Buiten spelen in de Ardennen: leren vissen

Buiten spelen kan verschillende vormen aannemen, zoals… hengelen. Stadskinderen die leren vissen? Ja hoor, want hoe het leven ook loopt, het is altijd nuttig om te weten hoe je een karper aan de haak slaat. Wij trokken naar Hotton in het zuiden van het land om ons door Dany van Rivéo in te laten wijden in de geneugtes van het hengelen.

Buiten spelen in de Ardennen

Riveo kinderen leren vissen
Volbloed visser Dany Marchand schudt ons stevig de hand en deelt meteen de basics mee: ‘Ik ben gegroeid en opgetogen in La Roche, maar ook in Zaventem’.  We knikken. We geloven hem op zijn woord. Hij stapt in zijn auto en gebaart ons hem te volgen. Bestemming: een vijver in de bossen rond Hotton.

Riveo kinderen leren vissen

Aas en lood – buiten spelen in de Ardennen

Wanneer hij zijn materiaal tevoorschijn haalt, zijn we al een beetje onder de indruk. Passeren de revue: een telescopische hengel, aas (‘Ik gebruik wormen uit Engeland en Italië’) en lood om de boel op z’n plaats te houden.

Riveo kinderen leren vissen
Dany toont de jonge vissers hoe ze een pendelbeweging moeten maken met hun hengel. Ze zitten nauwelijks of Felix zegt lichtjes verbaasd: ‘Ik heb beet!’. Hij haalt een hevig spartelende kroeskarper boven. Golven van grote opwinding rollen door ons gezelschap. ‘Je eerste zelf gevangen vis!’ roepen we enthousiast. ‘Trots?’ ‘Ik vind het zielig voor die vis’, antwoordt hij.

Riveo kinderen leren vissen

Grondeling – buiten spelen in de Ardennen

Lucy komt ook kijken. ‘Heeft die nu niet heel veel pijn?’ vraagt ze. ‘Wel’, legt Dany uit, ‘een vis is koudbloedig, dus hij ervaart pijn niet zoals wij. Maar ik ben nog nooit een vis geweest, dus hoe dat nu precies voelt? Dat weet ik ook niet zeker.’

Riveo kinderen leren vissen

Zijn woorden zijn nog niet koud of Mirtha en neef Louis hebben ook beet. In haar enthousiasme haalt Mirtha de lijn te snel op, waardoor die in de boom belandt. Terwijl Dany geduldig de vislijn uit de takken prutst, horen we Lucy haar vangst geruststellend toespreken. ‘Rustig maar vis, rustig maar.’ Het is een grondeling, volgens Dany.

Riveo kinderen leren vissen

Het is een Dany!

Elke gevangen vis wordt bevrijd van zijn haakje en meteen weer terug in het water gelaten. Dany wijst ons erop dat er bovendien gevist wordt zonder weerhaak. Lucy heeft weer beet, maar ‘het is een Dany!’ deelt ze mee. Ze heeft wild met haar hengel gezwaaid en die is in het hemd van onze instructeur terecht gekomen.

Riveo kinderen leren vissen
Mirtha heeft ook weer beet, een stevige karper deze keer. Dany informeert of ze haar vis een kusje wil geven. ‘Nee!’ gruwt ze. Een aai over zijn schubben kan nog net.

Riveo kinderen leren vissen

Het duurt niet lang of de loze vissertjes zijn behoorlijk op dreef: ze halen hun vangst zelf op, scheppen hem in het net en verwijderen eigenhandig de haak, alsof ze hun hele leven nooit iets anders gedaan hebben. De genoegens van het hengelen? We snappen het helemaal.

Nog meer buiten spelen? Check dan Spoken en Ruïnes in de Ardennen of leer alles over wildplukken.

BewarenBewaren

2 thoughts on “Buiten spelen in de Ardennen: leren vissen

  1. Dag Kim,
   Hoe fijn om te lezen! Eigenlijk is iedereen een beetje Dingenzoeker,
   De slimme Pippi L. zei ooit: “De wereld is vol met dingen en het is hard nodig dat iemand die zoekt. En dat is nou precies wat een dingenzoeker doet.”
   Veel plezier met het zoeken en vinden van dingen, en als je inspiratie zoekt, kan je altijd eens komen kijken 🙂
   Groetjes,
   Greetje en Kristien
   Dingenzoekers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vul de captcha in *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.