Corona wandelen: 25 x natuur in België
Het virus laat ons ook deze herfst niet met rust. Maar wat niet verandert, is de behoefte om de natuur in te trekken, al dan niet met je kinderen. En daarbij hoef je je (voorlopig) niet te beperken tot het parkje om de hoek of die ene overbevraagde strook groen. Mogen wij u voorstellen: 25 x corona wandelen in België.



Corona wandelen met kinderen: 24 tips
Provincie Antwerpen

Hobokense Polder
Antwerpenaren hebben het niet getroffen qua groen: de stad is dichtgebetonneerd en de beschikbare parken zijn schaars en vaak slecht onderhouden. Gelukkig is er Hobokense Polder, een door Natuurpunt beheerd 170 ha groot natuurgebied aan de zuidelijke rand van de stad. Het was al geliefd maar werd tijdens de pandemie een waar toevluchtsoord voor stedelingen die hun streepje groen nodig hadden (en laten we wel zijn, dat zijn we bijna allemaal).




Middelheim: ravotten tussen kunst
Als er één plek is waar je in Antwerpen naartoe moet, is het wel het geweldige Middelheim museum. Dat blijft voorlopig open (behalve de binnenruimtes zoals de informatiebalie en het museumcafé). Voor je kinderen flauwvallen van verveling bij het woord ‘museum’: dit is een allesbehalve saaie bedoening. Om te beginnen is dit een museum zonder dak. Dat betekent niet alleen dat je safe zit qua corona, maar dat er dus ook duchtig geravot kan worden.

Bij een parcours door het beeldenpark doe je de ene magische ontdekking na de andere. Gewoon ronddwalen en het toeval zijn rol laten spelen, is een hele fijne manier om de wonderlijke beeldentuin te bezoeken. Struin je graag op eigen houtje door het park maar wil je toch wat meer weten over de kunstwerken, dan is de Middelheim App ideaal. Met de Highlights tour krijg je precies waarvoor je getekend hebt: de hoogtepunten in de gedurende ruim 50 jaar opgebouwde collectie. In totaal wandel je langs 59 werken, begeleid door een kaart met GPS-functie.

De app serveert geen droge kost: je komt meer te weten over de achtergrond van de kunstwerken en krijgt verhalen te horen van auteurs en bekende Vlamingen over hun lievelingsbeeld. Kunstenaars vertellen geheimen over hun werk, jongeren geven er hun eigen draai aan. Wie het liever wat specifieker heeft, kan kiezen voor een van de acht thematisch uitgestippelde routes, van de geschiedenis van het Middelheim museum en Radio Woordenwoud (voor grote en kleine kinderen) tot Sculpturized! voor tieners of beelden van Belgen (voor patriotten). De Middelheim app is gratis, net als de WIFI in het museumpark (als dat geen goede reden is om je tieners mee te krijgen).

Wat zegt het Middelheim zelf over Corona wandelen?
In deze periode moeten we er alles aan doen om de verspreiding van het coronavirus COVID-19 tegen te gaan en risicogroepen te beschermen. De collectie in het park van het Middelheimmuseum blijft toegankelijk, maar alle binnenlocaties blijven dicht. Het collectiepaviljoen, de informatiebalie, de bibliotheek, het museumcafé MIKA en de toiletten zijn dus gesloten. Ook alle rondleidingen, activiteiten en evenementen in het Middelheimmuseum worden geannuleerd.
Herademen in stiltegebied: Kalmthoutse Heide
Waar kan een Antwerpenaar op zoek naar virusvrije lucht terecht? De Kalmthoutse Heide natuurlijk! Dit natuurreservaat maakt deel uit van Grenspark Kalmthoutse Heide, een aaneengesloten natuurgebied van 6000 ha aan beide zijden van de Belgisch-Nederlandse grens. Een uniek gebied om planten en vogels te spotten en te wandelen, waar je je geregeld in Afrika waant. Bovendien is de Kalmthoutse Heide geklasseerd als stiltegebied. Aan Vlaamse zijde bestaat het uit het natuurreservaat Kalmthoutse Heide en het natuurgebied Stappersven, dat door Natuurpunt beheerd wordt.

