Wandelen met kinderen: vleesetende planten en toverstruiken

Zin in wandelen met kinderen? Trek dan eens met je kroost naar het Arboretum van Kalmthout, waar je gezelschap krijgt van eeuwenoude bomen, vleesetende planten en toverstruiken. 

‘Wat is een arboretum?’ vraagt Lucy. ‘Iets met bomen’, zegt Felix. Buiten woedt een ferme najaarsstorm. En uit goede bron weten we: hoge bomen vangen veel wind. Maar een beetje drama in de lucht heeft ons nog nooit tegengehouden om naar buiten te gaan. En zo komt het dat we even later verbaasd naar een sequoia staan te kijken.

Wandelen met kinderen

Mirtha en Lucy laten het, zoals meestal, niet bij kijken. Ze trakteren de boom op een stevige knuffel, want ‘hij is zo zacht!’. Dat komt, legt onze gids Marleen uit, doordat de schors gevuld is met lucht. De sequoia wordt ook wel mammoetboom genoemd, en je ziet waarom. Dit exemplaar dateert uit de 19de eeuw en is daarmee nog een jonge snotaap, want de uit Californië afkomstige boom kan 2000 tot 3000 jaar oud worden. Het feit dat zijn hout niet brandbaar is, komt goed van pas qua overlevingsstrategie.

 Rozerood met schubben – wandelen met kinderen

‘Kijk eens wat ik heb gevonden’, zegt Marleen. Ze toont de kinderen iets rozerood met schubben. ‘Kan je dat opeten?’, vraagt Lucy, die de gave heeft om overal een hapje in te zien. ‘Nee’, zegt Marleen, ‘dit is de vrucht van de magnolia, die heeft hij nodig voor de voortplanting.’ ‘Hmhm’, kucht Felix, voor wie het woord voortplanting genoeg is om het hele gebeuren te klasseren als ‘genant’.

‘Er wordt druk gewerkt aan een comeback in de lente’

Dit seizoen draait nochtans rond vruchten en het verspreiden van het zaad, legt onze gids uit. De bomen zijn nu volop bezig met de aanleg van alles wat ze volgend jaar nodig zullen hebben om weer flink uit te pakken. De decembertuin ziet er op het eerste zicht rustig uit, maar achter de schermen wordt er druk gewerkt aan een comeback in de lente. Berk, hazelaar en els zijn in volle productie, maar laten het (nog) niet merken.

Trompetboom en hamamelis – wandelen met kinderen

Via de catalpa of trompetboom uit Noord-Amerika en de Abies (een soort zilverspar) uit Korea komen we bij de hamamelis. De toverhazelaar, zoals hij echt ook wel wordt genoemd, bloeit ’s winters in vrolijk geel. Onze tocht door het arboretum brengt ons verder bij een soort van kant-en-klare kerstboom. Ikea heeft er evenwel niets mee te maken. Het is de arbutus, een familielid van de rododendron. Zijn rode balletjes zijn sfeervol én eetbaar, zij het niet zo lekker volgens Marleen.

‘Eten die ook mensen?’ vraagt Mirtha

De meisjes besluiten het dan toch maar niet zelf te testen en Marleen op haar woord te geloven. Hun aandacht wordt getrokken door de serres met vleesetende planten. ‘Eten die ook mensen?’ checkt Mirtha voor de zekerheid. ‘Nee, ze lusten alleen insecten.’ Je snapt wel wat die insecten aantrekt om hun ondergang tegemoet te vliegen: dit zijn echt schitterende planten, die moeiteloos verleiden met hun rood-en-groene kleuren.

Botanisch paradijs – wandelen met kinderen

Magisch, wat je allemaal te zien krijgt aan plant- en boomschoon op amper een halfuurtje rijden van Antwerpen. Het Kalmthoutse arboretum dateert uit 1856 en was oorspronkelijk een kwekerij. Dit botanische paradijs maakt deel uit van een internationaal netwerk van ruim 200 tuinen, de ene nog wonderlijker dan de andere. Doorheen het jaar kan je er ook terecht voor fijne workshops, zoals fotografie van planten, je eigen tuin ontwerpen en het snoeien van rozen. Ook aan kinderen wordt gedacht, met workshops knutselen rond een thema en Curieuzeneuzen in het sprookjesbos.

Info: www.arboretumkalmthout.be en www.gezelligbuiten.be

Nog meer tips om te wandelen met kinderen? Dan kan je ook deze stukken lezen:

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vul de captcha in *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.