Wandelen met kinderen: het mysterieuze muziekbos

Wandelen met kinderen kan een Olympische discipline zijn, vooral in mopperen. De sleutel zit ‘m in het afleiden van het grut, zodat ze wandelen zonder er erg in te hebben. In het prachtige Muziekbos in de Vlaamse Ardennen bijvoorbeeld, waar ze naar believen kunnen ravotten in het speelbos. Wat je er ook kan doen, is een gegidste tocht ondernemen naar de geheimzinnige Geuzentoren. Wij namen de proef op de som met de enthousiaste Isabelle, die ons al vertellend meenam op een Mythen en Sagen tocht door haar geliefde bos.

Ronse Muziekbos Picknick

Wandelen met kinderen

Daarbij worden prangende kwesties behandeld als: hoe komt het Muziekbos aan zijn naam? Wat heeft die prehistorische grafheuvel daar te betekenen? Op welke plekken in het bos vind je het meeste elfjes? En, altijd nuttig om te weten, hoe versla je een weerwolf?

Ronse Muziekbos Picknick
Ronse Muziekbos Picknick

De toren van Raponsje

Al wandelend en luisterend snuiven we diep de boslucht op. Voor we het weten duikt de sprookjesachtige Geuzentoren op tussen de bomen. De kinderen staan even stil. ‘Dat lijkt de toren van Raponsje wel’, vinden Mirtha en Lucy. En wat blijkt? Isabelle heeft de sleutel op zak. We mogen de toren beklimmen – dat kan uitsluitend in gezelschap van een gids – en staan even later met open monden te turen naar het bos om ons heen. Wonderschoon!

Ronse Muziekbos Picknick
Ronse Muziekbos Picknick

‘Zelfs in de kille einde-van-de-winterlucht is het fijn picknicken in het bos’

Ronse Muziekbos Picknick
Op een steenworp daarvandaan staat Bistro Boekzitting, een hartverwarmend plekje waar kinderen en hun ouders meer dan welkom zijn. Een speelhoekje, lekker warme chocomelk, lief personeel: het is er allemaal voorhanden. Een bos-met-benefits als het ware! Toch besluiten wij de nog kille einde-van-de-winterlucht te trotseren en buiten in het bos te eten. Noem ons ouderwets: picknicken blijft een van de fijnste dingen die een mens zoal met zijn tijd kan doen. Dat was zo in de jaren ’70, en dat is nog steeds zo. Toegegeven, het helpt als Lieve van Bistro Boekzitting een picknickrugzak voor je klaarmaakt. En dat doet ze, als je het vriendelijk – en op voorhand – vraagt.

Ronse Muziekbos Picknick

Wandelen met kinderen

In de versie voor kinderen zitten broodjes, hagelslag, appelsap, yoghurt of platte kaas, een stuk fruit en nog iets om te snoepen. Voor hongerige ouders zijn er broodjes met Horebeekse kaas, een hardgekookt eitje, een smakelijk pastaslaatje, fruit, yoghurt, zoutjes, chocolade en een blikje Tao. Met zo’n goedgevulde rugzak zou je een hele week kunnen overleven in het bos, als het moest. Ook een romantisch tafelkleedje om samen op te zitten, hoort bij het pakket. Wie snel onderkoelde billen krijgt, kan terecht aan een van de picknicktafels in het bos.

Ronse Muziekbos Picknick

Extra tip: rond eind april, begin mei trekt het bos z’n mooiste lentekleedje aan. Dan bloeien de paarsblauwe boshyacinten, met oogstrelende taferelen tot gevolg.

Wandeling door het Muziekbos in Ronse: een gids kost 30 € per uur (handig om te delen met een paar families). Je kan zelf bepalen hoe uitgebreid je de tocht wil maken. Reserveren doe je via toerisme@ronse.be. Belangrijk: de tocht begint aan de kerk van Louise-Marie, waar je ook kan parkeren.

Bistro Boekzitting, Boekzitting 26,
9600 Ronse. Info en reservatie picknickrugzak:
 055/21.48.73, www.boekzitting.be

Ronse Muziekbos Picknick

Leuk, dat wandelen met kinderen? Dan heb je vast ook zin in:

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vul de captcha in *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.