Kerselaars en sierkwee: lente in Arboretum Kalmthout
Trek eens met de kinderen naar het Arboretum van Kalmthout, waar je gezelschap krijgt van eeuwenoude bomen, vleesetende planten en toverstruiken.

Magisch, wat je allemaal te zien krijgt aan plant- en boomschoon op amper een halfuurtje rijden van Antwerpen. Het Kalmthoutse arboretum dateert uit 1856 en was oorspronkelijk een kwekerij. Dit botanische paradijs maakt deel uit van een internationaal netwerk van ruim 200 tuinen, de ene nog wonderlijker dan de andere. Doorheen het jaar kan je er – normaal gezien – terecht voor fijne workshops voor kinderen en volwassenen, maar nu even niet. Wandelen door de plantentuin kan wel nog en is een grote aanrader.

Info: www.arboretumkalmthout.be
Wat zegt het Arboretum zelf over Corona wandelen?
Wie niet ziek is, naar buiten kan en het hoofd wil vrijmaken, is nog steeds van harte welkom voor een deugddoende lentewandeling in onze arboretumtuin. Kerselaars, Japanse sierkwee, schijnhazelaars, staartaar en heel wat andere lentebloeiers fleuren je dag ongetwijfeld op. Neem wél de algemene voorzorgen tegen het coronavirus in acht, kom niet in groep, houd voldoende afstand met andere bezoekers en verzorg jezelf vooral. Het onthaalgebouw en het plantencentrum sluiten de deuren. Ook alle activiteiten, verhuur en groepsbezoeken gaan in die periode niet door.
Groepsbezoeken kunnen we voorlopig niet meer toestaan, maar de arboretumtuin blijft elke dag open van 10 tot 17 uur voor individuele bezoekers. Je neemt een aparte ingang tussen het onthaalgebouw en het Serrehuis. Er staan duidelijke pijlen en er is apart sanitair. De toegang is GRATIS en je hoeft je niet te registeren of aan te melden. We vragen je wel het domein tijdig te verlaten. Om 16.30 uur zal de bel luiden om te verwittigen dat de tuin en de parkeerplaats om 17 uur op slot gaan.
Kom je wandelen? Deel jouw foto’s en ervaringen via facebook, Twitter en Instagram. Wie op dit moment niet naar buiten mag, kan zo een beetje meegenieten #arboretumkalmthout #kerselaars #bijnalente
Corona wandelen door Wortel Kolonie
Het bootjesven maakt deel uit van het omringende natuurgebied van Wortel Kolonie, dat samen met het beekdal en de Castelreesche Heide de Vallei van het Merkske vormt. Ooit, zo leer je in bezoekerscentrum De Klapekster, kon je er zwemmen en bootje varen voor de ronde prijs van 3 Belgische frank. Tegenwoordig is het water niet meer geschikt om te zwemmen, maar een mooie plek is het nog altijd.

Zin om op eigen houtje het gebied uit te kammen? Dat is perfect doenbaar, aangezien er overal wandelknooppunten te vinden zijn, te herkennen aan de rood-witte borden (en niet te verwarren met fietsknooppunten, zoals wij ooit op een minder lucide moment eens deden).
Vennen en bos: corona wandelen langs de Dodendraad
Een handige kaart voor deze route is die van de gloednieuwe Kempentocht: een meerdaags traject van in totaal 63 km dat het Turnhouts Vennengebied verbindt met Wortel en Merksplas Kolonie. Niet dat je nu op één dag 63 km moet gaan wandelen; aan de hand van knooppunten stippel je bijvoorbeeld een lus uit van zo’n 8 km die je langs alle hoekjes en kantjes van Wortel Kolonie brengt. Het landschap is ongerept en gevarieerd, met vennen, heide en bos. Tussen de bomen door vang je hier en daar een glimp op van de typische witte cipierswoningen uit de tijd dat weerbarstige landlopers hier werden opgesloten.

