Brussel met kinderen: de magie van film

Trek je naar Brussel met kinderen? Dan is het filmmuseum – dat door het leven gaat onder de coole naam Cinematek – niet te missen. Het Paleis voor Schone Kunsten, dat Victor Horta eind jaren ’20 bouwde en waar de Cinematek in zit, is op zich al een goede reden om er naar toe te gaan. In dat pand doen ze dan ook nog eens Hele Leuke Dingen. En ja, zeker ook voor kinderen.

Brussel met kinderen

Om te beginnen is er de Wunderkammer: de expositieruimte van het museum, opgevat als een rariteitenkabinet, waar het over het prille begin van de filmkunst gaat. Dat film ooit niet meer of minder dan een magisch gebeuren was, kunnen kinderen van vandaag zich moeilijk voorstellen. Films zijn overal binnen handbereik en zijn zo vanzelfsprekend geworden, dat het grut zich amper realiseert dat het niet eens zo ongelofelijk lang geleden is dat dit medium de wereld veroverde.

De man die jongleert met messen

Er valt voor hen heel wat te bekijken en zelf uit te proberen. In vitrines worden allerlei curiosa uit vervlogen tijden getoond en er mag duchtig op knopjes gedrukt en aan hendels gedraaid worden. Altijd een voltreffer! Felix, Mirtha en Lucy staan paf van de ‘vliegende’ vogel en de man die jongleert met messen (maar eigenlijk gewoon een reeks tekeningen is).

‘Kinderen hebben niet veel nodig om in een deuk te liggen’

Helemaal het einde zijn de stille films die geregeld op het programma staan. Ze worden vertoond in een van de ondergrondse filmzalen en live op piano begeleid. Daarbij improviseert de pianist. Elke keer klinkt een film dus anders. Een wonderbaarlijke ervaring. Ook voor kinderen, die niet veel nodig hebben om in een deuk te liggen en verrassend goed reageren op oude meesters als Buster Keaton.

Jonge filmfans

Wekelijks voorziet het programma Jonge Filmfans in een aanbod van bekende en onbekende films van over de hele wereld, die vertoond worden in Studio 4 van Flagey en in Cinematek zelf. In de schoolvakanties zijn er bovendien extra activiteiten en workshops. 

Misschien zijn DINO’S of STRIPS wel iets voor jullie?

Al onze beste tips over Brussel met kinderen lees je in onze cityguide over Brussel

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vul de captcha in *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.