Awoe voor verveling: 30 x knetterende krokusvakantie
En yes, het is krokusvakantie! Het gespuis is thuis! Een week lang tijd om samen avonturen te gaan beleven, en daar moet je dus niet ver voor reizen (#staycation). Met dit onweerstaanbare lijstje wordt verveling genadeloos de pas afgesneden en krijg je je kinderen in één twee drie losgepeuterd van hun schermen. Of je nu een dag de natuur in trekt in de Ardennen of een stad dichtbij op een andere manier ontdekt, we have you covered.
30 tips voor een absoluut onsaaie en opwindende krokusvakantie in eigen land
Brussel met kinderen – 30 tips voor de krokusvakantie
Het Speelgoedmuseum

Museum voor Natuurwetenschappen

paleoLAB
Experimenteren, uitproberen, spelen, van dichtbij bekijken
Ben je gebeten door alles wat te maken heeft met fossielen, dino’s en andere prehistorische dieren? Dan moet je zeker een langs in het paleoLAB. Er zijn 3 sessies per dag: om 13:30, 14:30 en 15:30.
In deze unieke ontdekruimte in de Dinosaurusgalerij ben je nu eens paleontoloog, dan weer geoloog of antropoloog. Aanraken, uitproberen, onderzoeken, puzzelen: hier kan je dat allemaal. Je doet mee aan opgravingen en ontdekt fossielen of blaast zoals de wind een skelet vrij. Maar je kan ook een levensgrote stegosaurus ineensteken, een afgietsel maken of dinosporen volgen. Of nog meer: je bekijkt en rangschikt mineralen, trekt een prehistorisch plunje aan of leest lekker rustig een boeiend dinoboek. Een activiteit voor de hele familie!
MiMa – 30 tips voor de krokusvakantie
Train World –
30 tips voor de krokusvakantie
In het kader van de tijdelijke tentoonstelling ‘Paul Delvaux. De man die van treinen hield’ biedt Train World een leuk pakket aan voor gezinnen met kinderen van 6 tot en met 12 jaar.
SEE U

SEE U heeft dat heerlijke Brusselse rafelrandje waar wij in bourgeois Antwerpen zo jaloers op zijn. Zonder grootse middelen maar met de juiste DIY mentaliteit wordt hier gebouwd aan een stedelijke oase waar iedereen zich welkom voelt. Bedoeling is dat de site eind 2020 verbouwd wordt tot een nieuwe universiteitswijk voor studenten en onderzoekers van de Vrije Universiteit Brussel. Maar voor het zover is zwaaien Brusselse creatievelingen hier de plak. Wat tref je zoal aan op de voormalige kazernesite? Een universitair Fablab, een repaircafé, een vintage bioscoop, een buggycafé, een prachtige houten velodroom en nog veel meer.

Cinematek: de magie van film
Trek je naar Brussel met kinderen? Dan is het filmmuseum – dat door het leven gaat onder de coole naam Cinematek – niet te missen. Het Paleis voor Schone Kunsten, dat Victor Horta eind jaren ’20 bouwde en waar de Cinematek in zit, is op zich al een goede reden om er naar toe te gaan. In dat pand doen ze dan ook nog eens Hele Leuke Dingen. En ja, zeker ook voor kinderen.


Kanal: breek het kot af

Kanal in Brussel maakt zich klaar voor de transformatie van voormalige autogarage tot kunstencentrum. Te midden van de verbouwingen ben je welkom om het gebouw mee in te palmen. Onder begeleiding van Brusselse kunstenaars kan je creatieve workshops volgen waarin je mag schilderen, dansen, slopen, afbreken en heropbouwen.

Gent met kinderen –
30 tips voor de krokusvakantie
Gent met tieners: graffiti tour
Op graffiti tour? Tuurlijk dadde. ‘Als ik te plat Gents spreek, dan zeg je het maar’, liet Rik ons weten – met stevig rollende rrrrr – voor hij ons meenam op een graffiti tour door zijn stad. Als street artist en bezieler van Wallin’, is hij de geknipte persoon om je eens anders te laten kijken naar muren, steegjes en regenpijpen. Van het smeuïge street lingo tot een filosofische uiteenzetting over ego en engagement: welkom in het openluchtmuseum van Gent.

