7 x Verpakkingsvrij winkelen

Mei is voorbij. Maar de wereld is nog steeds niet plasticvrij. Dus zeggen wij… Juni plasticvrij! En juli plasticvrij. En augustus. Enfin, je snapt het wel: wij doen een boekje open over verpakkingsvrij winkelen.

In Antwerpen, Brussel en Gent gingen we eens op onderzoek naar hoe dat in elkaar zit, je boodschappen doen met een minimum aan verpakkingsafval. Dit zijn alvast een aantal plekken om met stip te onthouden.

Verpakkingsvrij winkelen

Lara Kookt voor u

Vroeger kon je er ter plaatse (heerlijk) warm eten, nu is het Antwerpse Lara Kookt voor u vooral traiteur en verpakkingsvrije kruidenier. Lara en Ben hebben een mooi aanbod aan verse biogroente en -fruit, en een hele muur vol met droge voeding in bulk die je in bokalen of stoffen zakjes kan meenemen.

Ook voor belegde broodjes bomvol smaak en veggie afhaalmaaltijden (te reserveren op dinsdag, af te halen op woensdag) ben je hier aan het goede adres. Alles is bio en aan plastic verpakkingen doen ze dus ook niet: soep haal je af in glazen flessen, maaltijden worden in glazen ovenschotels met deksel vervoerd.

In het weekend zijn er af en toe brunches waarvoor je moet reserveren: check daarvoor hun Facebookpagina. Het Dingenzoekers hoofdkwartier ligt vlakbij, wij waaien hier dus geregeld rond lunchtijd binnen om iets af te halen. En letterlijk àlles wat we hier ooit al gegeten en gedronken hebben, was lekker.

Robuust

Ze waren de allereerste shop in België die het helemaal zonder verpakking deed. Bij Robuust in hartje Antwerpen vind je bio groente en fruit, maar evengoed tandpasta in de vorm van tabletjes, olijfolie en heel veel soorten noten, rijst, meel en peulvruchten.

verpakkingsvrije winkel Robuust Antwerpen
verpakkingsvrije winkel Robuust Antwerpen

Het concept? Je brengt je eigen herbruikbare verpakking mee (of koopt er eentje ter plaatse), weegt die, plakt het bijhorende etiket en vult je bokaal/fles met wat je nodig hebt. Aan de kassa wordt het product gewogen en het gewicht van je verpakking afgetrokken. Doe je hier je boodschappen, dan sta je ervan versteld hoe simpel het eigenlijk allemaal is, dat verpakkingsvrij winkelen.

verpakkingsvrije winkel Robuust Antwerpen

La Grainerie

Het Brusselse La Grainerie is een dot van een winkeltje in fris wit, dat verpakkingsvrij winkelen combineert met een koffie- en lunchbar. Wat een goed idee! Want van al dat wereldverbeteren en planeetredden krijgt een mens wel eens honger.

Marie en Sulivan verpatsen alle soorten bio spul in bulk. Vooraan vind je olie, azijn en ahornsiroop, waarmee je je eigen flessen kan vullen. Achteraan vul je je bokalen of stoffen zakjes met droge voeding zoals linzen, noten en gedroogd fruit. De lunch is gluten- en suikervrij en ook voor speciale drankjes zoals het sprankelende Yugen (gefermenteerd én ambachtelijk gebrouwen in Gent) zit je hier goed.

Chyl

De naam staat voor Change Your Lifestyle, een oproep waar je graag gehoor aan geeft als je binnenwandelt bij CHYL, niet ver van de Louisalaan in Brussel. Ook dit is dus een winkel zonder verpakkingen, waar je kan kopen per gewicht of liter: verse groente en fruit (proef die bio aardbeien!) en droge voeding maar ook verzorgingsproducten en cosmetica.

Ben je je bokalen of tasjes thuis vergeten, dan kan je ter plaatse duurzame verpakkingen kopen. Naast de winkel zit een prachtig ingericht café-restaurant, waar er gezond gekookt wordt met seizoensproducten. En boven zijn er kamers, als je het hier zo gezellig vindt dat je er meteen een heel weekend van wil maken.

Färm

Dat verpakkingsvrij winkelen ook funky kan zijn, maakt Färm duidelijk. De Brusselse coöperatieve bio supermarkt heeft intussen vijf vestigingen in de hoofdstad. Wij bezochten die aan de Brandhoutkaai en vielen van de ene verbazing in de andere. Buiten bio producten in bulk vind je hier ook een verstoog om van te watertanden en een traiteursafdeling met soepen, dagschotels en salades in bokaal.

Een absolute meerwaarde is het feit dat er in de schappen ook plaats is voor lokale Brusselse producten, niet noodzakelijk bio maar wel artisanaal gemaakt. De ketchup van Brusselse Ketjep, de shii-takes van le Champignon de Bruxelles en de handgemaakte rauwe chocolade van Takana (oh, die met kardemom), om er maar een paar te noemen.

In de rubriek verzorging (op de eerste verdieping) zeker ook nog vermeldenswaard: de shampoo van Lamazuna, in een leuke taartjesvorm waar kinderen als een blok voor vallen – we spreken uit ervaring. Best prijzig, zo’n solid shampoo bar, maar je doet er lang mee en het is niet alleen goed voor de planeet, maar ook voor je haar en hoofdhuid.

Belgomarkt

Deze shop annex lunchplek pakt uit met alléén maar dingen die in België gekweekt of gemaakt zijn. De verpakkingsvrije winkel van Belgomarkt zit vooraan, het eetgedeelte achteraan onder een dakkoepel die de ruimte doet volstromen met daglicht.

Qua verpakkingen gaan ze hier nog een ferme stap verder dan in andere shops: zelfs pasta kan je hier uit een grote ton scheppen! Het is trouwens een waar genoegen om te snuisteren tussen de Belgische drankjes, gepekelde groente, dessertjes en shampoobars: het aanbod is een pak originelere dan in de doorsnee biowinkel.

Ohne

Ohne opende ondertussen al een tweede filiaal in Gent, in de Koningin Elisabethlaan deze keer. De sobere, verpakkingsvrije winkel werkt zoveel mogelijk met lokale producten uit Gent en omgeving, met het oog op het beperken van de voedselkilometers.

Er zijn verse bio groenten en fruit en natuurlijk een enorme rij tapsilo’s waar je zowat alles kan vinden, van gedroogd fruit, rijst en linzen tot zoute nootjes voor bij het aperitief. Verder vind je er verschillende soorten granola, koekjes en een heel assortiment aan kruiden. Maar ook voor non-food zoals tandenborstels, huishoudproducten en duurzame bekers kan je hier terecht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vul de captcha in *