Onderweg bots je op de Dodendraad, die hier tijdens de Eerste Wereldoorlog door de Duitse bezetter werd geplaatst. Tussen 1915 en 1918 sloot de elektrische draadversperring de grens tussen België en Nederland af, met de bedoeling het clandestiene grensverkeer te verhinderen.
Ravotten in het speelbos van De Liereman
Geen idee waarom kunstenaar Koen Vanmechelen besloot zijn creatie Cosmogolem te noemen, maar de houten reus ziet er in elk geval cool uit. Hij wijst de weg naar het Kempense speelbos van Landschap De Liereman, dat deel uitmaakt van een Europees netwerk van waardevolle natuurgebieden.

Diep verscholen in de zanderige Kempen strekt zich hier een groengebied uit dat verbazingwekkend veel biodiversiteit te bieden heeft: heide, grasland, een glinsterend ven hier en daar, stuifduinen en bossen.

Zes bewegwijzerde wandelpaden – variërend in lengte van 1,6 tot 9,2 kilometer – bieden de kans het hele gebied te verkennen. En dan is er ook nog het speelbos. Dat is letterlijk wat het woord zegt: een bos om in te spelen. Er zijn geen speeltuigen of andere menselijke ingrepen te bekennen.

Hoe fantastisch dat kinderen het hier eens helemaal zelf mogen uitvlooien! Ze moeten tenslotte al zo veel volgens het boekje doen. Het enige dat ze hier nodig hebben is hun eigen fantasie. En een makkelijke broek, maar zelfs zonder gaat het ook.

Corona wandelen en nadenken: Natuurpad Lovenhoek

Een tijd geleden viel ze nog in de prijzen, deze gevarieerde wandeling van zo’n 5,5 km, toen ze de eretitel ‘Wandeling van het jaar’ op zak mocht steken. Natuurpad Lovenhoek laat je de vallei van de Molenbeek verkennen, met houten vlonderpaden, bruggetjes en stapstronken die ervoor zorgen dat je geen natte voeten krijgt.

Toch best stevige laarzen aantrekken, want de hele route is onverhard, zoals dat hoort voor een echte wandeltocht. Tip: ergens in het midden van de wandeling staat een bankje met uitzicht over de weilanden, dat geknipt is voor een gezellige picknick.

Wij deden deze wandeling met onze kompaan Karin van Spectra die ons af en toe eens meeneemt voor een Walk in the Woods. Ongelofelijk hoeveel beter je kan nadenken met zuurstof, bewegende benen en een inspirerend klankbord. Karin hielp ons onze visie op Dingenzoekers scherper te krijgen op een moment dat we de bomen niet meer zagen door ons bos. Dat werkt dus best in … een bos. En met medewerking van Karin’s hond Rufus.

Corona wandelen op het Natuurpad Lovenhoek, vertrek aan Pallaaraard 36, 2290 Vorselaar. Info: www.kempen.be/route/natuurpad-lovenhoek
Modder en boomstammen: speelbos de Averegten
Op de grens tussen Hallaar en Itegem liggen de 100 ha van het Provinciaal Groendomein De Averegten als een groene deken over het landschap gespreid. Kleine mensen zien ze hier graag komen, dat merk je al bij de eerste snuif boslucht.

Een onderdeel daarvan is natuurspeelplaats Hobbeldonk, waar geen spoor te bekennen is van voorgevormde speeltuigen. Wat je er dan wel kan doen? Zovéél. Takken verzamelen, met je handen in de grond woelen, vreemde voorwerpen oprapen en in je zak steken, een beek oversteken op een paar wankele boomstammen, dikke klodders modder op je broek krijgen. In de jaren zeventig was dit allemaal heel gewoon.
Provincie Oost-Vlaanderen – Corona wandelen
Slenteren door het mysterieuze muziekbos
In Oost-Vlaanderen zijn wij fan van het Muziekbos, in de Vlaamse Ardennen. Al wandelend en luisterend snuif je hier diep de boslucht op. Voor je het weet duikt de sprookjesachtige Geuzentoren op tussen de bomen. ‘Dat lijkt de toren van Raponsje wel’, vonden onze kinderen.