Ook zin om de Graffiti tour in Gent te bewonderen met een gids? Kijk dan eens hier en hier. Op eigen houtje ontdekken kan ook, met de street art map van Sorry not sorry.
Het Huis van Alijn –
30 tips voor de krokusvakantie

Huis van Alijn was altijd al een fijne plek, en sinds de opfrissing nog meer. Hier ontdek je hoe het dagelijks leven in de 20ste eeuw eruit zag, ingezoomd op tradities, rituelen en typische gewoontes. Hoe vierden we vakantie, hoe was het om je communie te doen, met pensioen te gaan of afscheid te nemen van een dierbare? Een bijzonder museum, dat met niets te vergelijken is.
Het Designmuseum

Van de art nouveau van Horta tot het minimalisme van Mies van der Rohe: de Playmobiltour maakt kinderen op een speelse manier wegwijs in design. Bovendien zijn er in het Designmuseum geregeld prachtige tijdelijke tentoonstellingen te beleven, zoals deze over robots.
Het Museum Dr. Guislain –
30 tips voor de krokusvakantie

In het prachtig bewaard gebleven Guislaingesticht word je ondergedompeld in de geschiedenis van de psychiatrie. De kunstcollectie van het museum Dr. Guislain focust op outsiderkunst en kunst die een link heeft met geestelijke gezondheidszorg. Door verschillende speurtochten ontdekken kinderen wat dit allemaal betekent.
West-Vlaanderen met kinderen –
30 tips voor de krokusvakantie
Texture
Het Kortrijkse museum Texture heeft het over vlas. Dat klinkt een beetje muf: gedachten aan verschaald streekbier en oude Vlaamsche films borrelen spontaan op. Maar dat is het helemaal niet, konden wij proefondervindelijk vaststellen.

Het verhaal dat in dit gebouw wordt verteld, is er een van een dappere, wonderbaarlijke plant. Eentje die iets kent van frivool bloeien in kwetsbare kleuren, maar evengoed van troost bieden en hard werken. Een multitasker, die zich zowel ophoudt in de ochtendlijke muesli als in het linnen tafelkleed onder die muesli (net als in het isolatiemateriaal in de muren overigens).

Het spel Staf Stekel neemt kinderen tussen zes en twaalf jaar mee in de wereld van het vlas. Staf deelt de lakens uit vanuit een boekje dat de kinderen meekrijgen en dat hen flink aan het werk zet.

Fossiele duinen van Adinkerke
Genoeg strand gezien? Ga dan eens wandelen in het natuurgebied van de fossiele duinen van Adinkerke, ook wel de Cabourduinen genoemd. Dit bijzondere landschap is beschermd vanwege zijn hoge ecologische waarde en zijn respectabele leeftijd; bepaalde delen ervan zijn ruim 5000 jaar oud, wat hen tot de oudste duinen van de Vlaamse kust maakt.

De ontkalkte duinengordel, die verder doorloopt over de Franse grens, heeft een heel eigen fauna en flora doordat het gebied niet meer onder invloed van de zee staat. Zoals je algauw zal merken biedt het onderdak aan tal van vogel- en vlindersoorten (en heel veel konijntjes). Het is hier heerlijk rustig wandelen, aangezien het gebied nog weinig bekend is. Bedoeling is dat het op langere termijn deel gaat uitmaken van een aaneengesloten natuurgebied met o.a. het nabijgelegen, veel grotere Westhoek natuurreservaat.

Fossiele Duinen Adinkerke, toegang via het smalle straatje links naast het Museum Cabour, Moeresteenweg 141 8660 De Panne.
Hopscheuten plukken in de Westhoek –
30 tips voor de krokusvakantie
Hopscheuten? We wisten niet echt wat we er ons bij moesten voorstellen. Op roadtrips door de westelijke uithoek van ons land hadden we ze wel al zien staan, de hopplanten.

