namen wel op de passagierslijst staan. Dat blijkt gelukkig het geval te zijn. Felix en Mirtha poseren met pak en zak voor een laatste foto. In hun ogen zie je de dromen van een Nieuw Leven al glinsteren. Twee weken duurde de overtocht. Om een ticket te kunnen betalen, moesten reislustigen één à twee jaar sparen. We struinen langs een prachtige maquette van de Vaderland en bewonderen ook de Belgenland, het mooiste schip van de vloot, dat al luxueuze faciliteiten als stromend water en electriciteit had.

Red Star Line museum Antwerpen

Wafels en Playmobil – Antwerpen met kinderen

Wat neem je zoal mee naar die nieuwe wereld? De familie Hutlet twijfelde niet: zij staken in 1892 hun dierbare wafelijzer in hun koffer, waarmee ze zich verzekerden van een blijvende voorraad Belgische wafels ginder ver in Amerika. ‘Ik zou mijn Lego meenemen’, zegt Felix. ‘En het recept voor cuberdons. Mijn boeken van de Grijze Jager. Een zoutvaatje. En o ja, mijn ticket’, voegt hij er praktisch aan toe.  Mirtha zou gaan voor haar knuffel en haar favoriete Playmobil. ‘En best ook een warme jas, een slaapzak en een tent. En een kussen, zou dat er nog bij kunnen denk je?’

Red Star Line museum Antwerpen
Red Star Line museum Antwerpen

Red Star Line museum Antwerpen
Red Star Line museum Antwerpen

Bij een kwieke matroos komen we te weten wat de reizigers zoal te eten kregen op de avond voor ze vertrokken: vermicellisoep, stoofvlees met pruimen en brood. ‘Dat stoofvlees wil ik ook wel, met frietjes erbij. En ook een bord spaghetti. En popcorn en een ijsje’, laat Mirtha weten. Maar voor we onze tanden in het stoofvlees kunnen zetten, moeten we langs bij de dokter. Daar worden we gecheckt op luizen en ander ongedierte dat niet welkom is over de oceaan. Alleen als we fit en gezond zijn, mogen we aan boord. Een filmpje toont hoe er gecontroleerd werd op een besmettelijke oogziekte. ‘Met een tandenstoker in je oog!’ roept Felix verschrikt uit.

Red Star Line museum Antwerpen

 

De onmetelijke oceaan – Antwerpen met kinderen

Een strenge beambte vraagt ons dingen als: ‘Kan je lezen? Kan je schrijven? Kan je goed werken?’ We antwoorden op alles maar ja en dan is het zover: we gaan aan boord. De kinderen mogen oude spelletjes spelen, terwijl wij mijmerend over de onmetelijke oceaan uitkijken. De tijd vliegt, want voor we het goed en wel beseffen roept de kapitein al om: ‘binnen enkele ogenblikken komen wij aan in de haven van New York City!’ Snel de boot af, of straks zitten we terug in Antwerpen.

Red Star Line museum Antwerpen

 

‘Het is vlotjes gegaan, maar de bagage is heel zwaar’

Felix en Mirtha kijken rond in hun nieuwe thuisland en vinden het best te pruimen. Allebei schrijven ze een postkaartje naar de achterblijvers in België. ‘Ik ben goed aangekomen. Het is hier mooi. Hopelijk komen jullie ook snel’, staat er bij Felix. Mirtha schrijft: ‘Het is vlotjes gegaan, maar de bagage is heel zwaar.’ Tja, dat zal wel met die tent en die paar kilo Playmobil in je koffer.

Red Star Line museum Antwerpen

Met de familiekoffer wordt een bezoek aan het museum nog leuker. In dat familiespel volg je het verhaal van Bessie, een meisje van 9 jaar dat met haar gezin naar Amerika reist. In het museum zoek je 6 koffers met opdrachten en weetjes over de Red Star Line. Telkens lees je een stuk van het familieverhaal en voer je daarbij een creatieve opdracht uit.

Vanaf 4 jaar, gratis, en hoera, want reserveren is niet nodig.

Er zijn ook familierondleidingen (vanaf 6 jaar) op maat. Max. 15 personen per gids, prijs: € 85 per groep + toegang museum. Reserveren doe je via Visit Antwerpen: tel. +32 3 338 95 30 of tickets@visitantwerpen.be

Red Star Line museum Antwerpen

Zin in nog meer Antwerpen met kinderen? Check dan:

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vul de captcha in *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.