Doen met kinderen in de Kempen: Hidrodoe

Wat te doen met kinderen? Ze meenemen naar Hidrodoe in de Kempen, waar alles draait rond… water. In al zijn verschijningsvormen! Want water bestaat als vloeistof, maar vertoont zich ook in vaste toestand als ijs én vluchtig als waterdamp. Kijk, dat kom je hier dus allemaal te weten. Fascinerend, niet?

Doen met kinderen

In dit natte universum in hartje Kempen leren we alles over smelten, stollen, verdampen en condenseren. ‘Je kan bijna een maand zonder eten, maar hooguit tien dagen zonder water’, leest Felix verwonderd. Een maand zonder frietjes, geen bijster aanlokkelijk idee, zie je hem denken. Erg geïnteresseerd zijn de kinderen ook als ze horen dat de Romeinen in hun tijd zo’n duizend liter water per dag verbruikten. Bij gebrek aan kranen lieten ze het water namelijk gewoon lopen. Ach, het is niet omdat ze vloerverwarming en beton hebben uitgevonden, dat die Romeinen daarom perfect waren.

Stad en zee

Helemaal blij worden Lucy en Mirtha wanneer ze de zaal betreden met in scène gezette landschappen. Eerst gaan we kijken in de bergen, dan trekken we door de woestijn, om verder te gaan via de stad en uit te komen bij de zee. De specifieke watersituatie van elke plek wordt uit de doeken gedaan. En ze mogen smossen met water: een absolute voltreffer bij de meisjes.

Het filmpje over water dat in een donker hoekje op een druppelvormig scherm wordt getoond, kan Felix niet zo boeien. Maar het balletjes schieten met waterpistool des te meer! We eindigen ons interactieve bezoek met iets om over na te denken op de weg naar huis. Zo’n 70% van de oppervlakte van de aarde bestaat uit water. Ook de mens bestaat voor 70% uit water. Helaas ziet de watertoekomst van onze planeet er niet rooskleurig uit. Slechts de helft van de wereldbevolking zal ooit nog over drinkbaar water beschikken. Bij het naar buiten wandelen, drinken de kinderen snel nog even een glaasje. Nu het nog kan.

Nog meer gaan doen met kinderen? Lees dan ook:

 

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vul de captcha in *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.