De wilde westhoek: buiten spelen bij de Kinderbrouwerij

In het wilde westen van België zit de geweldige Kinderbrouwerij: buiten spelen staat hier hoog op de agenda. ‘Brouwen ze daar kinderen?’ vraagt Lucy. ‘We denken van niet’, is ons antwoord. Wat ze dan wel doen? Dat gingen we eens uitvissen in Reningelst.

Buiten spelen in de westhoek

 

Ooit werden hier bieren van hoge gisting gebrouwen, op de traditionele manier. Maar toen Brouwerij Sint-Joris het voor bekeken hield, lag de site er algauw vervallen bij. Wim Chielens, bijgestaan door een bende enthousiaste locals, besloot een actiegroep op te richten. Die slaagde erin om de weide aan de overkant én de brouwerij te laten beschermen door Monumenten en Landschappen.

 

 

Moutzakgooien – buiten spelen

De brouwerij werd de Kinderbrouwerij en stak van wal met een lokaal getint programma op maat van families. ‘We willen kinderen en hun ouders op een speelse manier vertrouwd maken met de streek en haar geschiedenis’, legt Wim uit. Zo komt het dus dat je hier volksspelletjes als beeldenstormen, moutzakgooien en Gent-Wevelgem kan spelen. Het eerste refereert naar de geuzen en de eerste beeldenstorm die hier in de streek plaats vond in augustus 1566. Bij Gent-Wevelgem, geïnspireerd op het spel kubb, moet je de bergen uit de omgeving omver gooien met een houten stok.

 

‘We mikken op de Kemmelberg, de Monteberg en de Rodeberg’

Dat klinkt als een kolfje naar onze hand. We concentreren ons en mikken op de Kemmelberg, de Monteberg en de Rodeberg. Gent-Wevelgem winnen blijkt moeilijker dan gedacht! Misschien hebben we vandaag geen superbenen? Ook in het café, dat in de oude machinekamer gevestigd is, valt er een en ander te spelen. Wat dacht je van Zatlappensjoelbak, Regiopoly of De Acht van Reningelst?

 

Klakkaard – buiten spelen

Dorst wordt gelest met bio tuinsappen en Rookop, een bruin bier dat speciaal voor De Kinderbrouwerij gemaakt wordt in Poperinge. Ook ijsjes staan op het menu, net als klakkaard. Dat is een variant op het welbekende wentelteefje en een specialiteit van plaatselijk banketbakker Greet.

 

 

 

 

 

Vanuit de site vertrekken inventieve zoektochten voor families, zoals de Viewmasterzoektocht, Het Geschenk van de Engelsman en de Sjarettenwandeling. Maar gewoon de speelweide induiken is bij onze kinderen ook een grote hit. Hoog gras, een tipi en een paar jute zakken: goed voor uren spelplezier. Ook nog goed om te weten: eind augustus is er het jaarlijkse familiefestival, met theater, dans, circus, muziek en workshops.

De Kinderbrouwerij, Reningelstplein, 8970 Reningelst. Info: kinderbrouwerij.com.

Nog meer buiten spelen? Ga dan eens kijken naar 3x springen en klauteren in de Ardennen of alles over spoken en ruïnes.

BewarenBewaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vul de captcha in *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.