De kinderkaart: mag het iets meer zijn?

Kinderen en restaurants, er is deze week al wat inkt over gevloeid. Minister Weyts zette het onderwerp op het menu door op te merken dat de Vlaamse horeca niet kindvriendelijk genoeg is. Meteen begon hij over speelhoekjes. Maar gaat het daar wel over?

Kindertkaart kindvriendelijk restaurant

Het is een feit dat er een en ander schort aan de restaurantervaring van heel wat liefhebbers van lekker eten, die hun kroost willen laten delen in het plezier. Wij willen een lans breken voor het recht van kinderen op goed eten. Thuis, maar ook op restaurant.

Kindertkaart kindvriendelijk restaurant

Grimmige blikken

Zoals het er nu voorstaat, mag je als ouder al lang blij zijn als er een kinderkaart is. Daaruit blijkt immers dat het grut op z’n minst gedoogd wordt. Dat is altijd nog beter dan grimmige blikken moeten trotseren of steevast de tafel naast de toiletten toegewezen krijgen, omdat je het gewaagd hebt je kinderen mee te brengen.

Kindertkaart kindvriendelijk restaurant

‘Mogen kinderen ook eens wat anders dan de eeuwige spaghetti?’

Maar het met prikkeldraad omgeven reservaat van de kinderkaart, het blijft een dubieus geval. Fijn dat kinderen welkom zijn, absoluut. Maar mogen ze ook eens wat anders dan spaghetti, kip met appelmoes of balletjes in tomatensaus? Waar komt het idee vandaan dat kinderen een mensensoort zijn die geen boodschap heeft aan gevarieerd eten? Het gebrek aan creativiteit en de weinig toeschietelijke houding van restaurants zijn betreurenswaardig.

Kindertkaart kindvriendelijk restaurant

Open geest

Verfijnd en kwalitatief eten zou niet voorbehouden mogen zijn aan volwassenen alleen. Het gaat tenslotte om veel meer dan voedsel tanken. Eetcultuur is een wezenlijk onderdeel van opvoeding. Het is een manier om niet alleen het smaakpalet van kinderen te vormen maar evengoed om hen te helpen een open geest te ontwikkelen. Wie op restaurant systematisch aangewezen is op curryworst of kip met appelmoes, heeft weinig kans zich te ontpoppen tot een fijnproever.

Kindertkaart kindvriendelijk restaurant

 

‘Wie systematisch aangewezen is op curryworst of kip met appelmoes, krijgt weinig kans zich te ontpoppen tot een fijnproever’

 

Kindertkaart kindvriendelijk restaurant

Dat is veel belangrijker dan de vraag of er ergens een speelhoek is. Voor een stuk zit het probleem nu net in het feit dat kindvriendelijk gelijk wordt gesteld aan spaghetti en springkastelen. Daar is op zich niets mis mee, maar mag het alsjeblief iets meer zijn? Natuurlijk moet de liefde van twee kanten komen. We mogen ons als ouders ook wel eens vragen stellen bij het gedrag van onze kroost.

Kindertkaart kindvriendelijk restaurant

Met het hele gezin uit eten gaan, begint met duidelijk te maken aan de kinderen dat ze zich op restaurant niet hetzelfde kunnen gedragen als thuis. Het kan nu eenmaal niet de bedoeling zijn dat het personeel zijn jongste cliënteel uit de designlampen moet gaan plukken, zoals een wanhopige restaurateur ons eens signaleerde. Dat is niet zozeer een probleem van de kinderen: het zijn de ouders die hen daar attent op moeten maken. Als kinderen dat begrijpen en zich weten te gedragen, dan zullen ze ook op meer plaatsen welkom zijn.

Volgens ons zijn ze namelijk een pak slimmer dan ze eruit zien.

Kindertkaart kindvriendelijk restaurant

Wil je alles weten over de meest kindvriendelijke restaurants in België? Lees dan zeker ons boek: België voor kinderen en hun baasjes

BewarenBewarenBewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vul de captcha in *