Antwerpen met kinderen: op ontdekking in het Muhka

Een dagje Antwerpen met kinderen? Dan zit je gebeiteld in het M HKA – het museum voor hedendaagse kunst aan de Waalse Kaai. Daar zien ze families graag komen, en dat steken ze dan ook bepaald niet onder stoelen of banken.

Antwerpen met kinderen

Het hele jaar door voorziet het M HKA verschillende activiteiten voor nieuwsgierige families. Vergeet het saaie staren naar schilderijen: hier mag de jeugd van tegenwoordig zelf aan de slag. Tijdens actieve tochten ontdekken ze de wonderlijke wereld van het museum en de kunstwerken, gewapend met creatieve opdrachten en in het gezelschap van een bevlogen gids. Die kunstwerken? Dat zijn niet alleen schilderijen en beelden maar ook foto’s, tekeningen, installaties en video’s.

LOW_GVB_Panamarenko_FY0P4815

LOW_GVB_Panamarenko_FY0P5058

Het Salon

Het Salon op de eerste verdieping is de place to be voor het jonge publiek. Deze gezellige kamer is toegankelijk voor klein, groot, jong en oud, vrienden, familie en iedereen die wil spelen en experimenteren met kunst. Er zijn museumspelen, verkleedkleren, kunstige tekenopdrachten en intrigerende prentenboeken. Hoe cool is dat?

LOW_GVB_Panamarenko_FY0P4818

LOW_GVB_Panamarenko_FY0P4824

LOW_GVB_Panamarenko_FY0P5054

Iedereen vanaf 5 jaar is welkom in het salon, tijdens de openingsuren van het museum. En nog gratis ook!  Mits geldig inkomticket, dat spreekt.

Zondag in het M HKA

Zondag is een ideale dag om binnen te vallen bij het M HKA. Die dag neemt een gids tussen 14u en 16u gezinnen mee op pad in de collectietentoonstelling van het museum. Nadien zijn er in het Salon creatieve activiteiten voor speelvogels van alle leeftijden. En het mooist van al? Het is gratis, mits je een kaartje hebt gekocht, en je hoeft er niet voor te reserveren. Dat kan tellen als opsteker in tijden waarin alles dwangmatig op voorhand moet gepland worden.

LOW_GVB_Panamarenko_FY0P4832

LOW_GVB_Panamarenko_FY0P4845

Antwerpen met kinderen

Goed nieuws! Het begon eigenlijk met slecht nieuws: het overlijden op 14 december 2019 van onze beste Belgische kunstenaar Panamarenko. Het mooie is wel dat er daardoor in de lente opnieuw een tentoonstelling komt waarin je zijn wonderlijke werk kan (her)ontdekken. De expo ‘Panamarenko in 80 jaar rond de wereld’ gaat door van 9 mei – 30 aug 2020 en is bedoeld als hommage aan de kunstenaar, filosoof, speelvogel en uitvinder. Niet te missen!
LOW_GVB_Panamarenko_FY0P4853
Wij hebben fantastische herinneringen aan de overzichtstentoonstelling die een paar jaar geleden in het M HKA te zien was. We trokken toen met een gids door de expo, waarbij de kinderen van de ene verbazing in de andere vielen. Hieronder vind je onze reportage van toen, die in Het Nieuwsblad verscheen.

LOW_GVB_Panamarenko_FY0P4871

LOW_GVB_Panamarenko_FY0P4880

In het Salon op de eerste verdieping inspecteren onze jonge reporters de Panamarenkobib. Geen spoor van kunstboeken. Wel boeken over wetenschap, techniek, vervoer, insekten, jeugdencyclopedieën en strips. De jonge Henri Van Herwegen, die later door het leven zou gaan als Panamarenko Multimiljonair en dan simpelweg als Panamarenko, interesseerde zich niet voor kunst. Wel wilde hij alles te weten komen over dieren, sterren en hoe het pakweg mogelijk is voor een mens om de oceaan over te steken. Een prangende vraag, die hem in de loop van zijn werkende leven stevig heeft bezig gehouden.

Robots en vliegtuigen

Liesbet Grupping, onze gids van de dag, vraagt de kinderen wat ze weten van de kunstenaar. ‘Een soort recente Leonardo Da Vinci’, laat Felix weten. ‘Houdt van robots en vliegtuigen’, zegt Mirtha. Omdat het leven nu eenmaal leuker is met een vleugje show, mogen ze zelf ook een artiestennaam kiezen. Zo komt het dat we even later tussen de vliegende rugzakken en de robotkippen flaneren met Muste, Danseresje, Jasneck en Luigi. Een mens mag dromen, nietwaar. Bij hun artistieke alter ego hoort ook een outfit, die ze in het Salon mogen uitkiezen.

