Corona wandelen: 3 x spectaculair Wallonië

Corona wandelen in Wallonië? Daar krijg je toch nooit genoeg van. Bovendien hebben wij toevallig drie ijzersterke tips, met spectaculaire vistas op natuurfenomenen in eigen land die je toch eens moet gezien hebben. 

Corona wandelen: Fondry des Chiens

Wij Belgen zijn toch een grappig volkje. Fondry des Chiens wordt in bepaalde middens – en met een uitgestreken gezicht – ‘de grand canyon van België’ genoemd. Gevoel voor surrealisme, daarvoor moet je toch wel in ons land zijn. Al moeten we toegeven: er is wel iets van, van die canyon. Laten we zeggen dat het maar een piepklein beetje overdreven is. Yes we canyon!

Feit is dat niets je voorbereidt op de verbluffende schoonheid van dit natuurfenomeen in het Natuurpark van Viroin-Hermeton. Het grondgebied van dit natuurpark werd twee jaar geleden nog ferm uitgebreid en strekt zich uit over de gemeenten Viroinval, Philippeville en Couvin in de laars van Henegouwen.

Miljoenen jaren van erosie zorgden voor een 20 meter diepe kloof in de kalksteen. In die kloof kan je afdalen en rondwandelen. Je ziet er fossielen in de rijkgeschakeerde kalkrotsen, tal van bijzondere planten en vogels. Een magische plek, en het is overigens ook prima picknicken op het bankje vlakbij.

In de buurt van de canyon heb je een ruime keuze aan bewegwijzerde wandelingen, ook voor Nordic Walking trouwens. Afstanden variëren van 3 km tot 12 km en leiden je langs een wisselend landschap van bossen, velden, een pittoreske ruïne hier en daar en natuurlijk het maanoppervlakachtige rotslandschap waaraan de Fondry zijn bestaan dankt.

Een perfecte plek om tieners mee naartoe te nemen ook, want dit natuurfenomeen levert spectaculaire beelden op voor Instagram. Alweer een goede manier om het taboe op het W-woord te doorbreken.

Fondry des Chiens, Rue Orgeveau, 5670 Nismes. Info: walloniebelgietoerisme.be

Corona wandelen: Tombeau du Géant

Le Tombeau du Géant – het graf van de reus – is een opmerkelijke site niet ver van Bouillon. Daar heeft een meander van de Semois zich op magische wijze als een lus rond een groen bebost eiland gelegd. Vanuit het hoger gelegen Botassart heb je een perfect zicht op dit fenomeen, geklasseerd als uitzonderlijk Waals erfgoed.

De door stromend water omgeven heuvel ziet er inderdaad uit als iets dat een reus zou kunnen herbergen, wat verwijst naar de legende van een Gallische held van behoorlijke omvang die een kopje kleiner werd gemaakt door de Romeinen. Aan de voet van de site staat de pittoreske Moulin du Rivage, te voet bereikbaar op 800 meter van het uitzichtpunt.

Ideaal om tieners om de tuin te leiden: je zegt dat dit een ultrakort wandelingetje is want ‘kijk, deze pijl bewijst het!’. Uiteraard verzwijg je dat de 800 meter slechts over de steile afdaling gaat, waarna een slingerende en wondermooie klim van een 4-tal kilometer je door de naburige bossen weer naar het uitzichtpunt brengt. Voor tieners die dit lezen: sorry.

Tombeau du Géant uitzichtpunt, Rue de Châteaumont, 6833 Botassart

Corona wandelen: de grotten van Han

Niet voor niets gingen we vroeger allemaal op schoolreis naar het adembenemende decor van stalagtieten en druipende draperiëen van de Grotten van Han. Door de grotten stroomt de Lesse, die zorgde voor de kalkafzettingen waar we ons nu allemaal aan komen vergapen.

Origineel overnachten: Grotten van Han met kinderen
Origineel overnachten: Grotten van Han met kinderen

Binnenin gaat steevast het licht uit voor een klank- en lichtspel dat bezoekers in vervoering brengt. Bij het verlaten van de grot klinkt het traditionele kanonschot, dat vroeger moest dienen om geesten met slechte bedoelingen af te schrikken.

Origineel overnachten: Grotten van Han met kinderen

Ook het beschermd natuurgebied dat bovenop de grotten ligt is zeer de moeite. Het barst er van de loslopende diersoorten, zoals everzwijnen, Przewalski paarden, moeflons, Poitou-ezels, herten, oerossen en steenbokken.

Origineel overnachten: Grotten van Han met kinderen
Origineel overnachten: Grotten van Han met kinderen

Domein van de Grotten van Han, Rue Joseph Lamotte 2,
5580 Han-sur-Lesse. Info: grotte-de-han.be

Laarzen zijn een must.

Nog meer wandelen? Zeker! Kijk eens naar deze tips:

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vul de captcha in *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.