Le grand hornu: Futur Archaïque

Kan een koeienmaag ook design zijn? Blijkbaar wel, ontdekten we in Le Grand Hornu. De tentoonstelling Futur Archaïque focust op ontwerpers met een boon voor de natuur. Want de natuur is interessant!

Le Gand Hornu Mons
De voormalige mijnsite uit de Borinage is een goed voorbeeld van succesvolle herbestemming van industrieel erfgoed. Dat ontging ook Unesco niet, die de site in 2012 uitriep tot werelderfgoed. Steenkool ontginnen doen ze hier al niet meer sinds de jaren ’50. Nadat de mijn en alle omliggende infrastructuur jarenlang hadden liggen verkommeren, blies het designmuseum de plek nieuw leven in.

Le Gand Hornu Mons

Erwan Bouroullec

De kinderen duwen de massieve deur open, die eigenlijk zelf ook al een kunstwerk is. Binnen is het lekker warm en een beetje schemerig. We krijgen er een tot in de puntjes verzorgde expo te zien, waarin het werk van ruim 30 designers is samengebracht. Thema is de verbinding tussen verleden en toekomst. Want, zo wordt er uitgelegd, de laatste jaren houden designers zich weer graag bezig met onze roots. En die liggen nu eenmaal, alle aaifoons en spitstechnologie ten spijt, in de natuur. ‘Proberen een dier te zijn, zoals kinderen doen’, noemt de bekende Franse ontwerper Erwan Bouroullec het.

Le Gand Hornu Mons

‘De kinderen zoeken en vinden hun weg door labyrinthen’

Dat moeten ze onze kinderen geen twee keer zeggen. Het trio scherpt z’n potlood en spitst de oren, want het boekje met opdrachten bij de expo ziet er veelbelovend uit. Ze lossen kruiswoordpuzzels op en komen zo meer te weten over een tentoongesteld object. Ze zoeken en vinden hun weg door labyrinthen. Wat ze ook doen, is op papier punten met elkaar verbinden. Zo krijgen ze het beeld van een ontwerp te zien, dat ze vervolgens moeten gaan zoeken in de ruimte.

Le Gand Hornu Mons

Fossiele ligstoel

Op die manier doen we gezamenlijk nogal wat ontdekkingen: het grappige Vaetwerk van Maaike Rozenburg (‘moeilijk om niet mee te smossen denk ik’, merkt Lucy op), de tafel met twijgachtige poten van Charles Trevelyan en de fossiele ligstoel van Atelier Van Lieshout. Ook de uit steenkool gemaakte objecten van Formafantasma vallen op, door hun elegante vormen en de mooie verbinding met de roots van de plek waar ze tentoongesteld worden.

Le Gand Hornu Mons

Maar het meest fascinerend vinden de kinderen toch de lampen die de Nederlandse Julia Lohmann maakt van koeien- en schapenmagen. Een vergaande vorm van recyclage? Wie zal het zeggen. Zeer goede punten kunnen we ook nog uitdelen voor de speciale kinderopening die hier bij elke tentoonstelling wordt georganiseerd. Dat mag navolging krijgen!

 

Futur Archaïque liep tot en met zondag 19 april 2015, site du Grand-Hornu, Rue Sainte-Louise 82, 7301 Hornu. Info: www.cid-grand-hornu.be

Le Gand Hornu Mons

Logeren in Mons: Dream Hotel

Kindvriendelijk restaurant La Cocotte (homemade en fair)

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Vul de captcha in *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.