Wandelen met kinderen: het blotevoetenpad

Wandelen met kinderen saai? Niet als je je schoenen uitdoet. In Nationaal Park Hoge Kempen, een langoureus natuurgebied van meer dan 5000 ha bos en heide in Limburg, deden wij precies dat. Niet dat ze dat ginder raar vonden, iedereen deed het. Plus: het Blotevoetenpad lopen met schoenen zou onhandig zijn.

Wandelen met kinderen

Blote voeten

Zodra de sandalen in een hoekje gekeild worden, beginnen de meisjes opgewonden te springen. ‘Dit gaat leuk zijn!’ roept Lucy uit. Hoe minder ze aan haar lijfje heeft, hoe blijer dit kind is. Ze heft haar rok op, neemt Mirtha bij de hand en begint eraan. Modder, diepe en ondiepe plassen, houtsnippers, gras, leem, stenen… Twee kilometer lang voelen onze voeten alles wat normaal gezien discreet voor hen verborgen wordt.

Blote voeten

Blote voeten

Wandelen met kinderen – Nooit meer schoenen

Soms doet het een beetje pijn, als de steentjes nogal puntig zijn. Soms voelt de zachte modder zo goed dat we denken: nooit meer schoenen. En met we bedoelen we de meisjes. Eindelijk mag alles eens goed vuil worden en mogen hun zachte meisjesvoeten dat ook aan den lijve ondervinden.

Blote voeten

‘Af en toe moet er door behoorlijk diep water gewaad worden’

Felix van zijn kant is niet helemaal overtuigd. Vuile voeten zijn niet echt zijn grote droom, en dat is nog zacht uitgedrukt. De uitkijktoren, doolhof en hangbrug vindt hij dan weer wel leuk. Al bij al is het parcours best een uitdaging. Ga ervan uit dat je kinderen jonger dan vijf geregeld zal moeten dragen, aangezien er door behoorlijk diep water moet gewaad worden (met leuning, dat wel). Buggy’s zijn hier helemaal uit den boze, tenzij je jouw exemplaar aan een Parijs-Dakartest wil onderwerpen.

Blote voeten

Blote voeten

Wandelen met kinderen – Insectenmuseum

Nadat we onze voeten schoongespoeld hebben, duiken we in het insectenmuseum Entomopolis op dezelfde site. Daar sluipen en kruipen de kleinste bewoners van de planeet. Zonder schroom begeven we ons in de fascinerende microkosmos der onderkruipsels, zoals libellen, thripsen (‘wie-psen?’ vraagt Mirtha), snavelinsecten, oorwormen, sprinkhanen, kakkerlakken, glimwormen en mieren. Dat al dat gekrioel best een geboeide kinderblik kan opleveren, wordt algauw duidelijk.

Blote voeten

Geestdriftig smijten de kinderen zich in het vlooientornooi. Ze springen al wat ze kunnen, maar raken niet verder dan 14 cm. Hun uitdager, de vlo, haalt moeiteloos 30 cm, zo ‘n 100 keer zijn eigen lichaamslengte. Terwijl Felix probeert uit te rekenen hoe hoog hij zou moeten springen om de vlo te kloppen, verdiepen de meisjes zich al in de volgende opdracht. ‘Rol de drol’, luidt die intrigerend genoeg. Ze doen hun uiterste best, maar de kever wint. En zo winnen ze allemaal ons respect: de insecten omdat ze sommige dingen beter doen dan wij, en de kinderen omdat ze zo dapper blijven proberen.

Blote voeten
Blote voeten

Blotevoetenpad en Insectenmuseum Entomopolis, Stalkerweg, 3690 Zutendaal. Info: 089/25.50.60, www.lieteberg.be. Het Blotevoetenpad is geopend van Pasen tot Allerheiligen.

Nog meer wandelen met kinderen? We’ve got you covered. Lees ook eens:

BewarenBewaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vul de captcha in *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.