Groen met benefits: 5 x het leukste speelbos

Kinderen? Die moeten kunnen spelen. Onvermoeibaar, van ‘s morgens vroeg tot lang na zonsondergang. Dat kan in de tuin of in die van de buren, maar een speelbos is ook een goeie plek. Speciaal voor ravotters en ander speels gespuis verzamelden wij de 5 bovenstebeste bossen om in te spelen.

5 x het leukste speelbos

Speelbos Het Everzwijnbad

Het 17 hectare grote speelbos Everzwijnbad maakt deel uit van het wonderlijk mooie Meerdaalwoud. Vraag ons niet waar deze naam vandaan komt. We zijn er in elk geval nog nooit everzwijnen met washandje tegengekomen. Te midden van de oude beuken en eiken werd een kidsproof speelzone voorzien, met touwen, klimpalen en ander bruikbaars voor jong volk dat hunkert naar amusement in open lucht.

Everzwijnenbad speelbos Vlaams Brabant

Verscholen in het bos tref je een reuzenmikado aan, waar kinderen stevig mee aan de slag kunnen. Even verderop kijkt een houten slang de bezoeker peinzend aan en nog dieper in het bos vind je een stoere klimbrug. Al deze verrassingen bevinden zich langs een aangenaam wandelparcours, dat ook voor ouders een opsteker is.

Everzwijnenbad speelbos Vlaams Brabant

Speelbos Everzwijnbad, Weertsedreef, 3050 Oud-Heverlee.

Speelbos De Liereman

Geen idee waarom kunstenaar Koen Vanmechelen besloot zijn creatie Cosmogolem te noemen, maar de houten reus ziet er in elk geval cool uit. Hij wijst de weg naar het Kempense speelbos van Landschap De Liereman, dat deel uitmaakt van een Europees netwerk van waardevolle natuurgebieden.

Speelbossen: De Liereman

Diep verscholen in de zanderige Kempen strekt zich hier een groengebied uit dat verbazingwekkend veel biodiversiteit te bieden heeft: heide, grasland, een glinsterend ven hier en daar, stuifduinen en bossen.

Liereman Provinciaal domein Antwerpen stiltegebied speelbos

Zes bewegwijzerde wandelpaden – variërend in lengte van 1,6 tot 9,2 kilometer – bieden de kans het hele gebied te verkennen. En dan is er ook nog het speelbos. Dat is letterlijk wat het woord zegt: een bos om in te spelen. Er zijn geen speeltuigen of andere menselijke ingrepen te bekennen. Even zijn we gezamenlijk uit ons lood geslagen. Is dit nu echt het speelbos? vragen we ons twijfelend af.

Liereman Provinciaal domein Antwerpen stiltegebied speelbos

Tot we beseffen hoe geconditioneerd we zijn, met ons idee van wat een speelbos zou moeten inhouden. En hoe fantastisch het is dat kinderen het hier eens helemaal zelf mogen uitvlooien. Ze moeten al zo veel volgens het boekje doen. Overal waar ze komen moeten ze aan verwachtingen voldoen en worden ze in de mal gewurmd die volwassenen voor hen hebben bedacht. Het enige dat ze hier nodig hebben is hun eigen fantasie. En een makkelijke broek, maar zelfs zonder gaat het ook.

Liereman Provinciaal domein Antwerpen stiltegebied speelbos
Liereman Provinciaal domein Antwerpen stiltegebied speelbos

Speelbos De Sahara

Bosland, waarvan de Sahara deel uitmaakt, is met zijn 4500 ha het grootste bosgebied van Vlaanderen en strekt zich uit over de gemeenten Lommel, Hechtel-Eksel en Overpelt. De Sahara kwam aan zijn zanderige uiterlijk doordat de vroegere zinkfabriek er alle beplanting deed verdwijnen. Om de verzanding tegen te gaan werden naaldbomen aangeplant. Het resultaat? Een pracht van een dennenbos, met in het hart een meer, omgeven door strand en woestijn. En natuurlijk ook een speelbos.

