Gent met kinderen: playmobil en prinsessen

Een Designmuseum? Niet meteen iets om mee te scoren bij de kinderen, zou je denken. Toch komen ze er zo’n anderhalf uur later huppelend buiten. Een toptip voor een middagje Gent met kinderen.

Museum in Gent met kinderen

In het museum in hartje Gent staat Bernadette De Loose ons op te wachten. Ze popelt om ons een en ander te vertellen over het wonder der vormgeving. ‘Gaan wij naar tafels en stoelen kijken?’ checkt Mirtha ongerust, wanneer we de kinderen proberen uit te leggen wat een designmuseum is. ‘Eh, ja’, is ons weinig verhelderende antwoord. Gelukkig weet Bernadette het beter aan te pakken. Met de educatieve dienst van het museum stippelde ze een leuk spel voor families uit, bijgestaan door tal van slimme Playmobiljongens en -meisjes.

Materiaal en kleur

‘Playmobil getuigt van goede vormgeving en spreekt kinderen aan’, legt ze uit. ‘De figuurtjes zijn doorheen het hele museum verstopt. Daarbij hebben we er altijd voor gezorgd dat er een link is tussen object en Playmobilfiguur, in vorm, materiaal of kleur. Zo leren kinderen kijken naar design.’ En dat blijkt warempel te werken. Het drietal krijgt een rugzakje, een plan, een potlood en een hanger met materialen en gaat geestdriftig op zoek.

‘Brede rokken vroegen in de 18de eeuw om stoelen met halve leuningen’

Grote hilariteit als ze een prinses ontdekken op een sjieke stoel uit de 18de eeuw. Bernadette verklaart waarom die stoel maar halve leuningen heeft. ’Anders konden de dames er niet in zitten, met hun brede rokken van toen’. De kinderen knikken, voor dit soort praktische oplossingen hebben ze alle begrip.

Mies Van der Rohe

Van de weelderige art nouveau van Horta tot het strakke minimalisme van Mies Van der Rohe: het museum wordt grondig gescand op goed weggestopte Playmobil, waarbij zelfs de verrekijker wordt ingezet. De collectieve vreugde bij elke vondst is groot, net als de onbevangenheid waarmee ze kijken naar de tentoongestelde objecten, of het nu meubilair, keramiek of verlichting is. Naar tafels en stoelen kijken? Da’s zo gek nog niet.

Design museum, Jan Breydelstraat 5, 9000 Gent, 09/267.99.99, http://design.museum.gent.be

Het museumspel is bedoeld voor kinderen vanaf 6 jaar. Het rugzakje is af te halen aan de balie.

Nog meer tips voor Gent met kinderen? Check snel wat wij van het STAM vonden of meer zin in de prachtige TUIN VAN KINA?

Ontdek hier al onze tips voor een citytrip Gent met kinderen.

BewarenBewaren

BewarenBewaren

2 thoughts on “Gent met kinderen: playmobil en prinsessen

 1. goedenavond,

  kan je nog altijd nr het designmuseum vr ‘horta goes playmobil’ of is dit reeds afgelopen?

  mvg
  Katie

  1. Beste Katie,
   Dit loopt nog steeds. Een fantastische aanrader voor al wie weg is van design én Playmobil!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vul de captcha in *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.