Brussel met tieners: van street art tot klimparcours

Dingen ondernemen met tieners kan een heikele bedoening zijn. Plekken en bezigheden worden nogal snel geklasseerd als ‘stom’/’saahaai!’/’niet cool’ (denk de verveelde zucht er zelf bij). Toch merk je dat ook tieners hevig geboeid kunnen raken, als ze maar op de juiste manier worden aangesproken. En Brussel heeft daarvoor alles in huis. 5 x Brussel met tieners!

Belexpo – Brussel met tieners

We geven het grif toe: we wisten niet goed hoe onze tieners zouden reageren op Belexpo. Als je er nog niet geweest bent, is het moeilijk om uit te leggen wat het precies is (behalve dat het geen museum is). Maar het het enthousiasme waarmee ze zich in de opdrachten stortten, maakte al snel duidelijk dat dit een voltreffer zou worden.

Krokusvakantie Belexpo
Krokusvakantie Belexpo

Bij Belexpo kom je alles te weten over de stad van de 21ste eeuw. Dat is er bij voorkeur een met ‘zéro déchet’, zoals ze dat in Brussel zo mooi zeggen, afvalvrij dus. Het interactieve Belexpo zoomt in op alle aspecten van het leefmilieu in de stad, zoals mobiliteit, eten, onderwijs en wonen. Tegen 2050 zal 70% van de wereldbevolking in een stad wonen. Hoog tijd om creatief na te denken hoe we dat leefbaar kunnen maken en houden dus.

Krokusvakantie Belexpo
Krokusvakantie Belexpo

Onze tieners krijgen een digitale armband aangemeten, die werkt als kaart en sleutel. Ze leggen een parcours van opdrachten af, gaande van virtueel fietsen door Brussel en courgettes planten, tot een schoolkantine ontwerpen en zich buigen over geluidsvervuiling. De groepsopdrachten zijn leuk bedacht en onderhoudend, en bieden tegelijk ook stof tot nadenken en gesprek. Missie zeer geslaagd dus.

Krokusvakantie Belexpo

Belexpo, terrein van Thurn & Taxis, Havenlaan 86c/3002, 1000 Brussel. Info: www.belexpo.brussels Voor kinderen vanaf 10 jaar.

Krokusvakantie Belexpo

Puberquote: ‘Ik vond Belexpo heel tof. In een van de modules moest ik allerlei vragen beantwoorden, waarna de computer mij carrièreadvies gaf. Hij raadde mij een job als fietskoerier of mobiliteitsadviseur aan! Wel jammer dat voetballer er niet bij zat.’ (Felix)

Koezio – Brussel met tieners

Teveel naar kunst kijken is niet gezond voor een tienerbrein, dus het is een goed plan om ook iets met veel beweging te voorzien tijdens je weekend (en nee, sms’en telt niet als beweging). Wij trokken naar indoor avonturenpark Koezio in Laken, waar Mirtha, Lucy en Felix de opdracht kregen om als special agent een geheime missie uit te voeren.

Kosten noch moeite worden hier gespaard om een spannende sfeer te creëren: de deelnemers krijgen een speciaal pak aan, het is overal donker en opzwepende muziek schalt uit de boxen. Samen moeten onze tieners de opdrachten tot een goed einde brengen, waarbij snelheid, denkvermogen en uithouding een rol spelen.

Ze gooien zich vol enthousiasme in de strijd en werken de ene na de andere missie af. Hoogtepunt is het klimparcours, waar ze bezweet en enigszins opgelucht vandaan komen. Een opwindende beleving voor tieners – en bij uitbreiding voor volwassenen – die houden van een spannende uitdaging.

Koezio, Werkhuizenkaai 163, 1000 Brussel. Info: koezio.co/nl/parken/koezio-brussel

Puberquote: ‘Koezio vond ik het leukste van het hele weekend! Het was zo spannend om telkens binnen de tijd de missie te kunnen volbrengen, zodat je de deur naar de volgende missie kon ontgrendelen. We waren helemaal bezweet toen we buiten kwamen.’ (Mirtha)

Stripwandeling – Brussel met tieners

Al slenterend door Brussel ontdek je het allerleukste museum: de stad zelf! Of beter, de muren van de stad. Wie zin heeft om de benen te strekken én ondertussen het betere stripwerk te ontdekken, kan het uitstekende boekje ‘Brussel, hoofdstad van de strip’ ter hand nemen. Dat brengt je langs een resem stripmuren, de ene al imposanter dan de andere.

