Corona wandelen: 6 x natuur + kunst
Het ziet er naar uit dat we met z’n allen nog een wel een tijdje aan het corona wandelen zullen zijn. Ben je je eigen buurt inmiddels beu, dan hebben wij 6 geweldige tips voor twee-vliegen-in-één-klap-wandelingen, waar je onderweg ook nog kunst kan ontdekken. Wel zo handig nu de musea gesloten zijn.

Sentiers d’art – Corona wandelen



Natuurleerpad Heppenbach – Corona wandelen



Middelheim museum – Corona wandelen
Als er één plek is waar je in Antwerpen naartoe moet, is het wel het Middelheim museum. Het voordeel van een museum zonder dak is dat er niet alleen volop natuur en frisse lucht is, maar dat er ook geravot kan worden door jonge bezoekers. Gewoon ronddwalen is een hele fijne manier om de beeldentuin te bezoeken, maar wil je toch wat meer weten over de kunstwerken, dan is de Middelheim App ideaal. Met de Highlights tour krijg je de hoogtepunten in de gedurende ruim 50 jaar opgebouwde collectie. In totaal wandel je langs 59 werken, begeleid door een kaart met GPS-functie. De app serveert geen droge kost: je komt meer te weten over de achtergrond van de kunstwerken en krijgt verhalen te horen van auteurs en bekende Vlamingen over hun lievelingsbeeld. Wie het liever wat specifieker heeft, kan kiezen voor een van de acht thematisch uitgestippelde routes, van de geschiedenis van het Middelheim museum en Radio Woordenwoud (voor grote en kleine kinderen) tot Sculpturized! voor tieners. De Middelheim app is gratis, net als de wifi in het museumpark (als dat geen goede reden is om je tieners mee te krijgen).

Klankenbos – Corona wandelen
Het Klankenbos is een geheimzinnig bos vol muziek en installaties van hedendaagse kunstenaars en componisten. Zo tref je er werk van de Duitse kunstenaar Horst Rickels aan, waarin gespeeld wordt met het geroffel van de specht. Fysicus, wiskundige, muzikant en instrumentenbouwer Erwin Stache toont dan weer een reeks knalrode kastjes die met elkaar converseren. Naargelang je verder of dichter bij de kastjes staat, varieert het geluid. Opmerkelijk is ook het werk van Hans Van Koolwijk, dat de naam Oorsprong draagt. De lange buis functioneert als een reusachtige fluit waar je in kan staan. De fluit wordt vervolgens afgesloten en er wordt onder lage druk in geblazen, wat hevige trillingen veroorzaakt. Zo valt er in elk hoekje van dit bos iets te ontdekken, het ene al wonderlijker dan het andere. Heerlijk voor alle leeftijden.


Beaufort – Corona wandelen
De schoonheid van de Noordzee is grenzeloos. Toch doet Beaufort daar nog een schep bovenop: het driejaarlijkse kunstproject pakt uit met hedendaagse beeldende kunst aan de kust, telkens van eind maart tot eind september. Een aantal kunstwerken van voorbije edities kreeg een vaste plek, wat resulteert in een permanente openlucht tentoonstelling over de hele kustlijn. Grote Belgische namen als Guillaume Bijl, wiens Sorry in het Leopoldpark van Oostende staat, en Wim Delvoye delen de ruimte met internationale kunstenaars als Ryan Gander en Nina Beier. Je kan de tentoongestelde werken bezoeken met de kusttram, de fiets of natuurlijk al wandelend. Voor elke editie worden er fijne gidsjes gemaakt waarin je volop tips vindt om de kunstwerken met de hele familie te ontdekken.
Beaufort kunsttriënnale, verspreid over de hele kustlijn. Info: www.beaufortbeeldenpark.be De volgende editie heeft plaats voorjaar 2021.
Pit – Corona wandelen


