3 x leuke dingen bij regen

Er wordt voor de komende dagen regenachtig weer voorspeld. Na wekenlang ovenhete temperaturen vinden wij dat stiekem eigenlijk wel een verademing. Heb je net nu vakantie? Niet getreurd: speciaal voor alle staycationers tippen we fijne musea in Antwerpen, Brussel en Gent waar je met de kinderen kan schuilen als het weer tegenzit. 3 x leuke dingen bij regen!

Museum voor Natuurwetenschappen in Brussel

Dit is het museum van de dino’s. Heb je eens zin in iets anders dan dat stelletje uitgestorven schurken, dan kan je ook het nieuwere museumgedeelte exploreren: de Galerij van de Mens. Die omvat twee grote zones, over het lichaam en over de evolutie.

Museum voor Natuurwetenschappen Galerij van de Mens

In de expo over onze zeven miljoen jaar durende evolutie van Sahelanthropus tot Homo sapiens kijk je je ogen uit. Het begint al met het familieportret aan de muur: een Homo sapiens vergezeld van 6 van onze 24 gekende voorlopers. Een typisch geval van fotoshop, aangezien onze voorouders allemaal enkele miljoenen jaren geleden het loodje legden – ook als soort – en technisch gezien dus niet samen voor de foto konden poseren.

Museum voor Natuurwetenschappen Galerij van de Mens

Je botst al snel op een type met rood haar, een lang, plat voorhoofd en opmerkelijk dikke wenkbrauwen: de Neanderthaler. Maar ook Lucy is van de partij, of beter gezegd: de resten van de heup van Lucy, die zo’n slordige 3,5 miljoen jaar oud is en tot de Australopithecus afarensis behoort. De krasjes op haar tanden wijzen erop dat ze graag harde planten lustte, en bladeren en schors, en ook een insect of stukje vlees op zijn tijd niet afsloeg. Ze werd gevonden in Ethiopië in de jaren ’70, en werd zo genoemd naar het Beatlesliedje Lucy in the Sky with Diamonds.

Museum voor Natuurwetenschappen Galerij van de Mens

Verder maak je kennis met Ardipithecus, die lange armen heeft die tot op haar knieën reiken en voeten die eruit zien als handen. Ze heeft een klein hoofd en bijna geen nek. Heel anders dan Homo habilis: die heeft geen heupen en ziet er een beetje geblokt uit, maar haar tenen staan al wat dichter bij elkaar, haar hersenen zijn al wat groter én, hoera, ze heeft een nek.

Museum voor Natuurwetenschappen Galerij van de Mens

Homo erectus in de zaal ernaast is een 16-jarige jongeman en de eerste mens die op jacht ging. Hij ziet er al tamelijk menselijk uit, al heeft hij wel een klein hoofdje in verhouding tot de rest van zijn lichaam. Afsluiten doe je met Homo floresiensis, die er – eerlijk is eerlijk – uitziet als een regelrechte hobbit.

Museum voor Natuurwetenschappen Galerij van de Mens

Museum voor Natuurwetenschappen, Vautierstraat 29, 1000 Brussel. Op de website van het museum vind je een didactisch dossier als achtergrond bij je bezoek. Als groep kan je ook een gids boeken. Info: www.naturalsciences.be

Museum voor Natuurwetenschappen Galerij van de Mens

Plantin-Moretus Museum in Antwerpen

Als er één plek is waar je de hartslag van het 16de-eeuwse Antwerpen voelt, dan is het wel Museum Plantin-Moretus. Het enige museum ter wereld op de lijst van UNESCO Werelderfgoed, stippen ze zelf fijntjes aan. Een verhaal van boeken, toewijding en de bedwelmende geur van inkt.

Plantin Moretus Museum Antwerpen

Het museumspel Red Balthasar zoomt in op Balthasar I Moretus, de kleinzoon van uitgever Christoffel Plantijn. Deze Balthasar erfde de drukkerij en uitgeverij van zijn vader en bleek nogal wat vijanden te hebben, allemaal zeer gemotiveerd om hem een kopje kleiner te maken.

Plantin Moretus Museum Antwerpen
Plantin Moretus Museum Antwerpen

Maar misdaad is geen lonende bezigheid, en het museum rekent deze zomer dan ook op vinnige kinderen om een stokje voor de moord te steken. Een soort van Back to the future with a vengeance, laten we zeggen. De kinderen leggen een parcours af dat hen door heel het museum zal brengen, waarbij elk goed antwoord een tip oplevert. Alle puzzelstukken samen moeten leiden tot de ontmaskering van de vermoedelijke dader. Een aanrader!

Plantin Moretus Museum Antwerpen
Plantin Moretus Museum Antwerpen

Het museumspel Red Balthasar is geschikt voor families met kinderen vanaf 8 jaar en is gratis te ontlenen aan de balie. Het museum organiseert ook workshops voor kinderen tijdens de schoolvakanties.

Plantin Moretus Museum Antwerpen

Plantin-Moretus museum, Vrijdagmarkt 22, 2000 Antwerpen. Info: www.museumplantinmoretus.be

Plantin Moretus Museum Antwerpen

 

MIAT in Gent

Het Gentse MIAT – Museum over industrie, arbeid en textiel – pakt uit met leuke museumspelen zoals de Kidkastkraak. In de permanente expo Wereldwijdwerken op de vierde verdieping gaat het over het fenomeen industrialisering, en hoe dat de afgelopen 200 jaar het leven heeft gekleurd en veranderd.

MIAT Gent Museum

 

Je maakt hier kennis met Flor, Felix, Emma en Kristel. Op papier dan toch, want dit viertal geeft de kinderen doorheen het hele parcours opdrachten vanuit het boekje dat bij het spel hoort. Voor elke geslaagde opdracht krijgen ze een letter.

MIAT Gent Museum

Flor is de oudste: deze noeste fabrieksarbeider werd geboren in 1840. Zijn kleinzoon Felix is van 1910 en trouwde in 1938 met Emma. Samen hebben ze een resem kleinkinderen, waarvan Kristel er eentje is. Een familiegebeuren dus, waarbij de verbluffende evolutie doorheen drie verschillende generaties centraal staat.

MIAT Gent Museum

Doorheen het onderhoudende parcours moet er door de kinderen wat gepuzzeld worden met de verzamelde letters, tot de  kraak volbracht is. Aan het einde van de expo worden de speurders nog gewezen op het feit dat er in lageloonlanden nog steeds kinderen moeten werken in fabrieken. Vaak maken ze kleren.Tja, dan toch maar liever staartdelingen en AVI-niveaus?

MIAT – Museum over industrie, arbeid en textiel, Minnemeers 10, 9000 Gent. Info: www.miat.gent.be.

Andere leuke dingen doen met slecht weer?

Train World of ga op ontdekking in Le Pass

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vul de captcha in *