Hoe zit een middagje hopscheuten plukken eruit? Je klautert in de laadbak van de boerderijquad en laat je transporteren naar een strategisch gekozen oogstplek op het veld. Vervolgens steek je je handen in de kleverige zandleemgrond en luister je naar Benedikte, hopscheutboerin. Zij vergelijkt hopscheuten met een kleine asperge. ‘De scheuten moeten een kopje hebben en dat mag niet paars zijn. Je breekt ze af zodat je alleen het krokante deel overhoudt.’

Als je ziet wat een toegewijd precisiewerkje de pluk is, bekijk je ook de prijs met andere ogen: een kilo hopscheuten gaat over de toog voor zo’n 110 €. Is dit ’s werelds duurste groente? Voor data van workshops en andere hopscheutgerelateerde dingen deze lente, kan je terecht bij Toerisme Poperinge.
Het Bakkerijmuseum in Veurne
In het Veurnse Bakkerijmuseum mogen kinderen zelf koekjes, brood en taart bakken. En reken maar dat ze dat enig vinden. Uren van tevoren wordt de traditionele, op hout gestookte oven al aangewakkerd, want het duurt wel even voor de stenen de warmte opgenomen hebben.


Mutsen op – want haar in de koekjes, dat is niet lekker -, schorten aan en handen wassen. Ze kneden, strooien bloem, rollen hun lapje deeg tot het de gewenste dikte heeft en steken vormpjes uit. Het ideale recept voor een heerlijke middag.
Extra: carnaval met Jef Pannenkoek
Ga in het Bakkerijmuseum in Veurne op zoek naar het recept van Jef Pannenkoek en ontdek hoe je de lekkerste pannenkoeken van de wereld bakt. Bak en kneed je liever zelf? Maak dan lekker je eigen carnavalskoekjes of broodmaskers.
Limburg met kinderen –
30 tips voor de krokusvakantie
Villa Verbeelding
In Villa Verbeelding (vroeger het Literair Museum) staat het geschreven woord hoog aangeschreven. Bovendien is het een broeihaard van infectie. En ze komen er nog rond voor uit ook! Hier besmetten ze kinderen graag met het boekenvirus.


Villa Verbeelding, Bampslaan 35, 3500 Hasselt. Info: www.villaverbeelding.be
Voetbalmuseum in Genk –
30 tips voor de krokusvakantie
Een voetbalmuseum? Precies het soort museum waar kinderen voor staan te trappelen. Goalmine in Genk is de plek waar Kevin De Bruyne leerde sjotten. En Thibaut Courtois leerde keepen. Heb je kinderen met een hart voor voetbal? Dan moet je hier toch echt eens naartoe.


Het Klankenbos
Buiten spelen in Limburg? Dat doe je in het magnifieke Klankenbos, een onderdeel van Provinciaal Domein Dommelhof. Leg je oren zeker eens te luisteren in deze Neerpeltse oase!

Antwerpen met kinderen –
30 tips voor de krokusvakantie
Groen in de Kempen: Arboretum Kalmthout
Trek eens met de kinderen naar het Arboretum van Kalmthout, waar je gezelschap krijgt van eeuwenoude bomen, vleesetende planten en toverstruiken.

Magisch, wat je allemaal te zien krijgt aan plant- en boomschoon op amper een halfuurtje rijden van Antwerpen. Het Kalmthoutse arboretum dateert uit 1856 en was oorspronkelijk een kwekerij. Dit botanische paradijs maakt deel uit van een internationaal netwerk van ruim 200 tuinen, de ene nog wonderlijker dan de andere. Doorheen het jaar kan je er ook terecht voor fijne workshops, zoals fotografie van planten, je eigen tuin ontwerpen en het snoeien van rozen. Ook aan kinderen wordt gedacht, met workshops knutselen rond een thema en Curieuzeneuzen in het sprookjesbos.

