Quarantaine met kinderen: 8 x op ontdekking in je eigen huis

Het lijkt wel een andere wereld geworden. Wat we vorige week nog van harte toejuichten – de natuur intrekken met je kinderen – staat nu op de lijst van Dingen Die Niet Langer Toegelaten Zijn. Het zijn vreemde tijden. Maar vreemde tijden kunnen ook interessante tijden zijn. Zolang jij en je geliefden het geluk hebben om gezond te blijven, biedt deze gedwongen quarantaine met kinderen ook kansen: van online museumbezoek tot het wereldkampioenschap limbodansen.

Quarantaine met kinderen

8 x op ontdekking in je eigen huis

Het heeft veel te maken met omdenken: oké, er kan heel veel niet. Maar aan de andere kant kan er misschien wel meer dan je op het eerste zicht denkt. Wij proberen hier alvast om met andere ogen te kijken naar de mogelijkheden die ons eigen huis biedt.

1. Zet die oven aan

Zolang we gezond blijven, lijkt onze belangrijkste uitdaging er voorlopig uit te bestaan niet moddervet te worden. Onze dochter bakt namelijk aan een moordend tempo de heerlijkste taarten. Die wij vervolgens moeten opeten, het is namelijk wel belangrijk dat iedereen in deze crisis zijn steentje bijdraagt. Kinderen die een boon hebben voor koken en bakken, kunnen nu eindelijk eens totaal hun gang gaan. Je staat ervan versteld wat ze ervan bakken. Bovendien heeft taart die magische gave om mensen op te fleuren. Wat is het precies? Suiker, boter, ongetwijfeld. Maar er is meer. Taart houdt een belofte in. Taart is schoonheid, gewoon omdat het kan.

Quarantaine met kinderen? Bak taart (véél)

2. Zet die plaat op

Om de suikergerelateerde calorieën te weerhouden om allemaal tegelijk aan je lijf te gaan plakken, zijn keukendansjes aangewezen. Zet die plaat op! Hier laten we de avondlijke afwas – met bijhorende afwasmix op Spotify – graag ontaarden. In tijden van nood doet de keuken opvallend goed dienst als kleinschalige discotheek slash stressverlichter. Nummers met bewezen werking: I’m still standing van Elton John (bekijk zeker ook de fantastisch opbeurende clip, en verwonder je over het gebrek aan social distancing in 1983), Don’t stop me now van Queen, All Night Long van Lionel Richie (ook hier: wat een grensverleggend blijmakende clip) en, och waarom niet, een vleugje Killing Joke kan nooit kwaad (I am the virus is toepasselijk, maar geef ook Love like blood een kans). Slimme ouders zijn nu schaamteloos opportunistisch en maken al headbangend gebruik van de gelegenheid om hun grut te onderwijzen in de muziekgeschiedenis van de jaren ’80.

Quarantaine met kinderen? Dans in de keuken (of de badkamer of de slaapkamer)

3. Zing op het balkon (in de voordeur is ook goed, mits sociale afstand)

Een beetje community gevoel doet wonderen tegen angst en gepieker over waar dit alles ons zal brengen. Ook als je je buren niet in levende lijve mag ontmoeten, kan je je verbonden voelen. WhatsApp groepen zijn een simpele en snelle manier om elkaar te bereiken, zowel voor praktische bijstand aan iets oudere of kwetsbare buren als voor afspraken rond balkonzingen. Onze straat op het Antwerpse Zuid was niet uitgesproken sociaal voor het virus losbarstte. En toch vinden we onszelf nu elke avond rond 20u terug op ons balkon, allemaal samen uit volle borst applaudisserend voor het medisch personeel en liedjes zingend die ons van toepassing lijken op de situatie. Het is zonder twijfel het dichtst dat we in ons leven ooit al bij een Fellini film gekomen zijn (niet te verwarren met Fellaini, die in quarantaine zit wegens besmet met het corona virus).

Quarantaine met kinderen? Doe aan balkonzingen

4. Hoera voor home cinema

De quarantaine geeft je de kans om eindelijk eens die klassiekers van het witte doek aan je kinderen te tonen. Zonder het witte doek weliswaar, maar daar gaan we nu echt niet moeilijk over doen. Het lukt ook uitstekend thuis op televisie of een ander klein scherm dat voorradig is (en de kans dat je een scherm hebt lijkt ons nog groter dan dat je wc-papier in huis hebt). Wie inspiratie zoekt, vindt die zeker in de Top 100 van films die kinderen moeten gezien hebben, samengesteld door VPRO en Cinekid uit Nederland. Wij vinden het een geloofwaardige lijst, want Minoes staat erin. Ook bij JEF kan je je licht opsteken voor een ruim aanbod van de betere jeugdfilm om thuis te bekijken. Misschien zijn je kinderen ook al oud genoeg om Amélie Poulain te zien, waarin je nu nog meer dan anders kan meeleven met de Man van Glas, die zich door zijn breekbare botten genoodzaakt ziet om zich af te zonderen van zijn medemens.

