6 x herfstvakantie in de Ardennen – deel 3

6 x herfstvakantie in de Ardennen! Inderdaad, daar komt de herfstvakantie alweer aan. Tijd om te unpluggen en met de kinderen micro avonturen te gaan beleven in de Ardennen. Geen enkel seizoen is er zo mooi als de herfst. En als het regent, valt er ook geluk te vinden in heel wat musea. We tipten al leuke plekken in Henegouwen en Namen zullen er in de komende dagen nog meer posten. Deze keer: provincie Luik.

Herfstvakantie in de Ardennen – Luik

Forestia

Deze combinatie van een wildpark – waar zo’n 300 dieren leven – en een avonturenpark met maar liefst 9 verschillende klimparcours in de bomen, is gegarandeerd een groot succes bij je kroost. In de bomen hangen, wolven, beren en lynxen zien: what’s not to like? Zelfs kleintjes van 2 jaar kunnen al mee doen met het klimparcours.

Forestia, Rue Fond Marie 563, 4910 Theux. Info: forestia.be

Forestia
Forestia

Pam Pam

In dit door locals zeer geliefde ijssalon uit 1958 vind je coupes van het genre Dame Blanche, Dijonnaise Merengue en Bresilienne, maar ook overheerlijke pannenkoeken en wafels. Allen daarheen!

Pam Pam, Avenue du Pont 27, 4600 Visé. Info: www.pam-pam.be

Herfstvakantie in de Ardennen_pampam

Natuurleerpad Heppenbach

De Belgische Eifel op z’n mooist. De wandeling door het bos duurt zo’n anderhalf uur en is geschikt voor alle leeftijden. Onderweg vind je leuke extra’s, zoals een enorm houten hert, een bostheater en een hutje met speciale geluiden. Een topper voor kinderen die niet houden van het W-woord (wandelen, sssjt).

Natuurleerpad Heppenbach, vertrekpunt op de parking van Grillhütte, 4771 Heppenbach – Amel.

Musée de la Vie Wallonne

Een fijn museum waar je je kan vergapen aan spullen uit het dagelijks leven van de 19de eeuw tot nu, zoals oud speelgoed, een keuken uit de jaren ’50 en een authentieke wasplaats. ‘s Zomers kan je in de mooie binnentuin zitten. Voor kinderen zijn er een speciale zoektocht in omliggende straten en workshops tijdens de vakantie. Ook mooie tijdelijke tentoonstellingen rond een thema, zoals bijvoorbeeld meisjeskamers.

Musée de la Vie Wallonne, Cour des Mineurs, 4000 Luik. Info: www.provincedeliege.be (doorklikken op Vie Wallonne)

Uit eten met kinderen bij La ferme des Bruyères

Het uitzicht doet eerst even de adem stokken en vervolgens stevig honger krijgen. De glooiende vallei van de Warche – een riviertje dat al mompelend zijn weg zoekt door de donkere naaldbossen van Bevercé – ligt aan onze voeten. Binnen in de Ferme des Bruyères is het nogal gewoontjes. Buiten daarentegen is het echte spektakel te vinden, in de vorm van het grote terras en de aflopende tuin die een ferme hap uit de vallei neemt.

La Ferme des Bruyères restaurant
De kaart is kort maar krachtig en pakt uit met twee klassiekers voor kinderen: gehaktbal met appelmoes en fishsticks met frietjes. Beide gerechten zijn vergezeld van een kommetje gemengde groente. Voor de meerderjarigen is er een handvol voorgerechten als gravad lax, carpaccio en soep, en hoofdgerechten à la lamskroon, zwarte pens met gebakken appel en truffel of Saint-Pierre visfilet met wortel en kurkuma.
La Ferme des Bruyères restaurant
Opvallend is ook de uitstekende thee van Palais des Thés, die je in dit soort obscure uithoekjes van de wereld zelden aantreft. Uit de goedgevulde dessertkaart kiezen we een plaatselijk succesnummer dat interessante vragen oproept: Baiser de Malmedy. Het blijkt een bom van merengue met slagroom te zijn. Een mens zou voor minder in het wilde weg beginnen kussen.

Ferme des Bruyères, Cligneval 2, 4960 Malmedy. Info: www.fermedesbruyeres.be

Origineel overnachten met kinderen bij de Lanterfanter

“Zijn we er bijna, bij de luilak?” vraagt Lucy onderweg. Het idee achter De Lanterfanter is duidelijk blijven hangen. Deze herberg in de vorm van een chalet in Zwitserse stijl ligt midden in de ongerepte velden en bossen van de Oostkantons. Alles om een verkleumde meute jongelui gelukkig te maken is er voorhanden: een brandend haardvuur, dampende homemade maaltijden, behaaglijke kamers met tussendeuren en een gemoedelijk krakende houten trap die fluistert ‘doe maar of je thuis bent’.

Lanterfanter vakantiehuis ardennen
Voor kinderen die het moeilijk vinden om te lanterfanten is er buiten genereus omgesprongen met speel- en voetbalruimte. Bomen om in te klimmen, hellingen om vanaf te glijden, struiken om je in te verstoppen. Ook een hoogbejaarde speelkameraad is ten allen tijde beschikbaar. Fidel komt kwispelend en kwijlend aangerend zodra hij ergens een kindervoet tegen een balletje hoort trappen. “Hij wil meedoen, maar eigenlijk is hij daar te oud voor”, zucht Git, vrouw des huizes. “Na z’n vorige voetbalpartijtje moest ik recht naar de dierenarts met hem.”
Lanterfanter vakantiehuis ardennen

Zij, haar man Ed en hun twee tienerzonen kennen de streek op hun duimpje. Wie in de buurt wil wandelen, mountainbiken of ’s winters de sneeuwschoenen aan wil trekken, kan rekenen op een resem solide tips. Git verstrekt trouwens ook heerlijk opvoedingsadvies aan geïnteresseerden. “Jongens zijn als honden”, legt ze uit. “Je moet ze een beetje africhten, duidelijk laten weten wat kan en niet kan. Binnen een bepaald kader laat je ze hun gang gaan. Overschrijden ze de grens, dan moet je onverbiddelijk zijn.” Kinderen en hun baasjes, kijk eens aan. We observeren Felix en zijn vriend Alexander nog eens goed en ineens zien we het ook. De gelijkenis is treffend. Voor ze de Fidelfase bereiken, hebben deze twee jonge honden nog een heel leven te leven. Met veel kwispelen, rennen en hopelijk ook wat lanterfanten af en toe.

Lanterfanter vakantiehuis ardennen

Hotel De Lanterfanter, Wingerscheid 1, 4780 Schönberg – St. Vith. Info: lanterfanter.be

Nog meer tips voor een fijne herfstvakantie in de Ardennen? Vergeet dan zeker niet prehistomuseum Ramioul eens te bekijken.

6 x herfstvakantie in de Ardennen – deel 1

6 x herfstvakantie in de Ardennen – deel 2

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vul de captcha in *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.