Doen met kinderen: het Bakkerijmuseum in Veurne

Wat te doen met kinderen? Naar het geweldige Bakkerijmuseum in Veurne, waar ze zelf koekjes, brood en taart mogen bakken. En reken maar dat ze dat fantastisch vinden.

Doen met kinderen: het Bakkerijmuseum

Bakkerijmuseum West Vlaanderen

Zelf koekjes bakken

Nicole, Frans en Sofie, de bakkers van het huis, begeleiden bakgrage kinders met raad en daad in het atelier. Sofie studeerde eigenlijk af als docente muziek in het secundair onderwijs. Maar algauw raakte ze gefascineerd door het bakkerijmuseum en leerde er de stiel. Intussen schoof ze de muziek aan de kant en wijdt ze aan de lopende band jong volk in in de geneugten van het bakken. Uren van tevoren wordt de traditionele, op hout gestookte oven al aangewakkerd, want het duurt wel even voor de stenen de warmte opgenomen hebben.

Bakkerijmuseum West Vlaanderen
Bakkerijmuseum West Vlaanderen

Mutsen op – want haar in de koekjes, dat is niet lekker -, schorten aan en handen wassen. Ze kneden, strooien bloem, rollen hun lapje deeg tot het de gewenste dikte heeft en steken vormpjes uit. Voor ze overgaan tot versiering, strijken ze de koekjes in met een nat penseel.

Blinkend blauw – doen met kinderen

De hele zwik wordt uitbundig versierd met blinkend blauw, groen en roze. Alles gebeurt met de grootst mogelijke concentratie. De koekjes worden voorzichtig in de oven geschoven, een prima moment om de ernaast gelegen speeltuin met springkasteel te ontdekken.

Bakkerijmuseum West Vlaanderen
Bakkerijmuseum West Vlaanderen

Kleine bakkers

Na een kwartiertje komen ze er uit: het zijn échte koekjes, tot grote blijdschap van de kleine bakkers. Ook het museum zelf is de moeite om na het bakken nog even te bekijken.

Bakkerijmuseum West Vlaanderen

Er zijn zoektochten voor verschillende leeftijden: Tom Poes wordt bakker (voor kleuters van 4 tot 6 jaar) en een zoektocht naar het Speculaasmannetje (voor kinderen van 6 tot 12 jaar). De workshops bakken zijn bedoeld voor kinderen van 4 tot 12 jaar. Elke dinsdag vanaf 10u is er huisgemaakt gebak te koop, zoals carré confituurkes, tompoezen en zwaantjes.

Nog meer leuke dingen doen met kinderen? Check dan ook:

 

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vul de captcha in *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.