Museum met kinderen: roggen aaien in Oostduinkerke

Naar een museum met kinderen? Er zijn plekken waar je roggen mag aaien in plaats van kijken naar schilderijen. Klinkt goed? Dan moet je naar het Nationaal Visserijmuseum NAVIGO in Oostduinkerke, waar je wordt ondergedompeld in het verhaal van de Noordzee en het maritieme leven dat daarbij hoort. En dat is veel leuker dan je op het eerste zicht zou vermoeden.

Museum met kinderen: roggen aaien in Oostduinkerke

Navigo visserijmuseum Oostduinkerke Zee

Ons bezoek steekt van wal met een wandeling door een echte oude vissershut. Griezelig echte poppen kijken ons vanuit hun schommelstoel doordringend aan. ‘Ik vind dat maar een beetje eng’, zegt Lucy. Zij en Mirtha gaan er snel van door, voor een van die poppen hen te pakken kan krijgen. De sfeer van vervlogen tijden is tastbaar: het kost geen enkele moeite om je voor te stellen hoe een Vlaamse vissersfamilie begin vorige eeuw leefde. Luxueus ziet het er bepaald niet uit, maar het huis baadt wel in een heel eigen charme.

Navigo visserijmuseum Oostduinkerke Zee

Garnaalvissers

Terwijl wij nog even blijven hangen in de vissershut, verkennen Felix, Mirtha en Lucy alvast het eigenlijke museum. Vol ontzag vergapen ze zich aan een echte vissersboot. Het zilte verhaal loopt door, van woeste Ijslandvaarders – zoals de Amandine die je in Oostende kan bezoeken – tot de garnaalvissers die in Oostduinkerke te paard het water in gaan en het daarmee tot immaterieel werelderfgoed schopten.

Navigo visserijmuseum Oostduinkerke Zee

Roggen aaien

‘Die roggen hebben nogal een ruw vel, vindt Felix’

Maar waar de kinderen het meest op uit zijn, is het roggen aaien. Ze reppen zich naar de aquaria met Noordzeevissen, die veel bekijks hebben van nieuwsgierige jongelui. ‘Die roggen hebben nogal een ruw vel’, vindt Felix.

Navigo visserijmuseum Oostduinkerke Zee

Het museum biedt ook buiten de openingsuren een hele resem leuke extra’s aan, van lezingen tot workshops tekenen en vis fileren, toepasselijk ‘vis-en-place’ genoemd.

NAVIGO, Pastoor Schmitzstraat 5, 8670 Oostduinkerke. Info: 058/51 24 68, www.navigomuseum.be

Nog meer leuke tips voor een niet-saai museum met kinderen? Check dan:

 

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vul de captcha in *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.