Brussel met tieners: Kanal

Nog tot eind deze maand kan je naar Kanal, het nieuwe centre Pompidou in de voormalige Citroën Garage langs het Brusselse kanaal. Kanal Brut, zoals de voorlopige versie van het museum heet, eindigt in schoonheid met een festival om u tegen te zeggen. Daarna sluit de site voor verbouwingen. Ga nog snel eens kijken, want het is een wonderlijke plek: ideaal voor een dagje Brussel met tieners na de examens.

Brussel met tieners

Het woord ‘museum’ kan een doorsnee tiener de stuipen op het lijf jagen, maar gelukkig is Kanal allesbehalve een traditioneel museum. Alleen al de ruimte is geweldig om in rond te dwalen en heeft tal van interessante hoeken en kanten, die het oorspronkelijke verhaal van de plek vertellen. En ja, die ook ideaal zijn voor selfies.

De beeldende kunst staat verspreid over de site en is van heel divers pluimage. Niet alles spreekt even sterk tot de verbeelding, maar een aantal werken zijn absoluut de moeite om van naderbij te bekijken. Het project rond kinderspelletjes van de Belgische kunstenaar Francis Alÿs is magnifiek en ook de Silver Hut van de Japanse architect Toyo Ito wist onze tieners stevig bij hun nekvel te pakken.

‘In de meeste musea vind je niet meteen een zebrapad of een wegwijzer naar Carrosserie. Dat vind ik er wel cool aan’, merkte Lucy op.

Kanal Street Food Market

Je kan in de oude Citroën garage niet alleen terecht voor tentoonstellingen, maar ook op gepaste wijze je honger stillen. Op het gelijkvloers is een oppervlakte van 1500 vierkante meter voorzien waar food trucks een heel scala aan lekkers bieden, van hamburgers tot hummus, van taco’s en ceviche tot poke bowls. Het concept is simpel: je bestelt bij de food truck van je keuze en gaat zitten in een van de gezellige hoekjes. De sfeer is grootstedelijk en losjes, precies zoals tieners het graag hebben.

‘Poke bowls met zalm heb ik al eerder gegeten, maar dit was wel een heel lekkere. Er is ook goeie wifi’, laat Felix weten.

Festival

Van 21 tot 30 juni viert Kanal Brut feest. Na ruim een jaar als museum-garage moet het Festival Kanal de klap op de vuurpijl worden, met feestjes, logeerpartijen op de site voor zo’n honderd gelukzakken en Kanal Fabrik, waarbij jonge makers de boel overnemen. Dansen doe je met Ultima Vez, er is een live performance van Gas (Wolfgang Voigt) en verder is er een best of van het afgelopen jaar te ontdekken. Ook Michel Gondry’s Home Movie Factory zal open zijn in het festivalweekend van 29 en 30 juni.

Open elke dag vanaf 12u.

Nog meer Brussel met tieners?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vul de captcha in *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.