Speelbos in de woestijn: op avontuur in Limburg

Nood aan een speelbos? Trek dan eens de woestijn in. Het is algemeen geweten dat die zich jaar na jaar uitbreidt. Maar dat de Sahara nu al tot in Lommel reikt, daar moesten wij toch even van bekomen.

Sahara Lommel

Geen kamelen te bespeuren in Limburg, wel zand. Véél zand. En het mag dan in de Sahara in Lommel niet even warm zijn als in zijn Noord-Afrikaanse evenknie, op zonnige dagen hangt ook in deze plaatselijke woestijn een onversneden Lawrence-of-Arabia-gevoel.

Bosland

Bosland, waarvan de Sahara deel uitmaakt, is met zijn 4500 ha het grootste bosgebied van Vlaanderen en strekt zich uit over de gemeenten Lommel, Hechtel-Eksel en Overpelt. De Sahara kwam aan zijn zanderige uiterlijk doordat de vroegere zinkfabriek er alle beplanting deed verdwijnen. Om de verzanding tegen te gaan werden naaldbomen aangeplant. Het resultaat? Een pracht van een dennenbos, met in het hart een meer, omgeven door strand en woestijn. En een speelbos!

Sahara Lommel

Boswinkel

Dat speelbos blijkt een magische plek te zijn, waarin de her en der verspreide objecten van kunstenaar Will ‘De Wilg’ Beckers naadloos opgaan. ‘Dit is onze boswinkel’, zegt Lucy, terwijl ze postvat in een prachtige gevlochten wilgenhut. ‘Ja’, knikt Mirtha, ‘en je kan betalen met blaadjes.’ Ze stopt ons snel wat cash toe en verdwijnt dan in het magazijn, om de voorraden aan te vullen. Dennenappels, eikels, steentjes, takjes: er is een ruime keuze aan producten.

Sahara Lommel

Felix gebruikt intussen een van de andere wilgencreaties om zijn balvaardigheid aan te scherpen. Zijn hier verder ook te vinden: een 25 m lange tunnel, een stepping stone pad, en verschillende tot balspel uitnodigende objecten die in de bomen hangen. Een paradijsje voor ravotgrage kinderen. Voor kinderen dus.

Stevige stappers

Wie z’n grut met succes uit het speelbos weet te lokken – alle tips zijn welkom -, heeft ook nog keuze uit verschillende bewegwijzerde wandelroutes in het natuurgebied. Daarvan is de blauwe (2,9 km) het meest geschikt met jonge kinderen. Stevige stappers kunnen de Oranje wandeling (5.9 km) doen, sporthelden gaan voor de
Rode wandeling (12 km).

De Sahara wandelgebied en speelbos, toegang aan De Soeverein, Sportveldenstraat 10, 3920 Lommel. Neem het pad aan de Nieuwe Kopen tot aan de blauwe wandellus. Daar vind je aan de rechterzijde het speelbos. Er achter ligt het meer van de Sahara. Info: www.bosland.be

Nog meer speelbos met kinderen? Ontdek dit paradijs voor jong grut of een speelbos dat nooit saai is!

Ravotten in het speelbos van de Sahara
Ravotten in het speelbos van de Sahara
Ravotten in het speelbos van de Sahara
Ravotten in het speelbos van de Sahara
Ravotten in het speelbos van de Sahara
Ravotten in het speelbos van de Sahara

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vul de captcha in *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.