Neem een picknick mee van thuis en zet je lekker in het bos. Daar kan geen restaurant tegenop. Zeker niet als het gesloten is. Gelukkig blijft het bos altijd open.
Provincie Limburg – Corona wandelen
Pit – Corona wandelen



Corona wandelen en luisteren in het Klankenbos
Buiten spelen in Limburg? Dat doe je in het magnifieke Klankenbos, een onderdeel van Provinciaal Domein Dommelhof. Leg je oren zeker eens te luisteren in deze Neerpeltse oase!

Wandelen en spelen in mijngebied: Connecterra

Het Nationaal Park Hoge Kempen – het enige van België in zijn soort – heeft zes verschillende toegangspoorten, die allemaal garant staan voor hun eigen vorm van natuurbeleving. Als hoofdtoegangspoort heeft Connecterra wel een serieus streepje voor: in het natuurgebied dat ontstond na de sluiting van de mijn van Eisden valt heel wat te ontdekken. Zo is er de 12 meter hoge imposante schachtbok van de voormalige mijn, die je ook kan beklimmen (maar nu even niet). Op het gelijkvloers krijg je door de fototentoonstelling een idee van hoe de mijnsite er nog niet zo héél lang geleden uitzag.


Na het sluiten van de mijn mocht de natuur hier terug haar gang gaan (wat ze gretig deed). Connecterra heeft vier terrils, waarvan er drie toegankelijk zijn. Vanaf de toppen kijk je uit over het landschap van de Maasvallei en van het nationaal park.


Je kan het gebied op eigen houtje ontdekken, wat erg de moeite is. Normaal gezien kan je ook een ranger boeken voor de Connecterra Special. Die ranger kent het gebied op z’n duimpje en kan honderduit vertellen over de bomen, planten en bloemen die er groeien. Maar tijdens de coronacrisis is dat niet mogelijk en hou je het dus best bij een wandeling met je gezin, op ruime afstand van eventuele andere wandelaars.
Nationaal Park Hoge Kempen, Toegangspoort Connecterra, Zetellaan 54, 3630 Maasmechelen, www.connecterra.be.
Wat zegt Connecterra zelf over corona wandelen?
De balie in Connecterra blijft vooralsnog geopend zodat wandelaars er nog toegang hebben tot het gebied.
Gelet op de huidige situatie zijn we echter genoodzaakt om de tuinkamer af te sluiten voor bezoekers en wordt er geen verkoop van drank/versnaperingen voorzien. De zomertoog blijft eveneens gesloten.
Speelbos in de woestijn: de Sahara
Bosland, waarvan de Sahara deel uitmaakt, is met zijn 4500 ha het grootste bosgebied van Vlaanderen en strekt zich uit over de gemeenten Lommel, Hechtel-Eksel en Overpelt. De Sahara kwam aan zijn zanderige uiterlijk doordat de vroegere zinkfabriek er alle beplanting deed verdwijnen. Om de verzanding tegen te gaan werden naaldbomen aangeplant. Het resultaat? Een pracht van een dennenbos, met in het hart een meer, omgeven door strand en woestijn. En natuurlijk ook een speelbos.

Dat speelbos blijkt een magische plek te zijn, waarin de her en der verspreide objecten van kunstenaar Will ‘De Wilg’ Beckers naadloos opgaan.


Zijn hier verder ook te vinden: een 25 m lange tunnel, een stepping stone pad, en verschillende tot balspel uitnodigende objecten die in de bomen hangen. Een paradijsje voor ravotgrage kinderen. Voor kinderen dus.


Corona wandelen doe je in het Sahara wandelgebied en speelbos, toegang aan De Soeverein, Sportveldenstraat 10, 3920 Lommel. Neem het pad aan de Nieuwe Kopen tot aan de blauwe wandellus. Daar vind je aan de rechterzijde het speelbos. Er achter ligt het meer van de Sahara. Info: www.bosland.be

Provincie West-Vlaanderen – Corona wandelen
Wandelen in De Fonteintjes en het zeebos
Niets verkwikkender dan een zeewandeling, zelfs als het nog fris is. Dat kan overal aan de kust, maar wij raden hier specifiek Blankenberge aan. Verrast? Dat waren wij ook.



