Gent met kinderen: op stap met Cuberdanny
Naar een museum in Gent met kinderen? Het verhaal van Gent zit verborgen in het Stadsmuseum, STAM voor de vrienden. Een van die vrienden blijkt Cuberdanny te zijn, een vree wijze gast met de looks van een rood tsjoepke (spreek alles uit met ronkende keel-r voor een cool effect).

‘Wie is die Danny?’ vraagt Lucy, als we vertellen dat hij ons door de geschiedenis van Gent zal loodsen. En vooral: wààr is hij, lijken Mirtha en Felix zich af te vragen, terwijl ze de trappen oplopen richting een grote, donkere ruimte waar een luchtfoto van de stad de vloer siert.

Mee met Cuberdanny – museum in Gent met kinderen
Cuberdanny blijkt zich schuil te houden in het boekje dat speciaal voor nieuwsgierige kinderen werd gemaakt en is van het ambitieuze type. Hij wil namelijk een eigen toren bouwen, maar kan daar wel wat hulp bij gebruiken. De kinderen trekken witte hoesjes over hun schoenen aan en zweven als reuzen over de Gentse straten.

‘Rondrennen in een decor op schaal 1/1000’
Centraal staat een prachtige maquette van de binnenstad, die vooral veel bekijks heeft van volwassenen, want de jeugd heeft het te druk met rondrennen in dit decor op schaal 1/1000 en straatnamen opzoeken in de computer. Felix zoekt naar het huis van onze plaatselijke vrienden Johan en Natascha en is verrukt als hij het eigenhandig gevonden heeft.
Gerard de Duivelsteen – museum in Gent met kinderen
En zo worden we stilletjes het verhaal van Gent ingezogen. De zalen zijn opgedeeld volgens tijdvak en in elke zaal wil die dekselse Cuberdanny iets van ons. Hij vraagt zich af hoe zijn toren er moet uitzien, waar die moet staan en hoe hij hem moet beschermen. Het fris vormgegeven boekje voorziet in prikkelende vragen die de kinderen aan het denken zetten. Op de vraag welk historisch gebouw ze het mooist vinden, hebben ze alle drie hun eigen antwoord.

‘De dochters van koning Hugo in de abdijrefter’
Lucy houdt van de abdijkerk Sint-Baafs, Mirtha kiest voor de abdijkerk Sint-Pieters maar voor Felix is het duidelijk dat vooral de toren van Geraard de Duivelsteen het knapst is. In de sfeervolle 14de-eeuwse abdijrefter spelen Mirtha en Lucy dat ze de dochters van koning Hugo zijn, terwijl Felix de muurschildering van Het Laatste Avondmaal bekijkt.

Zwaarden en hellebaarden – museum in Gent met kinderen
‘Dat is hier toch niet zo goed beveiligd’, zegt hij even later, als hij de collectie zwaarden en hellebaarden monstert. We leren dat een 16de-eeuwse tweehander zo heet omdat het zwaard zijn naam zo goed waarmaakte dat het met twee handen, en soms zelfs met twee mannen, moest worden vastgehouden. Ook niet echt praktisch, lijkt ons, als je daarmee de vijand in de pan moet hakken. Via de mummie van Keizer Karel en het mysterie van het verdwenen paneel van het Lam Gods komen we uiteindelijk bij de schaalmodellen in Lego van Gents beroemdste torens. De kinderen veren op als ze de enorme stapel witte Legoblokjes zien, waarmee ze zelf aan de slag mogen. Dat doen ze dan ook. En een uur later nog steeds.

STAM, Bijlokesite, Godshuizenlaan 2, 9000 Gent. Info: 09/267.14.00, www.stamgent.be

Nog meer inspiratie voor Gent met kinderen? Kom alles te weten over VOGELSPINNEN EN EZELSOREN of ga eens naar het DESIGNMUSEUM.
Zin in een citytrip Gent met kinderen? Check dan snel onze cityguite Gent.