‘Ik geloof nooit dat dit kan vliegen, laat Luigi zich ontvallen’

In vol ornaat navigeren ze met Liesbet door de tentoonstelling, die thematisch is opgedeeld in onder meer zeppelins, gemotoriseerde toestellen, ruimtetuigen, watertuigen en robots. Van de Prova Car en de Donderwolk tot de Pastille Motor, de Archaeopterix en de Pepto Bismo: elk sleutelwerk wordt aandachtig bekeken. Ongezouten becommentarieerd ook. ‘Het is wel een mooi model, maar ik geloof nooit dat dit kan vliegen’, laat Luigi zich ontvallen.

LOW_GVB_Panamarenko_FY0P4902
LOW_GVB_Panamarenko_FY0P4909
LOW_GVB_Panamarenko_FY0P4918

Pepto Bismo

In de schaduw van de Super Pepto Bismo mogen ze hun eigen helikopter ontwerpen. Dat blijkt nog niet zo simpel. Ze knippen, vouwen en ondernemen testvluchten, maar hun tuig stort genadeloos te pletter. Liesbet laat zien hoe ze hun ontwerp kunnen verbeteren, waarop de helikopters succesvol door de lucht klieven. ‘Veel proberen, zo deed Panamarenko dat ook’, zegt ze. De kunstenaar zelf kon zich trouwens niet zo druk maken over de functionaliteit van zijn ontwerpen. ‘Het belangrijkste is dat er af en toe een soort poëzie schuilt in wat ik maak’, liet hij optekenen.

LOW_GVB_Panamarenko_FY0P4965

LOW_GVB_Panamarenko_FY0P4934

LOW_GVB_Panamarenko_FY0P4938

‘Panamalucy hangt uitbundig te zwaaien vanuit haar zeppelin’

Wat later krijgen de kinderen de opdracht om zelf een zeppelin te tekenen. Dat levert geweldige resultaten op. Uitvinder-in-spe Luigi tekent een bagueppelin, een baguettevormige zeppelin die stijlvol door het luchtruim zweeft. Panamalucy hangt uitbundig te zwaaien vanuit haar zeppelin. In de zaal ernaast kan het zeetuig rekenen op veel waaws. Het walvisvormige kunstwerk uit 1996 draagt de naam Pahama Nova Zemblaya, maar voor de kinderen is het gewoon ‘een coole onderzeeër’.

LOW_GVB_Panamarenko_FY0P4943

LOW_GVB_Panamarenko_FY0P4953

LOW_GVB_Panamarenko_FY0P4961

Multimiljonair

Terug in het Salon mogen ze zelf aan de slag in het atelier. Ze onderzoeken hoe magnetisme werkt, maken tekeningen op millimeterpapier met vendiagram en passer en bouwen hun eigen vliegmachine met materiaal als papier, tape, textiel, smeerkaasverpakkingen, kurk, eierdoosjes en satéstokjes. Veel proberen is de boodschap. Zo word je kunstenaar, en als het even meezit ook Multimiljonair.

LOW_GVB_Panamarenko_FY0P4966

LOW_GVB_Panamarenko_FY0P4974

LOW_GVB_Panamarenko_FY0P4979

LOW_GVB_Panamarenko_FY0P4986

LOW_GVB_Panamarenko_FY0P4991

LOW_GVB_Panamarenko_FY0P4993

MUHKA, Leuvenstraat 32, 2000 Antwerpen. Info: www.muhka.be.

Kleine Henri

Brigitte Minne boog zich over de jeugd van de kunstenaar en schreef er een  onderhoudend, geestig en bij momenten pakkend boek over. Dat vertelt met veel gevoel voor detail en sfeer over kleine krullenbol Henri en de weg die hij aflegde om Panamarenko te worden. Het verhaal wordt doorspekt met foto’s van zijn werk en familiefoto’s. Een pareltje om te lezen in de slipstream van de tentoonstelling! Voor kinderen vanaf 9 jaar én ook heerlijk voor hun ouders.

De Kleine Panamarenko is uit bij De Eenhoorn.

LOW_GVB_Panamarenko_FY0P5004
LOW_GVB_Panamarenko_FY0P5026
LOW_GVB_Panamarenko_FY0P5039
LOW_GVB_Panamarenko_FY0P5042

Nog meer zin gekregen in Antwerpen met kinderen? Check dan:

BewarenBewaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vul de captcha in *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.