Buiten spelen in Limburg: het Klankenbos

Buiten spelen in Limburg? Dat doe je in het magnifieke Klankenbos. Wij legden alvast onze gezamenlijke oren eens te luisteren in Neerpelt.

Klankenbos Limburg

Het Klankenbos is een onderdeel van Provinciaal Domein Dommelhof. Wat is dat eigenlijk, een Klankenbos, vroegen we ons af. Meteen demonstreerde het geroffel van een specht ons wat er met Klankenbos precies bedoeld wordt. Het bleek een installatie van de Duitse componist en beeldend kunstenaar Horst Rickels te zijn, getiteld Het Geheim van Horst.

Buiten spelen in het Klankenbos

En dit bos herbergt nog meer geheimen. Erwin Stache – fysicus, wiskundige, muzikant en instrumentenbouwer – installeerde een reeks knalrode kastjes op palen en noemde zijn werk Konversation. De kastjes blijken met elkaar te converseren, ze wisselen tekens en geluiden uit. Naargelang je verder of dichter bij de kastjes staat, varieert het geluid.

Klankenbos Limburg

Reusachtige fluit – buiten spelen

Maar ook verstoppertje spelen in de struiken of heen en weer rennen op de met boomwortels dooraderde heuvels, doen de kinderen hier met evenveel gretigheid. ‘Wij bespioneerden jullie vanachter een struik!’ zeggen ze. O, daar hadden wij totààl niks van gemerkt. Een lange buis van Hans Van Koolwijk draagt de naam Oorsprong. Het ding functioneert als een reusachtige fluit en de kinderen stappen er zonder schroom in. De fluit wordt afgesloten en er wordt onder lage druk in geblazen, wat hevige trillingen veroorzaakt.

‘Sinusgolven doen draden trillen, die de huisjes laten resoneren’

 

Klankenbos Limburg

Ook het poëtische Springtime in a small town van Peter Bosch en Simone Simons weet ons hele gezelschap te boeien. De houten kisten op veren brengen intrigerende klanken voort. We sluiten af met Houses of Sound, twee stalen huisjes op elke oever van de Dommel, waarbij sinusgolven via luidsprekers draden doen trillen. Die laten de huisjes voel- en hoorbaar resoneren. Die hele uitleg, daar malen de jongsten zo niet om. Het allemaal zelf horen en voelen des te meer.

Krijg je niet genoeg van buiten spelen? Check dan zeker ons onvergetelijk avontuur over leren vissen in de Ardennen en leer alles over wildplukken met kinderen.

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vul de captcha in *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.