Gezond eten: 3 x vegan restaurants
We schreven er al eerder over; vegan eten is niet meer wat het geweest is. En gelukkig maar! Plantaardig is niet alleen aardig voor de planeet, ook voor je smaakpapillen hoef je het niet te laten. Getest en zeer goed bevonden: 3 x vegan restaurants in Brussel, Antwerpen en Gent.
3 x vegan restaurants in Brussel, Antwerpen en Gent.

Carotterie
Het piepkleine maar charmante Carotterie aan de Antwerpse Sint-Jorispoort is een fris geval: inrichting en sfeer zijn behoorlijk bijdetijds en de goed gevulde verstoog doet het beste vermoeden. Een vegetarian en vegan salad- en juicebar noemt eigenares Peggy het zelf.

Eten doe je hier op kleurrijke krukken aan hoge tafels, maar vooral heel lekker. De kaart pakt uit met tal van voedzame ontbijt- en lunchopties en bevestigt ons vermoeden: vegan eten én gevoel voor humor hebben, dat kan tegenwoordig gewoon.

Zin in een Bohemian Wrapsody? Verwacht je aan hummus, gegrilde groenten en seitan. Onze favoriet: de Salade des gens heureux. De vegan chocoladetaart -‘het kostte me een jaar tijd om het juiste recept te ontwikkelen, véél trial en error’, aldus de eigenares – is smeuïg, licht en tjokvol smaak, alles wat je van een chocoladetaart verwacht dus.

Moonfood
Plant based is the new vodka, vinden ze bij het Brusselse Moonfood. Het vegan eetcafé grossiert in een kleurrijk lunchbuffet met warme en koude gerechten, waaruit je zelf kiest wat je wil. Betalen doe je per gewicht. Een handig en snel systeem dus, dat je toelaat om genoeg variatie op je bord te scheppen. Ook leuk voor kinderen, die zelf kunnen kiezen wat ze eten. Wij hebben elke keer het gevoel: dit is zo lekker dat we elke dag zouden willen vegan eten. Als iemand anders het voor ons klaarmaakt, dan wel.


Het interieur is hedendaags en aangenaam rustig, met veel hout en natuurlijke materialen. Ook de ligging, vlakbij het Centraal station, is een troef.

Madam Bakster
Aangezien een mens in de chaos van alledag niet overeind blijft van planten alleen, richten we de blik op de guiltfree bakery van Madam Bakster. Haar koffiehuis is een draaischijf voor ‘gezonde, suikervrije en veganistische desserts’ en daarmee de geknipte plek om eens te checken hoe plantaardige taart smaakt.

Heerlijk, vinden wij (nochtans grote voorstanders van alles waar massa’s boter in zit). Anders, stippen de kinderen aan, maar ook lekker. Passeren ons bord: Camille (citroen en avocado), Raymond (chocolade en framboos), Naomi (matcha en yoghurt) en Ludo (karamel en chocolade).


De matcha latte erbij geeft ons het gevoel dat we eventjes pal met de tijdsgeest samenvallen. Een beetje zoals dat moet geweest zijn toen iemand in de jaren negentig een hapje nam van een zongedroogde tomaat.
