Herfstvakantie in België: 3 x toptips

Deze week nog op zoek naar inspiratie voor een hartverwarmende herfstvakantie in België? Tot uw dienst! Vorige week lieten we de kinderen al aan het woord over de Ardennen, deze keer is het Vlaamse landsgedeelte aan de beurt. Omdat niemand tenslotte beter kan inschatten wat kinderen willen dan kinderen zelf, serveren we drie tips van en voor de jeugd van tegenwoordig.

3 x Herfstvakantie in België

Mirtha tipt het Klankenbos – herfstvakantie in België

Leg je oren eens te luisteren in het Klankenbos in Neerpelt! Dit speelbos is een onderdeel van Provinciaal Domein Dommelhof.

Klankenbos Limburg

Zodra je het bos in wandelt, demonstreert het geroffel van een specht wat er met Klankenbos bedoeld wordt. Het blijkt een installatie van de Duitse componist en beeldend kunstenaar Horst Rickels te zijn, getiteld Het Geheim van Horst. En dit bos herbergt nog meer geheimen. Erwin Stache – fysicus, wiskundige, muzikant en instrumentenbouwer – installeerde een reeks knalrode kastjes op palen en noemde zijn werk Konversation. De kastjes blijken met elkaar te converseren, ze wisselen tekens en geluiden uit. Naargelang je verder of dichter bij de kastjes staat, varieert het geluid.

Klankenbos Limburg

Maar ook verstoppertje spelen in de struiken of heen en weer rennen op de met boomwortels dooraderde heuvels, doen de kinderen hier met evenveel gretigheid. ‘Wij bespioneerden jullie vanachter een struik!’ zeggen ze. O, daar hadden wij totààl niks van gemerkt. Een lange buis van Hans Van Koolwijk draagt de naam Oorsprong. Het ding functioneert als een reusachtige fluit en de kinderen stappen er zonder schroom in. De fluit wordt afgesloten en er wordt onder lage druk in geblazen, wat hevige trillingen veroorzaakt.

Klankenbos Limburg

Ook het poëtische Springtime in a small town van Peter Bosch en Simone Simons weet klein en groot te boeien. De houten kisten op veren brengen intrigerende klanken voort. Net als Houses of Sound, twee stalen huisjes op elke oever van de Dommel, waarbij sinusgolven via luidsprekers draden doen trillen. Die laten de huisjes voel- en hoorbaar resoneren. Een echt bos met benefits, kan je wel zeggen.

Felix tipt Sleep Street

Een paar dagen op bezoek in Gent met kinderen? Dan is een huis huren een goed idee: je hebt het comfort van thuis, en het is toch ook helemaal anders. Sleep Street is een heerlijk én kindvriendelijk vakantiehuis, de geknipte uitvalsbasis om alle hoeken en kanten van Gent te ontdekken.

Kindvriendelijk vakantiehuis in Gent: Sleepstreet

Hans en Lobke hebben zelf kinderen en weten dus precies wat het is dat ouders nodig hebben, als ze besluiten hun kroost mee uit logeren te nemen. Een wasmachine, een droogkast, een kinderstoel, een goed georganiseerde keuken, een maximum aan speelruimte, een minimum aan levensgevaarlijke uitsteeksels: dat soort dingen.

Kindvriendelijk vakantiehuis in Gent: Sleepstreet

Sleepstreet 5 is een dot van een vakantiehuis in een doodlopend steegje in de buurt van station Gent Dampoort. Troeven?  De verzorgde en gezellige inrichting in retrostijl, een wereld van verschil met de koude tegels en het ‘neutrale’ meubilair dat je in het doorsnee vakantiehuis tegenkomt.

Kindvriendelijk vakantiehuis in Gent: Sleepstreet

Kinderen kunnen ravotten in het beluikstraatje, waar heel wat jeugdig volk hen duidelijk is voorgegaan in het bouwen van kampen en het tarten van de snelheidslimieten met een plastic tractor. Aan de keukentafel kunnen er spelletjes worden gespeeld, die in ruime mate voorhanden zijn.

Kindvriendelijk vakantiehuis in Gent: Sleepstreet

Terwijl de kinderen beneden kibbelen over wie er nu eigenlijk gewonnen heeft met Monopoly, duiken ouders boven de infraroodsauna in. Want ja, ook daaraan is gedacht. Het geluk van ouders wordt tenslotte niet bepaald door wasmachines en droogkasten alleen.

Kindvriendelijk vakantiehuis in Gent: Sleepstreet
Kindvriendelijk vakantiehuis in Gent: Sleepstreet

De drie slaapkamers – in totaal is er plaats voor zes personen – zijn warm ingericht, met leuke behangetjes en mooie oude objecten. Precies zoals je het thuis graag zou hebben. De afstand naar het historische hart van Gent overbrug je met bus, trein (het station Dampoort is vlakbij) of fiets.

Kindvriendelijk vakantiehuis in Gent: Sleepstreet

Sleepstreet, op verschillende locaties in Gent. Info: www.sleepstreet.be.

Lucy tipt museum Plantin-Moretus

Als er één plek is waar je de hartslag van het 16de-eeuwse Antwerpen voelt, dan is het wel Museum Plantin-Moretus. Het enige museum ter wereld op de lijst van UNESCO Werelderfgoed, stippen ze zelf fijntjes aan. Een verhaal van boeken, toewijding en de bedwelmende geur van inkt.

Het woonhuis van de uitgeversfamilie Plantin-Moretus aan de Vrijdagmarkt is op zich al erg mooi. Komt daar nog bij dat kinderen er het geheim van de boekdrukkunst kunnen ontrafelen. En een moord voorkomen, dat ook.

Het museumspel Red Balthasar zoomt in op Balthasar I Moretus, de kleinzoon van uitgever Christoffel Plantijn. Deze Balthasar erfde de drukkerij en uitgeverij van zijn vader en bleek nogal wat vijanden te hebben, allemaal zeer gemotiveerd om hem een kopje kleiner te maken. Maar misdaad is geen lonende bezigheid, en het museum rekent dan ook op slimme kinderen om een stokje voor de moord te steken. Een soort van Back to the future with a vengeance, laten we zeggen.

Ook de gesculpteerde tuin is het bekijken waard, ’s zomers trouwens ook toegankelijk zonder museumkaartje.

Een moord te verijdelen, oké, maar de grote verkleedkoffer moet toch ook even getest worden: hoera voor gekke kragen en zwierige capes.

Boven dwaal je rond in het vroegere woonhuis van de familie. Regisseur Wes Anderson zou hier een fraai stukje kunnen draaien, met de krakende eikenhouten vloeren, de fluwelen wanden en de eindeloze rijen in leder gebonden boeken.

Het museumspel Red Balthasar is geschikt voor families met kinderen vanaf 8 jaar en is gratis te ontlenen aan de balie. Het museum organiseert ook workshops voor kinderen tijdens de schoolvakanties.

Nog meer tips voor de herfstvakantie in België? Check dan zeker 5 x toptips voor de herfstvakantie in België en herfstvakantie in de Ardennen!

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vul de captcha in *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.