Kleefkruid en bijvoet: buiten spelen en wildplukken
Buiten spelen en wildplukken: een ijzersterke combinatie voor wie op zoek is naar meer groen in het leven. Tot nu toe draaiden onze boswandelingen rond heel gewone dingen, zoals frisse lucht opsnuiven (wij) en eindeloos takken verzamelen (de kinderen). Maar er valt veel meer te ontdekken, merkten we tijdens een tochtje in het Luxemburgse Manhay met notoire wildplukkers Floris, Peter en Jurgen van Wildcraft.

Takken en mos – buiten spelen
Wildcraft is een organisatie van lieden die hun liefde voor de natuur op een heerlijk authentieke wijze beleven. En dus trekken ze in het weekend liever het bos in dan dat ze op hun smartphone zitten te turen (al hebben ze er wel eentje). Ze weten zo veel over survival, dat je haast nooit meer een vliegtuig zou willen nemen zonder dat een van hen erbij is. Stel dat je ergens op een onbewoond eiland strandt, dan komen de skills van deze natuurvrienden goed van pas. Zoals: hoe weet je of het water van een riviertje drinkbaar is? Hoe maak je vuur als je je doosje lucifers thuis in de keukenschuif hebt laten liggen? Hoe bouw je een shelter van takken en mos? En ook: wat heeft het bos aan eetbaars te bieden?

Een goedgevuld buffet, zo blijkt! Brede weegbree is heel lekker – een soort bosspinazie -, en vogelmuur smaakt dan weer naar erwtjes. ‘Dit is duizendblad’, toont Floris, ‘prima in pannenkoeken’. Maar ook als je niet meteen een pannenkoekenpan bij de hand hebt, komt duizendblad van pas. ‘Het heeft een septische werking en het is ook heel efficiënt tegen muggen. Gewoon jezelf insmeren met de blaadjes.’
Bijvoet in sandalen – buiten spelen
Op ons pad vinden we verder boerenwormkruid, kleefkruid, munt, schapenzuring… Allemaal eetbaar én lekker. Onze gidsen vertellen ook over bijvoet, dat de Romeinen in hun sandalen legden tegen blaren. Het is eetbaar, maar wellicht niet nadat het in de sandaal van een Romein heeft gelegen.
Ook met medische noodgevallen weet moeder natuur raad. Mirtha heeft een vervelende schaafwonde in haar vinger. Smalle weegbree doet dienst als zalf, in gekneusde versie, en als pleister voor errond, zodat het sap goed kan inwerken op het wondje.

‘Van brandnetel kan je chips maken’
Na afloop doet Jurgen een kwisje met de kinderen. Hij toont hen een foto van een plant en vraagt: eetbaar of niet? Bij de aronskelk gokt Felix: eetbaar? ‘Nee’, zegt Jurgen, ‘héél giftig.’ Onthouden dus. Wat Lucy zeker ook onthoudt, is dat je van brandnetel chips kan maken. Zo lekker is het bos.

Nog meer tips voor buiten spelen? Check dan alles over bloemen plukken of groente en fruit plukken in de plukboerderij.
Buiten spelen was nog nooit zo plezant als bij de Kinderbrouwerij of het Klankenbos.