Via het strand trek je richting De Fonteintjes, een natuurgebied met duinmeertjes en vochtige duingraslanden, gelegen tussen Blankenberge en Zeebrugge. Het komt aan zijn naam door de stuwing van de diepe plassen die ontstonden door graafwerken ter versterking van de dertiende-eeuwse dijk, die moest voorkomen dat de zee door de duinen brak. Die plassen bevatten zoet water, gek genoeg. De Fonteintjes werd in 1978 beschermd als natuurgebied, een geluk voor de talloze planten- en diersoorten die er thuis zijn.



Tip: installeer je op het uitkijkplatform en absorbeer gretig alle schoonheid van de Belgische kust.
Flaneren aan de Pier en op het strand

Het Noordzeestrand hoort bij de allermooiste ter wereld, vinden wij – met je rug naar de volgebouwde dijken van de Belgische kust, voor alle duidelijkheid. Die gedempte, ingetogen kleuren, die weidse lijnen, dat door wolken gefilterde licht. Gelukkig hoef je tegenwoordig geen kaartje meer te kopen om het strand op te mogen (dat was ooit wel zo, leer je in het Belle Epoque centrum, dat door corona gesloten is). Wandel eens richting de pier.

Het bouwwerk uit de jaren dertig is ook in het echt nog steeds charmant. En véél mooier trouwens dan zijn evenknie in Scheveningen, die is gedegradeerd tot shopping mall met de voeten in het water.
Struinen door de duinen: De Hoge Blekker

Suze van b&b Summertime popelt om haar tips voor de kust te delen, van fijne fietstochten en wandelingen tot plekken waar je kraakverse Noordzeevis kan eten (maar nu even niet). Om de hoek, langs de weg tussen Koksijde-dorp en Koksijde-Bad, zit natuurreservaat De Hoge Blekker, met de hoogste duinrug van de Vlaamse kust. En op ongeveer een kwartier wandelen ben je aan het strand.

Magisch wandelen: de fossiele duinen van Adinkerke
Genoeg strand gezien? Ga dan eens wandelen in het natuurgebied van de fossiele duinen van Adinkerke, ook wel de Cabourduinen genoemd. Dit bijzondere landschap is beschermd vanwege zijn hoge ecologische waarde en zijn respectabele leeftijd; bepaalde delen ervan zijn ruim 5000 jaar oud, wat hen tot de oudste duinen van de Vlaamse kust maakt.

De ontkalkte duinengordel, die verder doorloopt over de Franse grens, heeft een heel eigen fauna en flora doordat het gebied niet meer onder invloed van de zee staat. Zoals je algauw zal merken biedt het onderdak aan tal van vogel- en vlindersoorten (en heel veel konijntjes). Het is hier heerlijk rustig wandelen, aangezien het gebied nog weinig bekend is. Bedoeling is dat het op langere termijn deel gaat uitmaken van een aaneengesloten natuurgebied met o.a. het nabijgelegen, veel grotere Westhoek natuurreservaat.

Corona wandelen in de Fossiele Duinen Adinkerke, toegang via het smalle straatje links naast het Museum Cabour, Moeresteenweg 141 8660 De Panne.
Vlaams-Brabant – Corona wandelen
Wandelen op water: Het Vinne




De Ardennen met kinderen – Corona wandelen
Wandelen met extra’s: natuurleerpad Heppenbach
De Belgische Eifel op z’n mooist. De wandeling door het bos duurt zo’n anderhalf uur en is geschikt voor alle leeftijden. Onderweg vind je leuke extra’s, zoals een enorm houten hert, een bostheater en een hutje met speciale geluiden. Een topper voor kinderen die niet houden van het W-woord (wandelen, sssjt).

Corona wandelen langs het Natuurleerpad Heppenbach, vertrekpunt op de parking van Grillhütte, 4771 Heppenbach – Amel.
Vlonderpaden in Natuurpark Hoge Venen-Eifel

Niet ver van Malmedy en Eupen vind je Natuurpark Hoge Venen-Eifel, het oudste natuurgebied van ons land. Wij komen er keer op keer terecht als we nood hebben aan een flinke dosis beweging en frisse lucht, omdat het zo’n uitgestrekt en gevarieerd gebied is.

