Herfstvakantie in België: 5 x toptips

Nog op zoek naar inspiratie voor een hartverwarmende herfstvakantie in België? Tot uw dienst! Vorige week lieten we de kinderen al aan het woord, deze keer geven de mama’s hun tips. Van een natuurgebied aan zee tot een zero waste restaurant in Brussel: hier komt ie.  

5 x Herfstvakantie in België

Herfstvakantie in België: De Fonteintjes in Blankenberge

De Noordzee is magnifiek in de herfst. Maar een natuurgebied in… Blankenberge? Echt? Ja, echt.

Via het strand trek je in oostelijke richting naar De Fonteintjes, een robuust natuurgebied met duinmeren en vochtige duingraslanden, gelegen tussen Blankenberge en Zeebrugge. Het komt aan zijn naam door de stuwing van de diepe plassen die ontstonden door graafwerken ter versterking van de dertiende-eeuwse dijk, die moest voorkomen dat de zee door de duinen brak. Die plassen bevatten zoet water, gek genoeg. De Fonteintjes werd in 1978 beschermd als natuurgebied, een geluk voor de talloze planten- en diersoorten die er thuis zijn. In het najaar zorgt duindoorn voor vlammend oranje vlekken langs het pad – proef gerust de bessen, ze zijn zuur maar lekker en bevatten veel vitamine C.

Het natuurgebied ligt in de herfst ook op de route van tienduizenden vogels onderweg naar hun buitenverblijf in het zuiden. Installeer je gerust op het uitkijkplatform en absorbeer gretig alle schoonheid van de Belgische kust.

Herfstvakantie in België: Château de la Poste

Château de la Poste Namen
Château de la Poste is zo’n tip die je alleen deelt met mensen die je héél sympathiek vindt (al was het maar omdat je ze er dan ook daadwerkelijk tegen het lijf kan lopen). Dit kasteel uit 1884 werd onder meer bewoond door de Franse prins Victor Napoléon en zijn vrouw prinses Clémentine van België, en staat zovele jaren later nog steeds als een huis. Maar dan als een kasteel. Dat ligt midden in de bossen; kilometers in de omtrek is er alleen maar groen.
Château de la Poste Namen

Alleen al op het 42 hectare grote domein zelf heb je keuze uit tal van wandel- en mountainbikeroutes. Er is een speeltuin voor de kinderen en bij slecht weer kunnen diezelfde kinderen een droog onderkomen vinden in de speelzaal, waar biljart, tafeltennis, mini-voetbal en een stapel gezelschapsspelletjes hen opwachten. Ook gewoon hersenloos rondrennen op het prachtige kasteeldomein is trouwens een voltreffer, als we mogen afgaan op onze kudde kinderen.

Herfstvakantie in de Ardennen_Chateau de la poste

Slapen doe je in een van de hedendaags ingerichte kamers in het kasteel. Het lijkt bijna te mooi om waar te zijn, maar ook over de keuken niets dan goeds. Voor het avondeten moet je reserveren; het wordt geconsumeerd in buffetvorm en pakt schitterend uit met streekproducten en seizoensaanwinsten. Ook voor het ontbijt zou je met plezier twee uur vroeger opstaan. En dat wil wat zeggen, uit de mond van notoire niet-ochtendmensen.

Château de la Poste Namen

Château de la Poste, Ronchinne 25,
5330 Maillen. Info: https://nl.domainederonchinne.be

Herfstvakantie in België: zero waste restaurant Le Local

In het heerlijke Brusselse restaurant Le Local proberen ze de wereld te veranderen met vork en mes. Zero waste is er de gewoonste zaak van de wereld: op het bord, maar ook achter de schermen.

Zero waste keuken: Le Local

Bovendien is het ook het soort restaurant waar je zin hebt om binnen te stappen. Zelfs als je niet weet dat het interieur volledig is opgetrokken uit gerecycleerd spul en het eten minimaal belastend voor de planeet. ‘We werken met Belgische producenten, om de voedselkilometers zoveel mogelijk te beperken’, aldus eigenares Aubane. ‘Daarbij stellen we een aantal voorwaarden, zoals het feit dat alles in recycleerbare verpakkingen moet geleverd worden. Al onze melk en room zit in glas, fruit en groente in herbruikbare zakken.’

Zero waste keuken: Le Local

Ook in de keuken zelf gaat niets verloren. Van karkassen wordt bouillon gemaakt, beschadigde groenten worden pickles en koffiegruis krijgt een tweede leven als korst voor pakweg wortelen in de oven. Van kruiden worden niet alleen de blaadjes maar ook de stengels gebruikt, zoals bijvoorbeeld in pesto. ‘En bioproducten worden verwerkt mét schil, want waarom zou je die weggooien?’

