6 x herfstvakantie in de Ardennen! Inderdaad, daar komt de herfstvakantie alweer aan. Tijd om te unpluggen en met de kinderen micro avonturen te gaan beleven in de Ardennen. Geen enkel seizoen is er zo mooi als de herfst. En als het regent, valt er ook geluk te vinden in heel wat musea. We zullen in de komende dagen telkens een pak tips posten voor een onvergetelijke herfstvakantie in de Ardennen. Eerst aan de beurt: provincie Henegouwen.
Herfstvakantie in de Ardennen
Musée Mundaneum
De papieren Google, zo wordt Mundaneum ook wel genoemd. Het werd in de 19de eeuw opgericht door twee Brusselaars met een missie: alle kennis van de wereld verzamelen en toegankelijk maken voor zoveel mogelijk mensen. Op fiches! Het resultaat is een intrigerend archief en museum, waar kinderen wegwijs worden gemaakt door een tabletspel met leuke opdrachten.
Musée Mundaneum, Rue de Nimy 76, 7000 Mons. Info: www.mundaneum.org
Musée du Doudou
Doudou is de koosnaam die de Bergenaars gebruiken voor hun draak. Volgens de legende van de stad hakte Sint-Joris het malafide beest vakkundig in de pan. Dit wordt elk jaar uitbundig gevierd met een massaal volksfeest waarop het gevecht met de draak nog eens wordt overgedaan. Het nieuwe museum is interactief opgevat en is een must voor kinderen met een boon voor draken.
Musée du Doudou, Jardin du Mayeur,
Grand’Place,
7000 Mons. Info: www.museedudoudou.mons.be
L’hopital Notre-Dame à la Rose
Een waanzinnig knappe plek! Dit is een gasthuis uit de 13e eeuw, waar je een authentieke ziekenzaal kan zien, rond kan kuieren in de medicinale tuinen en tentoonstellingen kan bezoeken over de geschiedenis van de geneeskunde. Dit is Beaune, maar dan nog mooier. Ze staken hier niet voor niets de kinderjuryprijs voor beste museum op zak.
L’hopital Notre-Dame à la Rose, Place Alix de Rosoit, 7860 Lessines. Info: www.notredamealarose.com
Centre Keramis
De oude porseleinfabriek Boch – waar van 1841 tot 2011 legendarische serviezen van de band rolden – heeft plaats gemaakt voor een hedendaags centrum rond keramiek. Een deel van de vroegere werkplaats is te bezichtigen, net als interessante tijdelijke tentoonstellingen. Er zijn ook rondleidingen en workshops voor kinderen. Een magische plek.
Centre Keramis, Place des Fours-bouteilles 1, Boulevard des Droits de l’Homme 21, 7100 La Louvière. Info:
www.keramis.be
Uit eten met kinderen bij l’Eau Blanche
Lompret is officieel een van de mooiste dorpen van Wallonië, en na een korte blik is het duidelijk dat dit boerengat in de laars van Henegouwen zijn schoonheidstitel niet gestolen heeft. De setting is ronduit pittoresk: een riviertje dat al flirtend en klaterend het groene landschap doorklieft, een handvol huizen, een kerkje. En een café-restaurant, dat ook. L’Eau Blanche ontleent zijn naam aan de rivier en verkoopt voor de rest niet teveel poespas. De originele elementen in het interieur (die tegeltjes!) doen vermoeden dat het ooit een parel van een zaak was, tegenwoordig is er evenwel sprake van een lichte
maisondumondialisering.
Maar dat mag de pret niet drukken: de sfeer is gezellig, het eten eenvoudig maar smakelijk en de speelmogelijkheden van het riviertje aan de overkant van de straat eindeloos. Specialiteit van de streek is escabèche, een koude visbereiding met ui en azijn, maar dat is nogal een
acquired taste en zal kinderen niet zo makkelijk kunnen bekoren. Gelukkig is er ook de biefstuk met champignonsaus, die door Felix prompt wordt gearchiveerd als ‘één van de beste aller tijden’.
Het vlakbij gelegen Chimay vaardigt hier uiteraard ook z’n bier af. Vanuit het terras heb je een mooi zicht op de omgeving, en mogelijk ook op je spelende kinderen die dammen bouwen en stenen zoeken alsof de jaren zeventig nog lang niet voorbij zijn.
L’Eau Blanche, Rue Joaris 27, 6463 Lompret.
Kindvriendelijk hotel in Mons
In hartje Mons stond het neogotische klooster van de Zusters van Bélian er bij gebrek aan nonnetjes maar stomweg te staan. Tot een stel ondernemende lui het puike idee kreeg om er een hotel van te maken. Aangevuurd door het project ‘Mons 2015 – culturele hoofdstad van Europa’, was de zaak snel beklonken. Het voormalige klooster werd flink opgekalefaterd, waarbij de religieuze stijlkenmerken van het gebouw behouden werden. Vervolgens werd er een stevige smak hedendaags comfort en stijl tegenaan gegooid. Het resultaat mag er zijn.
Je krijgt haast nekpijn van het in verwondering staren naar de hoge, gewelfde plafonds. ‘Ik wist niet dat nonnetjes zo luxueus woonden,’ zegt Mirtha. ‘Dat zal hier zeker de kamer van moeder overste geweest zijn’, denkt Lucy. De gordijnen zijn indrukwekkend lang, er lijkt maar geen eind aan te komen. Die hebben ze zeker niet in Ikea gehaald, zeggen de meisjes. De vloer is bedekt met prachtig vol tapijt, waarop met de hand getekende illustraties de geschiedenis van de Doudou uitbeelden.
Dat Bergense folkloreverhaal over Sint-Joris en de Draak – sinds 2005 door Unesco erkend als immaterieel erfgoed – kan je trouwens gaan ontdekken in het nieuwe Musée du Doudou. Op de muur van onze kamer staat in verschillende talen ‘slaapwel’ geschreven (maar slaapwel staat er dan weer niet bij – die dekselse Walen toch). Felix wil er het fijne van weten en ontdekt met behulp van Google Translate dat ze ons hier niet alleen in het Italiaans, Spaans en Frans een goede nacht wensen, maar ook in het Deens (‘God Nat’) en in het Sloveens (‘Lahko Noc’). Rare woorden, maar werken doen ze wel: onze dromen zijn volledig draakvrij.
Nog meer tips voor een leuke herfstvakantie in de Ardennen? Check dan zeker onze reportage over de scheepsliften.