Quarantaine met kinderen? Tijd voor filmklassiekers, zoals Minoes (full disclosure: die werd gemaakt door een schimmig figuur, hier ook wel bekend als de man des huizes)

5. Museum zonder besmettingsgevaar

Kinderen die normaal gezien bleek wegtrekken bij het M-woord, zien het misschien wel zitten als dat museum zich online bevindt. Heel wat van onze favoriete musea bieden tijdens de quarantaine virtuele bezoeken aan. Neem eens een kijkje in het altijd geweldige Museum voor Natuurwetenschappen, dat je via Google Arts & Culture online rondleidt langs de iguanodons en de galerij van de mens (en lees er natuurlijk onze reportage nog eens op na). Ook het STAM in Gent blijft niet bij de pakken zitten: hier kan je digi-expo’s ontdekken, over Gent tijdens de Tweede Wereldoorlog, de wereldexpo van 1913 of de stad door de lens van fotograaf Carl De Keyzer. En in Antwerpen blijft het heerlijk dwalen door het museum Plantin-Moretus, zij het nu ietsje minder ervaringsgericht dan wanneer je er in het echt naartoe kan. Wie graag virtueel de grens oversteekt, kan een kijkje nemen in de wereldberoemde musea uit dit lijstje.

Quarantaine met kinderen? Virtueel naar het museum

6. Denk groots: indoor kamperen en limbodansen

Hou het niet te bescheiden en durf groots te denken. Het door en door Vlaamse adagio ‘Doe maar normaal, dat is al zot genoeg’ is in tijden van crisis uitdrukkelijk niet van toepassing. Wat ons betreft eigenlijk helemaal nooit, maar hoe dan ook is er nu niets normaal, dus hoef jij dat ook niet te zijn. Beschouw dit als een bevrijding, niet als iets dat je wordt afgepakt. Gebruik je verbeelding en organiseer indoor badminton en handstand tornooien, of nog beter, het Officiële Wereldkampioenschap Limbodansen, zoals onze neef (15) en nicht (12) doen. Zet een tent op in de woonkamer, verwissel alle meubelen van plaats: je snapt waar we naartoe willen (naar nergens, eigenlijk, dat is nu net waarom we al deze tips geven om je thuis te amuseren).

Quarantaine met kinderen? Vergeet de illusie van ‘normaal’ en ga onbeschroomd voor zot

7. Doe iets voor een ander

Je zal merken dat je er zelf ook van opknapt, als je iets doet voor iemand anders die misschien harder door deze crisis wordt getroffen dan jij. Je voelt je er minder machteloos door, en het geeft zin aan je dag als je weet dat je een klein verschil hebt kunnen maken voor je medemens. Schakel je kinderen mee in om dat verschil te maken. Daar leren ze wellicht meer van dan van de online taken waar scholen hun leerlingen nu mee bombarderen. De harde School van het Leven verstrekt dezer weken gratis levenslessen, als je ze maar weet op te merken. Zit je tijdelijk zonder werk of werk je thuis? Geef je samen op als vrijwilliger om boodschappen te doen voor wie dat niet kan, kaartjes te schrijven aan oudere mensen die nu geïsoleerd zitten, warme maaltijden te koken voor iemand die honger heeft of telefonisch een misschien wel broodnodig babbeltje te doen met wie een opkikker kan gebruiken. Aanmelden kan onder meer via deze website, die voor heel Vlaanderen oplijst hoe je kan helpen. Kortweg: deug, zoals de meeste mensen.

Quarantaine met kinderen? Toon je warme hart en leer je kinderen een Mooi Levensles

8. Struin door ons Dingenzoekers archief

Dingenzoekers

Hoe de zomer er zal uitzien, weet niemand. De kans dat we onze gemaakte vakantieplannen gaan moeten herzien, wordt wel reëel. Dat maakt iets boeken op dit moment lastig, om niet te zeggen onmogelijk. Gelukkig is er dan ons eigen land, waarover wij al jaren de loftrompet afsteken. We deden dat in boeken, maar ook online delen wij – volkomen gratis, hoe sympathiek is dat? – stapels tips voor onvergetelijke plekken om in België te ontdekken met de hele familie, alles zelf getest en goedgekeurd. Daar kan je nu tijdens de quarantaine nog even niets mee, maar binnenkort weer wel. En iedereen weet dat voorpret de beste pret is, zeker in tijden van crisis. Plus: op het moment dat jan en alleman noodgedwongen op zoek zal moeten naar het beste van België, ben jij al perfect in the know over waar het lokale geluk te vinden is.

Dingenzoekers

Quarantaine met kinderen? be prepared en ken je eigen land

Zelf nog tips om de quarantaine met kinderen goed door te komen? Laat het ons weten!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vul de captcha in *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.