Doen met kinderen: met de kajak op de Kleine Nete

Wie er genoeg van heeft om zich onder een steen te verschuilen in de hoop op een beetje verkoeling, kan de tropische temperaturen op een andere manier te lijf gaan. Door in een kajak te kruipen en de Kleine Nete af te varen, bijvoorbeeld. 

Doen met kinderen: kajakken op de Kleine Nete

In de Kempen is het geluk te vinden, dat weten we natuurlijk al lang, maar nu het in de stad voelt alsof je binnenin een haardroger woont, is dat nog ietsje meer zo. Op slechts een kleine drie kwartier rijden van Antwerpen zijn er vriendelijke mensen met een sappig accent en een stapel bootjes die lijken op licht onrijpe bananen. Die mensen zijn tof: ze lenen hun gerief tegen betaling met plezier uit aan ovengeroosterde stadsmensen die op zoek zijn naar ontspanning. Het zingen van de Banana Boat Song is niet verplicht, dat zeggen we er meteen bij.

Watermolen van Retie

Vertrekken doe je aan de pittoreske watermolen van Retie, waar de bootjes liggen te popelen om het water in te mogen. De Kleine Nete kronkelt helemaal tot in Grobbendonk, maar om dat volledige traject (25 km, 6 haltes) te doorspartelen in een kano of kajak vergt toch enige bicepsen. Die hebben wij niet in huis, dus kozen we ervoor om tot in Lichtaart te varen (de halte Bobbejaanland, dat tot nader order gesloten is en er enigszins spookachtig bijligt).

Het tochtje Retie-Lichtaart klokt af op om en bij de 12 km, wat weinig lijkt maar in een één- of tweepersoonskajak nog verrassend pittig is. Logistiek vergt het allemaal wel enige planning: voor je je bootje in kan, moet je ervoor zorgen dat je auto klaarstaat aan de eindhalte van de boottocht. Wie met meerdere gezinnen tegelijk het water opgaat, kan dat makkelijk regelen. Wie niet ver vaart, kan ook terug wandelen of fietsen (op verzoek wordt je fiets naar de aankomstplek gebracht).

Picknick in de Canadese bossen

Het peddelen is heerlijk. Onder schaduwrijke bomen glijd je met je bootje door de rivier, terwijl de plaatselijke libellen een feestje houden op het water. Hier vliegt een reiger, daar zingt een … vogel.  ‘Het lijkt wel een zondag in de 19de eeuw’, riepen we. ‘Of nee, we zijn ergens in een natuurgebied in de Canadese bossen!’ zei iemand. ‘Dit doet me denken aan Scandinavië’, zei nog iemand anders. Krijg je honger, dan leg je aan bij een van de haltes om te picknicken. Want ja, je hebt je eigen picknick meegebracht in de waterdichte ton die de man van de boot meegaf. De inhoud van je picknick bepaalt voor een stuk de sfeer. Dat merkten we aan het stuk Camembert dat door de waterdichte ton heen onze aandacht probeerde te trekken.

Misschien kwam het uit de 19de eeuw, toen een hittegolf nog iets zeldzaams was.

Kempen Kayaks, traject Retie – Grobbendonk via de Kleine Nete, voor iedereen vanaf een jaar of tien (jongere kinderen kunnen met een ouder mee in de boot). Reserveren is nodig. Breng zonnebescherming mee! Info: www.kempenkayaks.be

Nog meer doen met kinderen? Check dan ook eens:

Wetenschappelijk avonturenpark Pass

De Paardenvissers

Leren vissen met Rivéo

Het Bakkerijmuseum

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vul de captcha in *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.