Spelen en wandelen met kinderen in de Kempen

Natuur om te spelen en wandelen met kinderen? Het bestaat, al is het in ons volgebouwde land soms wat zoeken. In de Kempen zijn wij fan van Landschap De Liereman, dat deel uitmaakt van een Europees netwerk van waardevolle natuurgebieden. Cosmogolem, de houten reus van kunstenaar Koen Vanmechelen, wijst je de weg.

Spelen en wandelen met kinderen in de Kempen

Diep verscholen in de zanderige Kempen strekt zich hier een groengebied uit dat verbazingwekkend veel biodiversiteit te bieden heeft: heide, grasland, een glinsterend ven hier en daar, stuifduinen en bossen.

Tureluur

De plaatselijke fauna die het gebied bevolkt is al even gevarieerd. Vriendelijke gevleugelden als de grutto, kievit, wulp en tureluur vonden een nestplaats in de natte weilanden. Ook macho’s als de buizerd, de wespendief en de torenvalk laten zich hier geregeld zien. De reeën delen het bos met de vossen en de wezels. In de vennen houdt de zeldzame rugstreeppad zich schuil. Maar het meest tot de verbeelding spreekt de Konik. Dit Poolse paard is familie van de Tarpan, het Europese wilde oerpaard. De Koniks galopperen hier door de heide en de weilanden en zorgen er in één moeite voor dat het gras niet te lang wordt.

Zes bewegwijzerde wandelpaden – variërend in lengte van 1,6 tot 9,2 kilometer – bieden de kans het hele gebied te verkennen. En dan is er ook nog het speelbos. Dat is letterlijk wat het woord zegt: een bos om in te spelen. Er zijn geen speeltuigen of andere menselijke ingrepen te bekennen. Even zijn we gezamenlijk uit ons lood geslagen. Is dit nu echt het speelbos? vragen we ons twijfelend af.

Waar is dat speelbos?

Tot we beseffen hoe geconditioneerd we zijn, met ons idee van wat een speelbos zou moeten inhouden. En hoe fantastisch het is dat kinderen het hier eens helemaal zelf mogen uitvlooien. Ze moeten al zo veel volgens het boekje doen. Overal waar ze komen moeten ze aan verwachtingen voldoen en worden ze in de mal gewurmd die volwassenen voor hen hebben bedacht. Het enige dat ze hier nodig hebben is hun eigen fantasie. En een makkelijke broek, maar zelfs zonder gaat het ook.

Bezoekerscentrum De Liereman, Schuurhovenberg 43, 2360 Oud-Turnhout. Info: www.deliereman.be

Zin in nog meer inspiratie voor wandelen met kinderen? Kijk dan ook eens naar:

 

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vul de captcha in *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.