6 x herfstvakantie in de Ardennen – deel 2

6 x herfstvakantie in de Ardennen! Inderdaad, daar komt de herfstvakantie alweer aan. Tijd om te unpluggen en met de kinderen micro avonturen te gaan beleven in de Ardennen. Geen enkel seizoen is er zo mooi als de herfst. En als het regent, valt er ook geluk te vinden in heel wat musea. We tipten al leuke plekken in Henegouwen en zullen er in de komende dagen nog meer posten. Deze keer: provincie Namen.

Herfstvakantie in de Ardennen – Namen 

Het Afrika museum

Een pareltje! In een voormalige Leopoldkazerne zit dit mini-Tervuren, waar je achter elke hoek een nieuwe verrassing ontdekt. Verwacht je aan een vintage koloniale sfeer, opgezette krokodillen, prachtige vlinders en kevers, Congolees geld en Afrikaanse beeldhouwkunst.

Musée Africain de Namur, Rue du 1er Lanciers 1, 5000 Namen. Info: www.museeafricainnamur.be.

Herfstvakantie in de Ardennen_Afrika museum

Provinciaal Domein van Chevetogne

Ruim 600 hectare van onlangs opgefriste natuur met bijhorend entertainment voor de hele familie. Je kan hier wandelen in de tuinen en bossen, sporten en uiteraard loos gaan op een van de speelpleinen. Vergeet ook het NEM niet, kort voor Nature Extraordinary Museum.

Provinciaal Domein van Chevetogne, Rue de Pirchamps 1, 5590 Chevetogne. Info: www.domainedechevetogne.be.

Herfstvakantie in de Ardennen_Chevetogne

Félicien Rops museum

De losbandige levenswandel van Mijnheer Rops was niet meteen een stichtend voorbeeld voor de jeugd van tegenwoordig, maar deze Naamse kunstenaar uit de 19de eeuw maakte niet voor niets naam. Het frisse boekje Rops & Roll leidt kinderen rond door de vaste collectie, die voor het overgrote deel bestaat uit karikaturen, tekeningen en nog steeds zeer bezienswaardige schilderijen. Het minuscule zaaltje met erotiek meets satanisme valt overigens makkelijk te ontwijken.

Félicien Rops museum, Rue Fumal 12, 5000 Namen. Info: www.museerops.be.

Herfstvakantie in de Ardennen_Rops

Patisserie Jacobs

Sinds 1860 bakken ze hier de Couques de Dinant (zo hard als beton), maar vooral hun andere pâtisserie is een omweg meer dan waard. Aan het interieur is sinds 1948 niets veranderd. Een geknipt adres voor een simpele maar lekkere sandwich met ham of kaas, een taartje en koffie uit zilveren kannetjes. De korzelige bediening moet je vooral niet aan je hart laten komen.

Patisserie Jacobs, Rue Grande 147, 5500 Dinant. Info: 082/22. 21.39.

Herfstvakantie in de Ardennen_Patisserie 1
Herfstvakantie in de Ardennen_Patisserie 2

Uit eten met kinderen bij Le Café Italien

De wondermooie vallei van de Molignée heeft heel wat troeven qua openluchtplezier, maar lekker eten is hier een ander paar mouwen. Le Café Italien ligt langs een bochtige weg, vlakbij het vertrekpunt van de Draisines, en lijkt op het eerste gezicht te banaal voor woorden. Alleen een onwankelbaar vertrouwen in onze tipgever haalde ons over de drempel. Dat, en een stevige honger.

Aan het fornuis in de grasgroene barak staat la Mama, die Italiaans kookt zoals ze dat geleerd heeft van la Nonna. De genereuze pasta’s die hier op tafel komen hebben de afgelopen vijftig jaar veel vrienden gemaakt. En dat zullen ze ongetwijfeld blijven doen. Als voorgerechtje delen we een bord knapperige bruschetta met gegrilde groente. Vervolgens is er keuze tussen spaghetti of tagliatelle met bolognese of carbonara, die beiden ook in een kinderportie kunnen. Lekker overzichtelijk.

Herfstvakantie in de Ardennen_Bar Italien

Verder is er nog een handvol seizoensgebonden suggesties, waaruit wij de spaghetti met asperge kiezen. Die smaakt naar frisse lente, moederlijke genegenheid en vooral naar meer. Een prestatie, gezien de royale porties. Ook de pasta van de kinderen maakt alle verwachtingen waar. Tel daarbij de bescheiden rekening en de volmaakt ongedwongen sfeer, en je begrijpt hoe een onooglijk groen cafeetje een instituut kon worden. Goed om te weten: je kan alleen cash betalen.

Le Café Italien, Route de la Molignée 121, 5537 Warnant. Info: cafe-italien-fr.restofactory.com

 

Kindvriendelijk hotel: Château de la Poste

Château de la Poste Namen
Château de la Poste Namen

Château de la Poste is zo’n tip die je alleen deelt met mensen die je héél sympathiek vindt (al was het maar omdat je ze er dan ook daadwerkelijk tegen het lijf kan lopen). Dit kasteel uit 1884 werd onder meer bewoond door de Franse prins Victor Napoléon en zijn vrouw prinses Clémentine van België, en staat zovele jaren later nog steeds als een huis. Maar dan als een kasteel. Dat ligt midden in de bossen; kilometers in de omtrek is er alleen maar groen.

Herfstvakantie in de Ardennen_Chateau de la poste 2
Château de la Poste Namen

Alleen al op het 42 hectare grote domein zelf heb je keuze uit tal van wandel- en mountainbikeroutes. Er is een speeltuin voor de kinderen en bij slecht weer kunnen diezelfde kinderen een droog onderkomen vinden in de speelzaal, waar biljart, tafeltennis, mini-voetbal en een stapel gezelschapsspelletjes hen opwachten. Ook gewoon hersenloos rondrennen op het prachtige kasteeldomein is trouwens een voltreffer, als we mogen afgaan op onze kudde kinderen.

Herfstvakantie in de Ardennen_Chateau de la poste

Slapen doe je in een van de hedendaags ingerichte kamers in het kasteel, of – zoals wij – in een parel van een boomhut in de tuin. Het lijkt bijna te mooi om waar te zijn, maar ook over de keuken niets dan goeds. Voor het avondeten moet je reserveren; het wordt geconsumeerd in buffetvorm en pakt schitterend uit met streekproducten en seizoensaanwinsten. Ook voor het ontbijt zou je met plezier twee uur vroeger opstaan. En dat wil wat zeggen, uit de mond van notoire niet-ochtendmensen.

Château de la Poste, Ronchinne 25,
5330 Maillen. Info: www.chateaudelaposte.com

Château de la Poste Namen

Nog meer tips voor een gezellige herfstvakantie in de Ardennen? Lees er onze reportage over Maison de la Pataphonie eens op na!

Hier lees je Herfstvakantie in de Ardennen deel 1

 

2 thoughts on “6 x herfstvakantie in de Ardennen – deel 2

  1. Altijd een
    Ongelooflijk plezier om jullie posts te mogen lezen! Dank voor het delen van zoveel leuks en
    lekkers! En heel fijn jullie live tegen het lijf te lopen in de Hobokense polder 🙂 xx lucie en hilde

    1. Dankjewel Hilde en Lucietje! Inderdaad gezellig om elkaar in de Hobokense Polder tegen te komen! Jullie zijn ook al doorwinterde Dingenzoekers xxx

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vul de captcha in *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.