Curieuzeneuzewandeling
Op de schrikkeldag nodigt Arboretum Kalmthout je uit voor een bijzondere ontdekkingstocht tussen de toverhazelaars. De bloemetjes van de toverhazelaar lijken wel fonkelende lichtjes en ze ruiken heerlijk zoet. Sprokkel takjes, vruchten en andere natuurschatten. Hier en daar mag je van de gids zelfs proeven van eetbare planten. Na de wandeling knutsel je met verf, klei en papier een écht toverbos in elkaar.
Info: www.arboretumkalmthout.be en www.gezelligbuiten.be
Plantin-Moretus –
30 tips voor de krokusvakantie
Naar een museum in Antwerpen? Als er één plek is waar je de hartslag van het 16de-eeuwse Antwerpen voelt, dan is het wel Museum Plantin-Moretus. Het enige museum ter wereld op de lijst van UNESCO Werelderfgoed, stippen ze zelf fijntjes aan. Een verhaal van boeken, toewijding en de bedwelmende geur van inkt.

Hidrodoe – 30 tips voor de krokusvakantie
In dit natte universum in hartje Kempen leer je alles over smelten, stollen, verdampen en condenseren. ‘Je kan bijna een maand zonder eten, maar hooguit tien dagen zonder water’, leest Felix verwonderd. Een maand zonder frietjes, geen bijster aanlokkelijk idee, zie je hem denken. Erg geïnteresseerd zijn de kinderen ook als ze horen dat de Romeinen in hun tijd zo’n duizend liter water per dag verbruikten. Bij gebrek aan kranen lieten ze het water namelijk gewoon lopen. Ach, het is niet omdat ze vloerverwarming en beton hebben uitgevonden, dat die Romeinen daarom perfect waren.

De Ardennen met kinderen –
30 tips voor de krokusvakantie
Natuurleerpad Heppenbach
De Belgische Eifel op z’n mooist. De wandeling door het bos duurt zo’n anderhalf uur en is geschikt voor alle leeftijden. Onderweg vind je leuke extra’s, zoals een enorm houten hert, een bostheater en een hutje met speciale geluiden. Een topper voor kinderen die niet houden van het W-woord (wandelen, sssjt).

Natuurleerpad Heppenbach, vertrekpunt op de parking van Grillhütte, 4771 Heppenbach – Amel.
Silex – 30 tips voor de krokusvakantie
De plaatselijke vuursteen kwam onze voorouders goed van pas, zoals blijkt uit de spectaculaire vondsten die archeologen op deze plek deden. Als oudste en belangrijkste ontginningsplaats van silex in Europa, werd de site door UNESCO beschermd.

In de tentoonstelling op de begane grond van het bezoekerscentrum kom je meer te weten over de ondernemende Neolithische mens. Die schrok er niet voor terug om mijnschachten te graven, sommige tot op 16 meter diepte. Zo’n mijnschacht kan je ook bezoeken.

En daarvoor moet je dus een pak aan. En een helm. Niet voor claustrofobici. Of toch wel, maar dan gewoon stevig vasthouden aan de ladder beneden en naar het kleine streepje lucht ver weg boven je blijven kijken (en tegen jezelf blijven herhalen dat als die Neolithische mens het niet eng vond, jij het ook niet eng moet vinden).

De uitleg van de gids, een archeologe die hier al jaren opgraaft en persoonlijk (de resten van) een mens ontdekte, is gelukkig zo meeslepend dat je al snel vergeet dat je 10 meter onder de grond zit en dat je dat normaal gezien behoorlijk creepy vindt.

Praktisch: voor kinderen vanaf 10 jaar. Reserveren is een must en doe je via de website van SILEX. Daar vind je ook alle info over VIP-bezoeken: Very Intriguing Prehistory.
Houtopia – 30 tips voor de krokusvakantie
Downtown Houffalize vind je dit houten Utopia waar spelen prioriteit nummer 1 is. De binnenkant van Houtopia is gevuld met een parcours omtrent de zintuigen, waarbij alles mag bepoteld en uitgeprobeerd worden (een kolfje naar de hand van deze twee meisjes, die de wereld het liefst al rondsnuffelend ontdekken).

