Wandelen met kinderen tussen de schapen

Wandelen met kinderen? Dat kan een beproeving zijn. Maar niet als je de juiste plekken opzoekt. Zoals pakweg natuurgebied De Averegten in Heist-op-den-Berg.

Averechten Provinciaal Groendomein

Op de grens tussen Hallaar en Itegem liggen de 100 ha van het Provinciaal Groendomein De Averegten als een groene deken over het landschap gespreid. Kleine mensen zien ze hier graag komen, dat merk je al bij de eerste snuif boslucht. Niet alleen is er een verzorgde houten speeltuin met twee leeftijdsgebonden zones – én een veilig hek voor de kleintjes – , er is ook een echt speelbos (hoera!) en een kinderboerderij. Op het erf van de biologisch beheerde boerderij vallen kippen en konijnen te bewonderen, en in de lente geregeld ook kakelverse lammetjes.

Averechten Provinciaal Groendomein

Wandelen met kinderen

Naast het speelbos zit café-met-keuken Het Boshuis, dat niet alleen over een kinderbestendig terras beschikt, maar zelfs over een aparte peuter-wc en een plek om baby’s te verzorgen. Felix, Mirtha en Lucy verkennen de duurzame speeltuin en huppelen de vlinders achterna in de plantentuin. Maar waar ze vooral door aangetrokken worden is het speelbos een eindje verder. Simpel vertier in de onopgesmukte natuur? Check.

Averechten Provinciaal Groendomein

‘Een beek oversteken op een paar wankele boomstammen’

Zo’n 5 ha bos is gereserveerd voor spelende kinderen en ander dartel volk. Een onderdeel daarvan is natuurspeelplaats Hobbeldonk, waar geen spoor te bekennen is van voorgevormde speeltuigen. Wat je er dan wel kan doen? Zovéél. Takken verzamelen, met je handen in de grond woelen, vreemde voorwerpen oprapen en in je zak steken, een beek oversteken op een paar wankele boomstammen, dikke klodders modder op je broek krijgen. In de jaren zeventig was dit allemaal heel gewoon.

Averechten Provinciaal Groendomein

Grazende schapen

Ook in het grote bos is er een en ander uitgestippeld voor families. Vier verschillende wandelroutes leiden je langs bomen en weilanden. Van die vier is de groene route het meest geschikt om met kinderen te doen: ze voorziet in een fijn wandelpad waarbij ook buggy’s zonder calamiteiten de eindstreep kunnen halen. Onderweg word je getrakteerd op grazende schapen, wiegende bomen en hier en daar een glimp van ravottende scouts.

Averechten Provinciaal Groendomein

Provinciaal Groendomein De Averegten, Boonmarkt 12, 2220 Heist-op-den-Berg, 015/24.89.47, www.provant.be

Zin in meer wandelen met kinderen?

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vul de captcha in *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.