8 x kerstcadeaus met een verhaal

De jacht op kerstcadeaus kan een zenuwslopende onderneming zijn. Maar wat als je je shoppingroute afstemt op sterke verhalen, duurzame dromen en inspirerende, lokale projecten? Wij maakten speciaal voor u al eens een ommetje en scoorden de beste pakjes voor onder de boom: 8 x kerstcadeaus met een verhaal.

Keramiek van Annemiek

Onder de noemer Copper Advent(ures) presenteert Annemiek op zondag 8 en 15 december (10u-17u)  – tijdens de advent dus, inderdaad – weer heel wat moois in haar hoofdkwartier Copper. Van de vintage keramiek die ze verzamelt ga je meteen watertanden, wat oké is, want die keramiek is te koop. En verder? Planten, geurende potloden, wintergroen, zeep, vaasjes met droogbloemen en ander begerenswaardig spul. In dit oord van schoonheid kom je sowieso met een trouvaille buiten. Drinks, bites & Gifts!

Waar? Copper in Antwerpen.

Alcoholvrije gin

Nona June, zo heet de eerste Belgische niet-alcoholische spirit als alternatief voor gin. No alcohol, no compromises, zegt de maker, Charlotte Matthys, bio-ingenieur van beroep. Hoe smaakt dat? Citrusachtig en kruidig. Nona verwijst naar de 9 botanicals die in de drank-zonder-drank verwerkt zijn. June komt dan weer van de jeneverbes die het hoofdingrediënt vormt. Leuk om cadeau te doen: gin-tonic zonder kater noch suikerdip en dehydratatieverschijnselen.

Waar? L’Amuzette in Gent.

Luister nooit naar je moeder

Gniffel, gniffel. Even reclame maken voor homemade producten! Kerstcadeau met een verhaal? Dat mag je hier letterlijk nemen. In Luister nooit naar je moeder maak je kennis met 63 inspirerende vrouwen en hun levenslessen, gaande van ‘een broek is gewoon veel handiger’ tot ‘geloof in jezelf’ en ‘denk nooit: dat kan ik niet’. Naast de usual suspects als Frida Kahlo en Marie Curie ontdek je ook tal van minder bekende maar razend boeiende vrouwen uit alle hoeken van de wereld en uit heel verschillende disciplines, van primatoloog en ontdekkingsreiziger tot astrofysicus en bendeleider. Met sprankelende illustraties van Marloes De Vries. Een ideaal boek voor iedereen vanaf een jaar of acht.

Waar? Onder andere (maar niet uitsluitend) in Het Paard van Troje en L’Amuzette in Gent, De Groene Waterman en Stad Leest in Antwerpen en Boekenhuis Theoria in Kortrijk.

Reflecterende rietjes en schoenveters

Wat dacht je van reflecterende rietjes voor aan de fietsspaken van uw kleine coureur? Zo fietst hij/zij veiliger door het verkeer, en voor het cool-gehalte kan het ook geen kwaad. De rietjes zijn makkelijk te bevestigen en zijn gemaakt in Europa (met het Oeko-tex label). Verkrijgbaar in zilver, goud, munt en paars.

Ideaal te combineren trouwens met de al evenzeer reflecterende en uitbundig fluoriscerende schoenveters in munt, mosterd, appelblauwzeegroen en roze. Een leuk én nuttig cadeau.

Waar? L’Amuzette in Gent.

Een tasje van… vissenleder

Ms. Bay heet in het echte leven Saskia, en ze maakt tasjes van jawel, vissenleder. ‘We zijn niet het zoveelste luxe handtassenmerk’, vertelt Saskia, ‘we streven naar een tijdloos en duurzaam product.’ Haar tassen en accessoires worden op fair trade wijze gemaakt in India, met duurzaam vissenleder. Slow fashion, noemen ze het zelf, en bovendien zijn de tasjes dan ook nog eens wonderschoon.

Eh, vissenleder? Inderdaad. Het vel van de zalm is een afvalproduct van de visindustrie. Op dit moment wordt slechts 1% van alle vissenhuiden gerecycleerd. Nochtans heeft vissenleder dezelfde kwaliteiten als gewoon leder, maar kan het op een milieuvriendelijker manier worden vervaardigd.

Waar? Edo Collective in Antwerpen.

Shadowology kalender

Om het noorden niet kwijt te raken in het krakend verse jaar dat eraan komt, kan een kalender wonderen doen. Dit exemplaar heeft voor iedere maand een passend schaduwbeeld door Vincent Bal en een maandplanner met voldoende plaats voor je afspraakjes, tennislessen en vooruit dan, een paar bezoeken aan de tandarts.

Afmetingen : 21cm x 21cm. Offset print op 170 g/m2 gerecycleerd papier.

Verzending in België is gratis.

Waar? Online via www.etsy.com/shop/vincentbaldoodles

Snijplank van Stadshout – kerstcadeau met een verhaal

Sam Ponette maakt er een gewoonte van om gesneuvelde bomen uit Antwerpen een waardige oude dag te gunnen als…  snijplank, bijvoorbeeld. Met Stadshout, zijn project met Studio Anker, redden ze plaatselijke bomen van de verhakselaar door ermee aan het ontwerpen te slaan. Dat leidt tot mooie dingen, zoals tafels, wandplanken, zitbanken en ook een heleboel snoezige snijplanken in verschillende maten. Lokaler krijg je het niet.

Waar? Edo Collective in Antwerpen.

Himalayazoutblok

Astrid, het brein achter Thank God it’s, is vastberaden om uw en ons leven te vergroenen. De beste manier om daarmee te beginnen is bijvoorbeeld door zo’n prachtig stuk ‘zeep’ van Himalayazout aan te schaffen: geen verpakking, gaat lang mee en is heel zacht voor de huid. Vanuit haar eigen probleem met eczeem ging Astrid op zoek naar manieren om haar huid in de watten te leggen zonder het milieu te belasten. En ziedaar!

Waar? Edo Collective in Antwerpen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vul de captcha in *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.