Maar nog leuker is het avontuurlijke buitenparcours. Er is een mooi vormgegeven speeltuin voor jongere kinderen, met alle gebruikelijke attracties. Grote, stoere kinderen zoals die van ons, leven zich uit in het andere gedeelte. Op de 30 meter lange glijbaan bijvoorbeeld, met spectaculair zicht op de Ourthe.

Parc Chlorophylle – 30 tips voor de krokusvakantie
In het 9 ha grote recreatiebos Chlorophylle in Dochamps, opgetrokken uit overblijfselen van een oud safaripark, gaat het er ‘ludiek én pedagogisch’ aan toe. Een geweldige plek voor kinderen, om te spelen, rond te rennen en iets op te steken over de natuur.

Maison de la Science – 30 tips voor de krokusvakantie
Alles voor de wetenschap! In een interactief museum als dit draait het nu eenmaal om spannende dingen beleven, zoals een beetje stroom door je lichaam laten gaan en daardoor je haren ten berge laten rijzen. Ideaal om aan je gespuis te bewijzen dat musea wél leuk zijn.

Een handvol trappen brengt je naar het museum voor natuurgeschiedenis, een echt pareltje uit lang vervlogen tijden. Er zijn vissen op sterk water, ook soorten waarvan je nog nooit gehoord hebt, zoals de requin-lézard. De haaigedis? Bij de vogels zijn er vele soorten kolibri’s, die door hun bliksemsnelle vleugelslag stil kunnen blijven hangen in de lucht, en als enige vogel ter wereld ook achteruit kunnen vliegen. Niet dat daar bij deze opgezette exemplaren nog iets van te merken valt.

Maison de la Science, Quai Edouard Van Beneden 22, 4020 Luik. Info: www.maisondelascience.ulg.ac.be
Op bezoek bij Hergé – 30 tips voor de krokusvakantie
Neem je kroost eens mee naar het Waals-Brabantse Louvain-la-Neuve, waar het Hergé museum uitpakt met Kuifje en andere creaties van de legendarische tekenaar. Kuifje zou stomverbaasd geweest zijn, moest iemand hem verteld hebben dat hij ooit in een pand van sterarchitect Christian De Portzamparc zou wonen. Dat opmerkelijke gebouw herbergt het verhaal van de in golfbroek gestoken reporter en zijn hondje. En dat van zijn Brusselse maker Hergé natuurlijk.

Hergémuseum, Rue du Labrador 26, 1348 Louvain-la-Neuve. Info: www.museeherge.com
Natuurpark Hoge Venen-Eifel

Niet ver van Malmedy en Eupen vind je Natuurpark Hoge Venen-Eifel, het oudste natuurgebied van ons land. Wij komen er keer op keer terecht als we nood hebben aan een flinke dosis beweging en frisse lucht, omdat het zo’n uitgestrekt en gevarieerd gebied is.

‘s Winters ziet het er machtig uit onder een sneeuwtapijt, maar ook in de lente en de zomer kan je hier flink van jetje geven. Doordat het gebied hoger gelegen is dan de omgeving, krijg je fantastische panorama’s te zien.
Le Pass – 30 tips voor de krokusvakantie
Bij het interactief museum Pass – kort voor Parc d’aventures scientifiques – in de buurt van Mons gaat het over wetenschap en technologie. Straffe architectuur, dat ook. En dat allemaal op een zeer niet-saaie manier, zeggen we er meteen bij. Zelf noemen ze zich een wetenschappelijk avonturenpark.

Le Pass stelt vragen en probeert die ook te beantwoorden. Maar belangrijker nog is dat de bezoeker, of die nu de veronderstelde jaren van verstand heeft bereikt of nog tot het koninkrijk der minéénmetervijftigen behoort, wordt uitgenodigd om zelf te zoeken en uit te proberen.

