Corona wandelen: De 3 beste stadswandelingen voor architectuurfans
Op dit moment is het geluk vooral buiten te vinden. Corona wandelen sleept ons allemaal door deze rare kerstvakantie. Zin om eens een ander soort wandeling te maken? Dan zit je goed in de stad, waar de gebouwen zoveel verhalen vertellen. Van miniatuur tot monumentaal: de 3 beste stadswandelingen voor architectuurfans.
Architectuurroute Léon Stynen

De architectuurroute Léon Stynen brengt je te voet of met de fiets langs 28 gebouwen van de modernistische architect in zijn geboortestad Antwerpen. Vooral bekend van zijn iconische ontwerp voor muziekconservatorium en kunstencentrum deSingel – waar architect Stéphane Beel intussen een uitbreiding voor ontwierp – heeft Stynen ook in het hart van de stad zijn sporen nagelaten. Plekken waar je nietsvermoedend passeert, zoals de Meir (kledingwinkel C&A uit 1963, Meir Center Building uit 1947) en de Rooseveltplaats (President Building uit 1965). Zeer de moeite is de Tentoonstellingswijk, waar hij niet alleen het knappe BP-gebouw zette maar in 1933 ook zelf ging wonen. ‘Oké, we nemen het’, denk je bij het zien van zijn eigen woning: de gevel met crèmekleurige baksteen, de ronde ramen in natuursteen, het dakterras… De uitstekende app voorziet je van uitgebreide uitleg bij elk gebouw, evenals historisch beeldmateriaal en bouwtekeningen.
Architectuurroute Leon Stynen, te downloaden via de Antwerp Museum app (ook voor offline gebruik)
Verwonderende Voetschrapers


Vele oude huizen uit de 18de en 19de eeuw hebben een voetschraper, waar mensen hun modderige schoenen aan afveegden toen de straten nog niet verhard waren (en vol paardendrollen lagen). Tegenwoordig zijn dit veelal vage nisjes vol spinnenwebben waar niemand aandacht aan besteedt. Niemand, behalve kunstenares Elke Lemmens, die in verschillende Antwerpse wijken Verwonderende Voetschrapers realiseert. De tafereeltjes die ze in de veronachtzaamde holtes creëert verwijzen naar het verhaal van de straat of de bewoners van het huis. Zo kom je een speelstraat(je) tegen, een strand(je) met palmbomen, een piepklein kermisje… Wondermooi om zo door de stad te wandelen, en met echte aandacht te kijken naar wat je anders gedachteloos voorbij zou lopen.
Verwonderende Voetschrapers via de street art app van Street Art Cities (onder artiestennaam Hausgemacht)
Belle Epoquewandeling


In het Belle Epoque centrum duik je in de magnifieke periode van eind 19de en begin 20ste eeuw, toen Blankenberge een verfijnde mondaine badstad was. De schoonheid spat van de gebouwen, zoals je kan zien op tal van oude foto’s. Grappig weetje: vroeger moest je een kaartje kopen om de zee in te mogen. In het museum krijg je een kaart mee om op eigen houtje een Belle Epoquewandeling door de stad te maken, wat je van de ene verbazing in de andere doet vallen. Sommige huizen zien er nog steeds even oogverblindend uit als toen ze jong waren (Villa Olga!). Anderen staan er wat verkommerd bij, wat uitnodigt tot schaamteloos fantaseren over kopen en opknappen. Extra tip: met de brochure ‘Art-Nouveau wandeling door Blankenberge’, gemaakt door stadsgidsen, verdiep je je al slenterend verder in wandtegels, smeedwerk en glasramen.
Belle Epoque centrum, Elisabethstraat 24, 8370 Blankenberge
Info: belleepoquecentrum.be