Museum met kinderen: mussenkussen en wijwater

Inspiratie nodig voor een dagje museum met kinderen? Het Hasseltse Stadsmus is een leuke plek voor al wie zich eens wil verdiepen in de geschiedenis van de Limburgse hoofdstad.

Museum met kinderen

De kinderen worden een beetje stil als ze het statige pand van het Stadsmus betreden, met zijn monumentale zuilen en hoge witte plafonds. Voor ze boe of ba kunnen zeggen, krijgen ze een Mussenkussen aangemeten. Een mussenwatte? Het Mussenkussen blijkt een fuchsia rugzak te zijn met tal van kleurige zakjes en vakjes waarin nuttige dingen zoals een zaklamp en kaarten verstopt zitten. De rugzak kan uitgeklapt worden tot een comfortabel kussen: handig als je tijdens het uitvlooien van een of andere opdracht graag zacht zit.

Gaper en klomp

De meisjes zetten zich aan het puzzelen en helpen de postmus om zeven brieven in de juiste brievenbus te deponeren. Daarvoor moeten ze raden welk object bij welk huis hoort. Hasseltse huizen hadden vroeger geen nummers, komen we te weten. In plaats daarvan was elk huis versierd met pakweg een gaper, een klomp, een stel hamers, een haan, een gulden os.

De audioplayer is makkelijk door de kinderen zelf te bedienen, en verschaft uitleg op hun maat bij elk onderwerp. ‘In het begin was Hasselt maar een paar hutjes aan de Helbeek!’ roept Felix verbaasd uit. Even later hangen ze een paternoster om en doen ze voor het eerst (en wellicht ook voor het laatst) mee aan een processie. Ze ruiken aan wijwater en vergapen zich aan de talrijke religieuze beeldjes, die ze maar een beetje raar vinden.

Zelfportret

Hun bezoek aan het Stadsmus ronden ze af met een zelfportret. Beelden van beroemde Hasselaren als Jos Geysen, Steve Stevaert, Dana Winner en Axelle Red gaan een beetje aan hen voorbij. Net als lyrische schilderijen van plaatselijke kunstenaars als Pierre Cox, Djef Anten en Arthur Erarts. Maar dat geeft niet, want een zelfportret tekenen vraagt nu eenmaal opperste concentratie.

Nog meer inspiratie voor een museum met kinderen? Check dan:

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vul de captcha in *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.