Zand en fantasie: speelbos De Liereman

In het geweldige speelbos van Landschap De Liereman in de Kempen zijn geen menselijke ingrepen te bekennen. Integendeel: kinderen mogen het hier nu eens helemaal zelf uitvlooien.

Speelbos De Liereman

Geen idee waarom kunstenaar Koen Vanmechelen besloot zijn creatie Cosmogolem te noemen, maar de houten reus ziet er in elk geval cool uit. Hij wijst de weg naar het Kempense speelbos van Landschap De Liereman, dat deel uitmaakt van een Europees netwerk van waardevolle natuurgebieden.

Speelbossen: De Liereman

Diep verscholen in de zanderige Kempen strekt zich hier een groengebied uit dat verbazingwekkend veel biodiversiteit te bieden heeft: heide, grasland, een glinsterend ven hier en daar, stuifduinen en bossen.

Liereman Provinciaal domein Antwerpen stiltegebied speelbos

Zes bewegwijzerde wandelpaden – variërend in lengte van 1,6 tot 9,2 kilometer – bieden de kans het hele gebied te verkennen. En dan is er ook nog het speelbos. Dat is letterlijk wat het woord zegt: een bos om in te spelen. Er zijn geen speeltuigen of andere menselijke ingrepen te bekennen. Even zijn we gezamenlijk uit ons lood geslagen. Is dit nu echt het speelbos? vragen we ons twijfelend af.

Liereman Provinciaal domein Antwerpen stiltegebied speelbos

Tot we beseffen hoe geconditioneerd we zijn, met ons idee van wat een speelbos zou moeten inhouden. En hoe fantastisch het is dat kinderen het hier eens helemaal zelf mogen uitvlooien. Ze moeten al zo veel volgens het boekje doen. Overal waar ze komen moeten ze aan verwachtingen voldoen en worden ze in de mal gewurmd die volwassenen voor hen hebben bedacht. Het enige dat ze hier nodig hebben is hun eigen fantasie. En een makkelijke broek, maar zelfs zonder gaat het ook.

Liereman Provinciaal domein Antwerpen stiltegebied speelbos
Liereman Provinciaal domein Antwerpen stiltegebied speelbos

Lees alles over dit speelbos waar je kampen mag bouwen of een speelbos in de woestijn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vul de captcha in *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.