6 x herfstvakantie in de Ardennen – deel 4

6 x herfstvakantie in de Ardennen! Inderdaad, daar komt de herfstvakantie alweer aan. Tijd om te unpluggen en met de kinderen micro avonturen te gaan beleven in de Ardennen. Geen enkel seizoen is er zo mooi als de herfst. En als het regent, valt er ook geluk te vinden in heel wat musea. We tipten al leuke plekken in Henegouwen, Namen en Luik. Deze keer: provincie Luxemburg.

Herfstvakantie in de Ardennen – Luxemburg

Parc Chlorophylle

In het 9 ha grote recreatiebos Chlorophylle, opgetrokken uit overblijfselen van een oud safaripark, gaat het er ‘ludiek én pedagogisch’ aan toe. Een geweldige plek voor kinderen, om te spelen, rond te rennen en iets op te steken over de natuur.

Parc Chlorophylle, Rue des Chasseurs Ardennais 60, 6960 Dochamps. Info: www.parcchlorophylle.com

Parc Chlorophylle ardennes Luxemburg
Parc Chlorophylle ardennes Luxemburg

Eurospace Center

Zin in een space odyssey? Ontwikkel je innerlijke astronaut tijdens een ruimtedag of zelfs een weekend met trainingssimulatoren, oefeningen aan de gewichtloosheidsmuur, bezoek aan het planetarium en je eerste stappen in raketbouw. Je kan er ook blijven logeren met het hele gezin.

Eurospace Center, Devant les Hêtres 1, 6890 Transinne. Info: www.eurospacecenter.be

Herfstvakantie in de Ardennen_Euro space center

War Museum Bastogne

Herfstvakantie in de Ardennen_War museum Bastogne

Een pakkend en knap museum dat het Ardennenoffensief uit de Tweede Wereldoorlog uit de doeken doet. De audiogids neemt je aan de hand van vier personages, waaronder een jongen van 13, mee in het verhaal van die roemruchte kerstdagen van 1944. Onvergetelijk en een echte must tijdens je herfstvakantie in de Ardennen.

Herfstvakantie in de Ardennen_War museum Bastogne

War Museum Bastogne, Colline du Mardasson 5, 6600 Bastogne. Info: www.bastognewarmuseum.be

Herfstvakantie in de Ardennen_War museum Bastogne

Wildpark van Saint-Hubert

Voor een leuk houten klauterparcours, een drankje in chaletstijl en een resem bewegwijzerde wandelingen zit je goed in dit wildpark, waar everzwijnen je knorrend laten weten dat je welkom bent.

Wildpark van Saint-Hubert, Rue Saint-Michel 130, 6870 Saint-Hubert. Info: www.saint-hubert-tourisme.be

Herfstvakantie in de Ardennen_Wildpark Saint-Hubert

Uit eten met kinderen bij Romain des bois

In het hart van het charmante dorp Saint-Hubert, op een steenworp van de uitgestrekte wouden van de streek, zit restaurant Romain des Bois. Deze estaminet houdt van hout en steekt dat niet onder stoelen of banken. Er groeit zelfs een boom in het interieur. Rustieker dan dit krijg je het niet in de Ardennen. Op de kaart staan bereidingen met streekproducten in de hoofdrol zoals risotto met boschampignons. Uiteraard zijn er ook een hele reeks welbekende brasseriegerechten als steak béarnaise met frietjes, cochon braisé, suprême de poulet en zelfs zalm op Thaïse wijze.

Romain des bois Saint-Hubert Restaurant

Voor de ongecompliceerde honger zijn er dan weer hamburgers met rundsvlees van goede kwaliteit en de plaatselijke kaas van Saint-Hubert. Lucy is erg opgetogen over haar zwarte hamburgerbroodje, dat niet alleen visueel in goede aarde valt maar ook ‘heel lekker’ is. Families worden met de glimlach onthaald en de Dame Blanche wordt zonder dralen in kinderportie geserveerd. Meer moet dat niet zijn, na een stevige boswandeling.

Estaminet Romain des Bois, Place du Marché 17, 6870 Saint-Hubert. Info: www.romaindesbois.be

Origineel overnachten met kinderen bij Balade des Gnômes

Dat hadden we niet gedacht, dat het binnen in een paard zo goed zou slapen. In plaats van Griekse soldaten zitten er bedden voor vier en een mooi houten bad in dit Paard van Troje, maar voor de rest is de gelijkenis treffend. La Balade des Gnômes is geen hotel, maar noemt zich chambres de charme en dat is geen haar overdreven. Met namen als La Route du Vin en l’Île de Macquarie spreken overigens ook de kamers in het hoofdgebouw tot de verbeelding. Maar het Paard in de tuin, dat uitkijkt over de glooiende vallei aan de ene kant en een handvol koeien aan de andere kant, is het pièce de résistance, dat lijdt geen twijfel.

Origineel overnachten: La Balade des Gnômes
Origineel overnachten: La Balade des Gnômes

‘Hier staat een sterrenkijker!’ roept Felix opgetogen vanuit de kop van het paard. Die kop kan ook bewegen, merkt hij tot zijn ontzetting als Lucy zonder enige waarschuwing een of andere hendel in werking heeft gezet. De details in het houtsnijwerk van het interieur – dat twee verdiepingen telt – zijn verbluffend, de afwerking minutieus. Eigenares Nathalie en haar man Dominique Noël, de bevlogen architect die dit uit zijn koker toverde, wisten duidelijk waar ze mee bezig waren.

Origineel overnachten: La Balade des Gnômes

Het ontwerp werd uitgevoerd door hemzelf en een team van plaatselijke ambachtslieden. En die leverden puik werk af: dit is geen kartonnen filmdecor, maar een droomwereld waarin alles het ook echt doet. De ophaalbrug onder de staart van het paard is een enorme attractie. Net als de ontbijtmand die ’s ochtends op het afgesproken uur klaar staat en door de kinderen naar boven mag gehesen worden met behulp van een katrol. Kwestie van een beetje te moeten werken voor die boterham met choco.

Origineel overnachten: La Balade des Gnômes

La Balade des Gnômes, Rue Remouleur 20, 6941 Heyd-Durbuy. Info: www.labaladedesgnomes.be

Nog meer tips voor een leuke herfstvakantie in de Ardennen? Lees dan onze reportage over vissen met kinderen bij Rivéo!

6 x herfstvakantie in de Ardennen – deel 1

6 x herfstvakantie in de Ardennen – deel 2

6 x herfstvakantie in de Ardennen – deel 3

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vul de captcha in *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.