Sahara Lommel

Dat speelbos blijkt een magische plek te zijn, waarin de her en der verspreide objecten van kunstenaar Will ‘De Wilg’ Beckers naadloos opgaan. ‘Dit is onze boswinkel’, zegt Lucy, terwijl ze postvat in een prachtige gevlochten wilgenhut. ‘Ja’, knikt Mirtha, ‘en je kan betalen met blaadjes.’ Ze stopt ons snel wat cash toe en verdwijnt dan in het magazijn, om de voorraden aan te vullen. Dennenappels, eikels, steentjes, takjes: er is een ruime keuze aan producten.

Sahara Lommel
Sahara Lommel

Felix gebruikt intussen een van de andere wilgencreaties om zijn balvaardigheid aan te scherpen. Zijn hier verder ook te vinden: een 25 m lange tunnel, een stepping stone pad, en verschillende tot balspel uitnodigende objecten die in de bomen hangen. Een paradijsje voor ravotgrage kinderen. Voor kinderen dus.

Sahara Lommel
Sahara Lommel

De Sahara wandelgebied en speelbos, toegang aan De Soeverein, Sportveldenstraat 10, 3920 Lommel. Neem het pad aan de Nieuwe Kopen tot aan de blauwe wandellus. Daar vind je aan de rechterzijde het speelbos. Er achter ligt het meer van de Sahara. Info: www.bosland.be

Sahara Lommel

Speelbos De Averegten

Op de grens tussen Hallaar en Itegem liggen de 100 ha van het Provinciaal Groendomein De Averegten als een groene deken over het landschap gespreid. Kleine mensen zien ze hier graag komen, dat merk je al bij de eerste snuif boslucht. Niet alleen is er een verzorgde houten speeltuin met twee leeftijdsgebonden zones en een kinderboerderij, er is ook een echt speelbos van zo’n 5 ha.

Speelbossen: Averechten Provinciaal Groendomein

Een onderdeel daarvan is natuurspeelplaats Hobbeldonk, waar geen spoor te bekennen is van voorgevormde speeltuigen. Wat je er dan wel kan doen? Zovéél. Takken verzamelen, met je handen in de grond woelen, vreemde voorwerpen oprapen en in je zak steken, een beek oversteken op een paar wankele boomstammen, dikke klodders modder op je broek krijgen. In de jaren zeventig was dit allemaal heel gewoon.

Averechten Provinciaal Groendomein

Speelbos Kiewit

In dit speelbos wordt er … gespeeld. Niet met kant-en-klare speeltuigen, maar met alles wat de natuur zoal te bieden heeft. Takken, bladeren, stokken, eikels, grond… Wonderbaarlijk hoe goed kinderen zich in zo’n natuurlijke omgeving voelen en met wat een vanzelfsprekendheid ze aan de slag gaan.

Speelbossen Kiewit

Felix deelt al snel mee dat hij een Verschroeiende Ambitie heeft: hij wil een kamp bouwen. En dan niet zomaar een kamp, maar een écht kamp, waar hij in geval van nood een nachtje zou kunnen doorbrengen. De dames echter vinden dit nogal een gedoe en laten al snel weten dat zij die balken en boomstammen echt wel zwààr vinden. Dus gaat de kampenbouwer maar solo aan de slag, met verbeten trek om de mond en gezonde blos op de wangen.

Speelbossen Kiewit

Groot protest als we de kinderen een paar uur later uit dit bos-met-extra-dimensie proberen te slepen. Gelukkig is er dan de kinderboerderij. Daar hangen geiten, schapen, konijnen, ezels, kippen, varkens, een boerenpaard, eenden, ganzen, zwanen en cavia’s rond.

Domein Kiewit, speelbos (voor kinderen van 6 tot 13 jaar) en kinderboerderij, Kiewitdreef 9, parking aan Putvennestraat, 3500 Hasselt.

Nog meer zin in ravotten in een heerlijk speelbos? Kijk dan eens naar

 

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vul de captcha in *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.