Corona wandelen: 6 x natuur + kunst

Het ziet er naar uit dat we met z’n allen nog een wel een tijdje aan het corona wandelen zullen zijn. Ben je je eigen buurt inmiddels beu, dan hebben wij 6 geweldige tips voor twee-vliegen-in-één-klap-wandelingen, waar je onderweg ook nog kunst kan ontdekken. Wel zo handig nu de musea gesloten zijn. 

Sentiers d’art – Corona wandelen

Met het recent aangelegde 140 km lange traject van Sentiers d’art pluis je de heuvelachtige regio Condroz Famenne uit. Het heerlijke wandelcircuit brengt je langs 42 kunstwerken in de natuur, verspreid over bossen, dorpen en gehuchten. De Land Art van binnen- en buitenlandse kunstenaars die je onderweg te zien krijgt, is gecreëerd met natuurlijke materialen zoals twijgen, hout, rotsen en hooi. Bedoeling is dat deze werken een paar jaar blijven, voor ze weer opgaan in het natuurlijke landschap. Opwindend is dat een zestal van de kunstwerken niet alleen schuilplekken zijn, maar dat je er ook in kan overnachten. Voor de echte trekkers dus, die er niet tegenop zien om hun eigen slaapzak en matje mee te nemen. De kunstwerk-slaapplekken kan je niet reserveren, dus wie het eerst arriveert, mag het zaakje inpalmen.
Sentiers d’art traject, verspreid over grondgebied Ciney, Gesves, Hamois, Havelange, Ohey en Somme-Leuze. Overnachten in de kunstwerken is gratis. Info en kaarten: sentiersdart.be

Natuurleerpad Heppenbach – Corona wandelen

Natuurleerpad Heppenbach is de Belgische Eifel op z’n mooist. De wandeling door het bos duurt zo’n anderhalf uur en is geschikt voor alle leeftijden, van je pasgeborene tot je overgrootmoeder. Onderweg kom je voortdurend leuke ingrepen tegen, zoals een wondermooi bostheater, een hutje om je te laten bedwelmen door intrigerende geluiden en een reusachtig houten hert. Ondernemende kinderen willen steevast op dat hert klauteren, wat wel enige planning en mogelijk het aanspreken van een medewandelaar vergt om er ook zonder calamiteiten weer af te geraken (je overgrootmoeder blijft in dit geval best met haar voeten op de grond). Een perfecte boswandeling voor kinderen die het niet zo begrepen hebben op het W-woord (wandelen, sssjt).
Natuurleerpad Heppenbach, vertrekpunt op de parking van Grillhütte, 4771 Heppenbach – Amel. Info: www.ostbelgien.eu/nl/fiche/educationaltrail/natuur-kunstleerpad-heppenbach

Middelheim museum – Corona wandelen

Als er één plek is waar je in Antwerpen naartoe moet, is het wel het Middelheim museum. Het voordeel van een museum zonder dak is  dat er niet alleen volop natuur en frisse lucht is, maar dat er ook geravot kan worden door jonge bezoekers. Gewoon ronddwalen is een hele fijne manier om de beeldentuin te bezoeken, maar wil je toch wat meer weten over de kunstwerken, dan is de Middelheim App ideaal. Met de Highlights tour krijg je de hoogtepunten in de gedurende ruim 50 jaar opgebouwde collectie. In totaal wandel je langs 59 werken, begeleid door een kaart met GPS-functie. De app serveert geen droge kost: je komt meer te weten over de achtergrond van de kunstwerken en krijgt verhalen te horen van auteurs en bekende Vlamingen over hun lievelingsbeeld. Wie het liever wat specifieker heeft, kan kiezen voor een van de acht thematisch uitgestippelde routes, van de geschiedenis van het Middelheim museum en Radio Woordenwoud (voor grote en kleine kinderen) tot Sculpturized! voor tieners. De Middelheim app is gratis, net als de wifi in het museumpark (als dat geen goede reden is om je tieners mee te krijgen).

Middelheim Museum Antwerpen
Middelheimmuseum, Middelheimlaan 61, 2020 Antwerpen. Info: www.middelheimmuseum.be Tijdens de schoolvakanties zijn er leuke ateliers, waarvoor je moet inschrijven.

Klankenbos – Corona wandelen

Het Klankenbos is een geheimzinnig bos vol muziek en installaties van hedendaagse kunstenaars en componisten. Zo tref je er werk van de Duitse kunstenaar Horst Rickels aan, waarin gespeeld wordt met het geroffel van de specht. Fysicus, wiskundige, muzikant en instrumentenbouwer Erwin Stache toont dan weer een reeks knalrode kastjes die met elkaar converseren. Naargelang je verder of dichter bij de kastjes staat, varieert het geluid. Opmerkelijk is ook het werk van Hans Van Koolwijk, dat de naam Oorsprong draagt. De lange buis functioneert als een reusachtige fluit waar je in kan staan. De fluit wordt vervolgens afgesloten en er wordt onder lage druk in geblazen, wat hevige trillingen veroorzaakt. Zo valt er in elk hoekje van dit bos iets te ontdekken, het ene al wonderlijker dan het andere. Heerlijk voor alle leeftijden.

Speelbos: Klankenbos Limburg
Speelbos: Klankenbos Limburg
Klankenbos, Provinciaal Domein Dommelhof, Toekomstlaan 5B, 3910 Neerpelt. Info: www.klankenbos.be

Beaufort – Corona wandelen

De schoonheid van de Noordzee is grenzeloos. Toch doet Beaufort daar nog een schep bovenop: het driejaarlijkse kunstproject pakt uit met hedendaagse beeldende kunst aan de kust, telkens van eind maart tot eind september. Een aantal kunstwerken van voorbije edities kreeg een vaste plek, wat resulteert in een permanente openlucht tentoonstelling over de hele kustlijn. Grote Belgische namen als Guillaume Bijl, wiens Sorry in het Leopoldpark van Oostende staat, en Wim Delvoye delen de ruimte met internationale kunstenaars als Ryan Gander en Nina Beier. Je kan de tentoongestelde werken bezoeken met de kusttram, de fiets of natuurlijk al wandelend. Voor elke editie worden er fijne gidsjes gemaakt waarin je volop tips vindt om de kunstwerken met de hele familie te ontdekken. 

Beaufort kunsttriënnale, verspreid over de hele kustlijn. Info: www.beaufortbeeldenpark.be De volgende editie heeft plaats voorjaar 2021.

Pit – Corona wandelen

Het Hasseltse Z33 creëerde met Pit een verrassend kunstproject in de streek rond Heers en Borgloon. Ook de traanvormige boomtenten bij het Kasteel van Hex (waarin je kan overnachten) maken hier deel van uit. Het meest iconische kunstwerk dat je hier al wandelend kan ontdekken, is Reading between the lines van architectenduo Gijs Van Vaerenbergh. Dat ontroerende ‘doorkijkkerkje’ bestaat uit 100 op elkaar gestapelde lagen staalplaat in de vorm van een typisch Loons kerkje. Het ontwerp is zo uitgekiend dat het landschap altijd zichtbaar blijft, vanuit welke hoek je er ook naar kijkt. Ga gerust op het nabijgelegen bankje zitten en laat de middag al kijkend passeren.
Pit, op verschillende locaties in de streek rond Heers en Borgloon. Het doorkijkkerkje bevindt zich op de wandelweg tussen de Sint-Truidersteenweg en de Romeinse Kassei, 3840 Borgloon. Info: www.z33.be

Nog meer zin in corona wandelen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vul de captcha in *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.