Grote helden als Corto Maltese, Guust Flater en Kuifje wisselen af met aanstormend talent. Recent werd nog de nieuwe stripmuur van Dominique Goblet onthuld, getiteld ‘Unnecessary noise prohibited’, en voorlopig de enige muur die door een vrouw getekend is. De brochure neemt je mee door het hart van Brussel, maar evengoed door buurten die je nog niet zo goed kende of waar je zelfs nog nooit geweest was. Ideaal om op ontdekking te gaan dus.

De brochure Brussel, hoofdstad van de strip is verkrijgbaar bij Visit Brussels, Koningsstraat 2, 1000 Brussel. Info: visit.brussels/nl/article/de-muren-van-de-stripwandeling-in-detail

Puberquote: ‘Ik vind het wel knap dat die muurschilderingen zo enorm groot zijn. Ze maken de stad minder grijs. We kwamen daardoor ook op onverwachte plekken, zoals in een straat waar ze een moestuin hadden, midden op straat!’ (Lucy)

 

Strokar Inside – Brussel met tieners

In een voormalige Delhaize in Elsene hebben Alexandra Lambert en Fred Atax hun street art project Strokar Inside opgezet. Onze tieners weten niet waar eerst kijken, zo kleurrijk ziet het er allemaal uit. Artiesten als Moyoshi & Lord Ubi, Softwix, Djamel Oulkadi, Charles Foussard en Klaas Van der Linden hebben muren en vloeren onder handen genomen, met spectaculair resultaat. Een energieke, bijzondere plek – in de verste verte geen museum, dus veilig te betreden als je een tiener bent.

Krokusvakantie Strokar

Strokar Inside, Waterloosesteenweg 569, 1050 Brussel. Info: strokar-inside.com

Krokusvakantie Strokar

Puberquote: ‘Cool dat ze een oude supermarkt gebruiken voor street art. Los van de locatie waren de werken ook echt heel knap gemaakt. Dit zou ik zeker aan mijn vrienden aanraden.’ (Felix)

Experience Brussels – Brussel met tieners

Ze zit een beetje verstopt op de eerste verdieping van het infokantoor van Visit Brussels, maar de interactieve expo waarin je alles te weten komt over die heerlijke hoofdstad van ons, mag je zeker niet missen. Ook al denk je Brussel te kennen, er valt nog steeds heel wat te ontdekken. Verschillende buurten van de stad komen aan bod, verhalen van en over Brusselaars ( in die onevenaarbare taal) maar ook de geschiedenis van onze hoofdstad en Brussel als hart van Europa. Onze tieners krijgen een boekje vol quizvragen en laten zich zaal na zaal inwijden in de wondere wereld der Brusseleirs. Benieuwd waar de naam Zinnekes vandaan komt? Die verwijst naar ‘straathonden, nog net goed genoeg om in de Zenne te gooien’. Het zegt wel iets over de relativerende blik waarmee de Brusselaar naar zichzelf kijkt.

De enscenering is fris en visueel aantrekkelijk, met grote foto’s en originele elementen die verwijzen naar de Brusselse identiteit. Ook inhoudelijk is de expo zeer verzorgd en weet ze de juiste toon niet-betuttelende toon te treffen voor tieners. De moeite om je tijd voor te nemen, zowel aan het begin als op het einde van je ontdekkingsreis door Brussel.

Experience Brussels, Koningstraat 4, 1000 Brussel. Info: visit.brussels/en/sites/experiencebrussels

Puberquote: ‘Eerst dachten we dat het een soort museum was, maar het was veel leuker. We kregen een tof boekje met quizvragen en op het einde wilden we daar echt niet weg.’ (Mirtha)

Tip: schaf een Brussels Card aan, waarmee je vrije toegang krijgt tot 40 Brusselse musea, kortingen op activiteiten en restaurants, een gratis infogids en stadsplan (26 € voor 24u). Bijkomend kan je ook nog kiezen voor de combiformule waarmee je onbeperkt gebruik kan maken van openbaar vervoer (33,50 € voor 24u). Neem je een Brussels Card voor meerdere dagen, dan zakt de prijs per dag. Info: visit.brussels/nl/sites/brusselscard

Nog meer Brussel met tieners? Check dan Brussel met tieners: Kanal

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vul de captcha in *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.