Experience Traps Middelheim Antwerpen

Antwerpen met kinderen: ravotten tussen grote kunst

Trip naar Antwerpen met kinderen? Als er één plek is waar je naartoe moet, is het wel het geweldige Middelheim museum. Voor je kinderen flauwvallen van verveling bij het woord ‘museum’: dit is een allesbehalve saaie bedoening. Om te beginnen is dit een museum zonder dak. Dat betekent dat er dus ook duchtig geravot kan worden.

Antwerpen met kinderen: Middelheim museum

Bij een parcours door het beeldenpark doe je de ene magische ontdekking na de andere. Gewoon ronddwalen en het toeval zijn rol laten spelen, is een hele fijne manier om de wonderlijke beeldentuin te bezoeken. Struin je graag op eigen houtje door het park maar wil je toch wat meer weten over de kunstwerken, dan is de Middelheim App ideaal. Met de Highlights tour krijg je precies waarvoor je getekend hebt: de hoogtepunten in de gedurende ruim 50 jaar opgebouwde collectie. In totaal wandel je langs 59 werken, begeleid door een kaart met GPS-functie.

De app serveert geen droge kost: je komt meer te weten over de achtergrond van de kunstwerken en krijgt verhalen te horen van auteurs en bekende Vlamingen over hun lievelingsbeeld. Kunstenaars vertellen geheimen over hun werk, jongeren geven er hun eigen draai aan. Wie het liever wat specifieker heeft, kan kiezen voor een van de acht thematisch uitgestippelde routes, van de geschiedenis van het Middelheim museum en Radio Woordenwoud (voor grote en kleine kinderen) tot Sculpturized! voor tieners of beelden van Belgen (voor patriotten). De Middelheim app is gratis, net als de WIFI in het museumpark (als dat geen goede reden is om je tieners mee te krijgen).

Pak je koffer – Antwerpen met kinderen

Het museumspel Muzzzé is dan weer een ontdekkingstocht door het beeldenpark aan de hand van tien koffertjes. Met een verhaal en kijk-, zoek- en doe-opdrachten, materialen en informatie ontdekken kinderen de kunstwerken. Als bezoeker heb je, afhankelijk van leeftijd en interesse, de keuze uit tien thema’s uit de beeldhouwkunst, waarbij elk thema wordt uitgewerkt aan de hand van vijf beelden uit de collectie.
Het spelmateriaal zit gebundeld in een leuk koffertje dat je kan meenemen in het park. Zo is er voor 5- en 6-jarigen een koffertje rond beweging, voor 8- en 9-jarigen eentje over beeldteken en voor 10- en 11-jarigen over architecturaal en abstract. Ook dit museumspel is gratis en hoeft niet gereserveerd te worden. Je vindt de koffertjes in de hal van het kasteel, verstopt in de Muzzzé-boom.

Rondleiding voor de hele familie

Ook leuk: elke tweede woensdagnamiddag van de maand is er van 14 tot 16 uur een familierondleiding waar je zomaar gratis en zonder reservering bij aan mag sluiten. Data van andere geleide wandelingen door het beeldenpark vind je hier.
Middelheim Museum Antwerpen
Wie na een familierondleiding genoeg inspiratie heeft opgedaan om zelf aan de slag te gaan, kan aansluitend een creatief atelier boeken. Als gezin zet je je schouders onder een heus driedimensionaal werkstuk met klei, hout, mergelsteen en andere natuurlijke materialen. Geen paniek: de gids geeft uitleg over technieken en steekt een handje toe waar nodig.
Meer info over de creatieve ateliers vind je hier.

Tijdelijke tentoonstellingen

Los van de vaste collectie zet het museum schitterende tijdelijke tentoonstellingen op touw, waarbij steevast ook aan kinderen gedacht wordt. Het belevingselement is ideaal om aan je eventueel tegenspartelende grut te bewijzen dat musea dus echt helemaal niet saai zijn: als ze in de modder mogen rollen in een kunstwerk, dan geeft dat toch een heel speciale charme aan een museumbezoek.

Middelheim Museum Antwerpen
Middelheim Museum Antwerpen
Middelheim Museum Antwerpen

Het enige probleem met dit soort kunstwerken, zoals de interactieve kleiput van kunstenaarscollectief Gelitin uit Oostenrijk – te zien tijdens de expo Experience Traps – , is dat je kinderen er heel moeilijk uit krijgt. Kleibommen maken en die naar elkaar gooien, jezelf laten verzwelgen en in het algemeen zo vuil mogelijk worden: geniaal, zo’n museumbezoek! Reken er dus op dat er af en toe wat onderhandelingen en ‘straks-eten-we-een-ijsje’ beloftes aan te pas komen, voor ze mee willen om de rest te bekijken. Een pluim alvast voor dit kunstenaarscollectief, dat er een punt van maakt om werk te creëren dat een sociale verbinding tussen maker en toeschouwer tot stand brengt. Missie duidelijk geslaagd.

Middelheim Museum Antwerpen
Middelheim Museum Antwerpen

Ook dit werk van de Amerikaanse kunstenaar Bruce Nauman, het meest bekend van zijn neon-werken, viel in de smaak. De kunstenaar onderzoekt gedrag, empathie en aandacht. De aandacht van onze kinderen had hij alvast, want ze vonden zijn Diamond Shaped Room with Yellow Light een heel leuk ding. Zelf beschrijft de kunstenaar dit werk als ‘ongastvrij’, maar daar waren de meisjes het duidelijk niet mee eens.

Middelheim Museum Antwerpen

Museumcafé MIKA – Antwerpen met kinderen

Lunchen of je bezoek afsluiten doe je in het museumcafé Mika. Daar hebben ze heerlijke broodjes, verfrissende drankjes en straffe koffie. In de zomer zetten ze hun terras buiten en er zijn in heel Antwerpen echt weinig plekken te vinden waar je op zo’n moment beter zit dan hier.

Middelheim Museum Antwerpen

Nog meer Antwerpen met kinderen? Check dan:

 

BewarenBewaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vul de captcha in *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.