Zero waste keuken: Le Local

Verder is het aandeel vlees en vis op de kaart eerder klein. Vooral rundvlees serveert de keuken bewust weinig, omdat koeien een zware ecologische voetafdruk hebben, met het methaan dat ze uitstoten. Ook vlees van dieren die nog kinderen zijn, zoals lam en kalf, staat niet op het menu. In je glaasje huisgemaakte kombucha vind je overigens ook bewust geen ijsblokjes. ‘Verspilling van drinkbaar water’, aldus Aubane. En de kombucha is zo smaakvol en fris dat je zo’n ijsblokje best kan missen.

Zero waste keuken: Le Local

Het interieur past naadloos in de zero waste filosofie, al is dat er totaal niet aan te zien. ‘We wilden dan ook absoluut geen ‘houten paletten stijl’, maar een hedendaags, fris interieur.’ Dat is wonderwel gelukt. De tafels zijn gesneden uit vergadertafels van de Europese Commissie, die vervolgens met een laag linoleum bedekt zijn. De verlichting komt van het Brusselse Rotor Deconstruction, dat materialen redt uit afgedankte gebouwen.

Zero waste keuken: Le Local

Wat het afval betreft, wordt er rigoureus gesorteerd. Organisch materiaal gaat op de compost, zoals de servetten die van aardappelzetmeel gemaakt zijn. Je sausbaard afvegen zonder schuldgevoel? Hier kan dat dus.

Zero waste keuken: Le Local
Zero waste keuken: Le Local

Herfstvakantie in België: Connecterra in Maasmechelen

In Limburg vind je Nationaal Park Hoge Kempen, het enige nationaal park van ons land. Het heeft zes verschillende toegangspoorten, die allemaal garant staan voor hun eigen vorm van natuurbeleving.

Als hoofdtoegangspoort heeft Connecterra wel een streepje voor: in het natuurgebied dat ontstond na de sluiting van de mijn van Eisden valt heel wat te ontdekken.

Een goed idee is om dat te doen onder begeleiding van een ranger, die het gebied op z’n duimpje kent en honderduit kan vertellen over de bomen, planten en bloemen die er groeien.

Helemaal geweldig is de Connecterra Special, waarbij je niet alleen het natuurgebied intrekt, maar er ook een vuurtje stookt en brood bakt boven dat vuur. Kwestie van geen honger te lijden na een stevige trektocht.

Nationaal Park Hoge Kempen, Toegangspoort Connecterra, Zetellaan 54, 3630 Maasmechelen, www.connecterra.be. De Connecterra Special moet je zo’n drie weken op voorhand reserveren en kost 90 € voor een groep van max 20 personen.

 

Herfstvakantie in België: Dream Hotel in Mons

Hotel Dream Mons

Mons is de laatste jaren helemaal uit zijn schulp gekropen. Was het vroeger een beetje een miezerige uithoek van Henegouwen, dan is het nu echt wel een heel fijne bestemming voor een weekend of langer. En al helemaal als je het Dream Hotel als uitvalsbasis neemt. Dat zit in een voormalig neogotisch klooster dat flink werd opgekalefaterd. De religieuze stijlkenmerken van het gebouw bleven behouden, zodat je in ieder hoekje van het hotel nog steeds de aanwezigheid van de Heilige Geest voelt. Gelukkig heeft die Heilige Geest niks tegen een stevige smak hedendaags comfort en stijl.

Hotel Dream Mons

Het resultaat van de verbouwingen mag er zijn. Je krijgt haast nekpijn van het in verwondering staren naar de hoge, gewelfde plafonds. De vloer is bedekt met prachtig vol tapijt, waarop met de hand getekende illustraties de geschiedenis van de Doudou uitbeelden. Dat Bergense folkloreverhaal over Sint-Joris en de Draak – sinds 2005 door Unesco erkend als immaterieel erfgoed – kan je trouwens gaan ontdekken in het knappe Musée du Doudou.

Hotel Dream Mons

Op de muur van je kamer staat in verschillende talen ‘slaapwel’ geschreven (maar slaapwel staat er dan weer niet bij – die dekselse Walen toch). Maar werken doet het wel: je slaapt hier heerlijk. Daar zal die Heilige Geest vast voor iets tussen zitten.

Hotel Dream Mons

Nog meer tips voor een leuke herfstvakantie in België? Check dan herfstvakantie in de Ardennen, herfstvakantie in België en tip voor de herfstvakantie

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vul de captcha in *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.