‘s Winters ziet het er machtig uit onder een sneeuwtapijt, maar ook in de lente en de zomer kan je hier flink van jetje geven. Doordat het gebied hoger gelegen is dan de omgeving, krijg je fantastische panorama’s te zien.


Ravotten in het Provinciaal Domein van Chevetogne
Ruim 600 hectare van onlangs opgefriste natuur met bijhorend entertainment voor de hele familie. Je kan hier wandelen in de tuinen en bossen, sporten en uiteraard loos gaan op een van de speelpleinen.

Corona wandelen in het Provinciaal Domein van Chevetogne, Rue de Pirchamps 1, 5590 Chevetogne. Info: www.domainedechevetogne.be.
Le domaine et ses installations extérieures restent accessibles gratuitement, le personnel du domaine étant attentif à éviter tout rassemblement en un même lieu.
Picknicken in het kielzog van de Ourthe
De grillige loop van een rivier volgen is een beproefde manier om een wandeling – pardon, picknick – gegarandeerd niet-saai te maken. Achter elke bocht is er weer iets nieuws om je kinderen af te leiden, en dat water vormt een mooie leidraad voor bespiegelingen.

De streek van de Boven-Ourthe ligt tussen La Roche en Houffalize en strekt zich uit over 30 km langs het wildste gedeelte van de Ourthevallei. Het gebied is erkend als buitengewoon erfgoed van Wallonië onder de naam Val de l’Ourthe en herbergt pittoreske dorpjes en ongerepte natuur. Die kan je ontdekken via uitgestippelde wandelingen (in totaal 72 paden over 420 km, maar dat zeg je beter niet aan je kinderen, voor het geval ze zouden denken dat je die allemaal wil gaan doen).

Vanuit Nadrin laat je je meevoeren met de Ourthe en trek je door dichte bossen en net uit haar winterslaap ontwakende natuur.

Met stip te ontdekken in het het gebied: Le Hérou, een geklasseerd stukje woeste natuur, en de Belvédère van de 5 Ourthes in Nadrin, dat een puik panorama over de Ourthe biedt. In Engreux heb je de Confluent des deux Ourthes, de samenvloeiing van de Oostelijke en Westelijke Ourthe.

Onnodig te zeggen dat picknicken nog leuker is als je er eerst voor over een beekje moet springen. Het vervolg is simpel en altijd raak: je spreidt een oud dekentje, grist je chocoladebroodje uit een vettige papieren zak en zet je tanden erin.

Picknicken in de Ardennen: Nadrin – Le Hérou, provincie Luxemburg. De kaart met bewegwijzerde wandelingen in het gebied kan je kopen in de VVV van Nadrin-Le Hérou (7 €).
Dammen bouwen in Provinciaal Domein Mirwart

Afgelopen zomer ontdekten we het Provinciaal Domein van Mirwart, toen we logeerden in een huisje in de buurt. Het regende elke dag (o dierbaar België), maar rond een uur of vijf in de namiddag klaarde het steevast op. Dan kwamen wij uit onze schuilplek gekropen en snoven de heerlijke geur op die een zomerse regenbui achterlaat.
‘Bweik!’ riepen de kinderen, toen we voorstelden om een avondwandeling te maken. Zo gaat dat bij ons elke keer als het W-woord valt. Want wandelen is saai, dat weet toch iedereen (denk er de rollende oogbeweging en de verveelde lichaamstaal voor het gemak bij). Tien minuten later hadden ze het veel te druk om nog met ons te praten. Ze waren gewoon even vergeten hoe goed dat voelt, samen een dam bouwen in een riviertje. Dat riviertje heet trouwens la Lhomme. Hoe snoezig is dat?

