Museum in Antwerpen: Experience Traps

Als er één plek is waar je deze zomer naartoe moet, is het wel het Middelheim museum in Antwerpen. Zopas opende daar de wonderlijke expo Experience Traps, waarin 16 kunstenaars ons om de tuin leiden. De ultieme manier om aan je kinderen te bewijzen dat je van een museumbezoek ook bemodderde knieën en een vrolijk gevoel kan krijgen. 

Officieel gaat de tentoonstelling over de hedendaagse nalatenschap van de barokke landschapsarchitectuur. Dat is een hele mondvol en we zijn niet zeker of deze woorden echt iets betekenen in de hoofden van Lucy, Mirtha en Justine. Feit is dat het museum aan een resem kunstenaars vroeg om zich te laten inspireren door de ideeën uit het barokke landschap. Dat leidde tot een parcours door het beeldenpark, waar je de ene magische ontdekking na de andere doet.

Middelheim Museum Antwerpen

Een ijskastkoud drankje scoren doe je in het museumcafé Mika, dat ‘s zomers een riant en heel gezellig terras heeft, met zicht op het beeldenpark en het kasteel. Kwestie van in de stemming te komen voor een rondje kunst in openlucht.

Smeltend ijs

Middelheim Museum Antwerpen

Het plannetje dat je meekrijgt aan de museumbalie bevat een plattegrond, waarop je alle kunstwerken terug vindt. Die zijn verspreid over het domein en dus verweven met de permanente collectie. De meisjes bestuderen de plattegrond en lokaliseren een eerste kunstwerk. Het is een berg ijsblokjes, die ligt weg te smelten in de zon. Ze bekijken het langs alle kanten, geïntrigeerd, een beetje fronsend. Tot Mirtha opmerkt: ‘Misschien is dit gewoon een berg smeltende ijsblokjes en geen kunst.’ Inderdaad, dit werk werd wellicht gemaakt door iemand die van z’n voorraad ijsblokjes af wilde. Een eind verderop is het wél prijs, en hoe. Het kunstenaarscollectief Gelitin uit Oostenrijk heeft hier een interactieve kleiplek gemaakt.

Middelheim Museum Antwerpen

Kleiput van Gelitin

De meisjes duiken erin en steken van wal: kleibommen maken en die naar elkaar gooien, jezelf laten verzwelgen en in het algemeen zo vuil mogelijk worden. Geniaal!

Middelheim Museum Antwerpen

Het enige probleem met dit kunstwerk, is dat je de jonge bezoekers er moeilijk uit krijgt. Er komen wat onderhandelingen en ‘straks-eten-we-een-ijsje’ beloftes aan te pas, voor ze mee willen om de rest te bekijken. Een pluim alvast voor het kunstenaarscollectief, dat er een punt van maakt om werk te creëren dat een sociale verbinding tussen maker en toeschouwer tot stand brengt. Missie duidelijk geslaagd.

Middelheim Museum Antwerpen

Gelukkig is er een tuinslang voorzien om de klei van je af te spoelen. En een leuk paviljoentje waarachter je kan schuilen als je echt tot op je onderbroek onder de klei zit.

De zeemachine

Middelheim Museum Antwerpen

Kunstenares Ulla Von Brandenburg heeft iets met theater en performance. Ze bouwde een prachtig werk dat ze ‘Le soleil te regarde’ noemde. Het heeft iets betoverends om het zo midden in het bos te zien staan, alsof het niet helemaal echt is maar een fata morgana.

Middelheim Museum Antwerpen

Door aan een houten hendel te draaien, kunnen de meisjes de zee doen bewegen. Het geheel houdt het midden tussen een theaterscène en een boot, die met wapperende zeilen voor anker is gegaan in het gras.

Middelheim Museum Antwerpen

Een rare man

Collectief Gelitin bouwt niet alleen kleiputten, ze hebben blijkbaar ook iets met triomfbogen. Al is deze niet echt familie van die van Napoleon in Parijs bijvoorbeeld. Een plassende en opvallend lenige man maakt de brug en spettert in het rond.

Middelheim Museum Antwerpen

Lucy en Mirtha weten even niet wat zeggen, maar gaan er dan toch maar onder staan. Het is nu eenmaal warm en dan is verfrissing welkom.

Middelheim Museum Antwerpen
Middelheim Museum Antwerpen

De Amerikaanse kunstenaar Bruce Nauman, het meest bekend van zijn neon-werken, onderzoekt gedrag, empathie en aandacht. De aandacht van onze kinderen heeft hij alvast, want ze vinden zijn Diamond Shaped Room with Yellow Light een heel leuk ding. Zelf beschrijft de kunstenaar dit werk als ‘ongastvrij’, maar daar zijn de meisjes het duidelijk niet mee eens.

Folding House

Middelheim Museum Antwerpen

Dit nomadische huis van de Britse kunstenares Monster Chetwynd trekt alle ogen naar zich toe. Ik zie er een plek om te schrijven in, de meisjes zien het meer als een speelkamer. Maar een serre of ruïne mag je er ook in zien, de kunstenares vindt het allemaal best (dat zal ook wel, als je je laat aanspreken als Monster).

Dit is slechts een greep uit de vele werken die Experience Traps in het Middelheim museum te ontdekken zijn. Check zeker ook het bewegende kunstwerk van William Forsythe, de grappige fontein van Bertrand Lavier en… eigenlijk alles wat er te zien is.

De tentoonstelling Experience Traps loopt nog tot en met zondag 23 september 2018 in het Middelheim museum in Antwerpen.

Op zoek naar nog een leuk museum in Antwerpen? Check het Plantin-Moretus museum!

BewarenBewaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vul de captcha in *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.