Je kan het 1.350 ha grote natuurdomein ontdekken in vier uitgestippelde wandelingen, of er gewoon wat op los wandelen zoals Pippi Langkous het zou doen. Erg handig daarbij is trouwens de app Maps.Me, waar je kaarten van de hele provincie Luxemburg (of om het even welke andere regio ter wereld) kan downloaden en offline gebruiken.
Sentiers d’art – Corona wandelen


Met het recent aangelegde 140 km lange traject van Sentiers d’art pluis je de heuvelachtige regio Condroz Famenne uit. Het heerlijke wandelcircuit brengt je langs 42 kunstwerken in de natuur, verspreid over bossen, dorpen en gehuchten. De Land Art van binnen- en buitenlandse kunstenaars die je onderweg te zien krijgt, is gecreëerd met natuurlijke materialen zoals twijgen, hout, rotsen en hooi. Bedoeling is dat deze werken een paar jaar blijven, voor ze weer opgaan in het natuurlijke landschap. Opwindend is dat een zestal van de kunstwerken niet alleen schuilplekken zijn, maar dat je er ook in kan overnachten. Voor de echte trekkers dus, die er niet tegenop zien om hun eigen slaapzak en matje mee te nemen. De kunstwerk-slaapplekken kan je niet reserveren, dus wie het eerst arriveert, mag het zaakje inpalmen.

Sentiers d’art traject, verspreid over grondgebied Ciney, Gesves, Hamois, Havelange, Ohey en Somme-Leuze. Overnachten in de kunstwerken is gratis. Info en kaarten: sentiersdart.be
Nog goed om te weten als je naar buiten wil voor een stukje corona wandelen:
Wat zegt Natuurpunt over corona wandelen?
Wat nu gedaan? Naar buiten, natuurlijk! Daarom zijn al onze wandelplannetjes deze periode gratis te downloaden. Profiteer ervan om nieuwe natuurgebieden te ontdekken. En geniet van de zon! Hier de link
Hoe krijg je de kinderen mee naar buiten? Met onze ‘50 dingen die je moet doen voor je 12′! Download en print de lijst van 50 wilde buitendingen die ze in tuin, park of natuur kunnen doen. En laat ze die zelf afvinken met hun vuile buitenvingertjes. Ontdek hier de dingen kaart.
Wat zegt Natuur en Bos over corona wandelen?
Alle sport- en cultuurcentra sluiten, maar onze natuurgebieden blijven open! In deze buitengewone tijden is de natuur de plek bij uitstek om te sporten, te ravotten met de kinderen, tot rust te komen, te picknicken, te genieten van de ontluikende lente… Doe eens buitengewoon en trek de natuur in. Hier vind je volop inspiratie: https://buitengewoon.natuurenbos.be
Nog meer corona wandelen in eigen land?
- Corona wandelen: driedaagse tocht door de Ardennen
- Corona wandelen: 6 x Natuur + Kunst
- Of ontdek onze 10 x origineel overnachten in België
- Corona wandelen: De 4 beste wandeltochten in Nationaal Park Hoge Kempen
- Corona wandelen: de 3 beste stadswandelingen voor architectuurfans
- Corona wandelen in het natuurpark de Hoge Venen-Eifel
Kennen jullie de blobwandelingen in oost vlaanderen. Ook leuk. Zonder teveel poepah een wandeling met zctiviteiten voor de kids
Dankjewel voor de tip!
Het Moretusbos in Stabroek is ook fantastisch ! Heel mooi nu met de herfstkleuren en er hangt ook heel wat geschiedenis aan vast. Verderdoor als je Putte dorp doorrijdt en na enkele kilometers (voorbij het Joods kerkhof) een plekje zoekt om te parkeren aan de rand van he bos, dan kan je een prachtig en heel erg rustig, uitgebreid stuk natuur vinden, de uitloper van de Kalmthoutse Heide, maar dan in Nederland. Grote zandvlaktes, duinen, bospaadjes die op en neer gaan… (door Corona nu niet bereikbaar, maar wel in mijn top drie van wandelingen niet ver van Antwerpen) Groeten !
Waw Inge, dat klinkt geweldig. Die komt ook op ons lijstje, bedankt!
Vlaams-Brabant vergeten?
Dag Iris, oh nee!! Dat kunnen we niet maken! We zetten er meteen een prachtig stukje Vlaams-Brabant bij 🙂
Leuke lijst met een hoop ietwat ondergewaardeerde bestemmingen