Hello Robot in Design museum Gent
In het Gentse Design museum kan je nog tot 15 april naar de uitstekende tentoonstelling Hello, Robot. Die duikt in de kloof tussen mens en machine en vuurt rake vragen af. Zoals: hebben objecten ook gevoelens? En kan een robot jouw werk uitvoeren?

‘Robots don’t buy furniture’, beweert Douglas Coupland. Zijn reeks Slogans for the 21st century zet je meteen bij binnenkomst aan het denken. Als robots echt geen meubels kopen, is dat wel erg jammer voor een museum over design. Maar dit geheel terzijde.

Prosument
We maken kennis met de prosument, die in opkomst is sinds het digitale tijdperk. De prosument consumeert wat hij zelf produceert. Daarbij worden uiteenlopende innovatieve technieken ingezet. Zo is rock print een nieuwe techniek die ruwe materiaaldeeltjes zoals grind transformeert tot stabiele objecten.

Intussen kennen we ook allemaal 3D printing. ‘Going green’ is dan weer een XL beeld van Shawn Maximo, waarin robots op zonne-energie te zien zijn, die volledig zelfstandig aan een productielijn werken.

Allemaal architect
Felix checkt in een interactieve module van de BBC hoe groot de kans is dat onze job binnen niet al te lange tijd door robots zal worden overgenomen. We komen er niet al te best vanaf. Als fotograaf heb je 50% kans dat je vervangen wordt door een machine. Ook als schrijver loop je een kans van 33% om aan de dijk gezet te worden ten voordele van een robot. Zelf de kapper is niet veilig voor automatisatie!

Beroepen met toekomst daarentegen zijn architect (slechts 2% kans), grafisch ontwerper (5%) en alles waar empathie en creativiteit voor nodig is. Therapeuten, psychologen en verplegers kunnen opgelucht ademhalen. Handenarbeid en administratieve functies gaan vrijwel zeker op de schop. Robots doen dit even goed of beter, blijkbaar.

Tamagotchi
Lucy en Mirtha hebben geen zin in vragen zoals: zou je toestaan dat een robot voor je zorgt? En wat vind je ervan dat objecten gevoelens hebben? Tamagochi kan dan weer wel op hun ongelimiteerde affectie rekenen. Het digitale huisdier was eind jaren ’90 een grote hit en vergt echte vormen van zorg, zoals eten geven, in slaap sussen en op tijd weer wekken.

Felix verdiept zich intussen in de Curiosity, die meer dan een miljoen volgers heeft op Twitter. Dit onbemande voertuig van de NASA post selfies en schrijft tweets in de ik-vorm.
Mon Oncle
De meisjes kijken een stukje van de film Mon Oncle van Jacques Tati uit 1958, waarin hij zich verbaast over de ‘ultramoderne’ keuken van zijn zus. Voor kinderen die niet zo graag lezen, is het een zegen dat er ook op visueel vlak zoveel te beleven valt.

Er wordt in deze tentoonstelling nogal gegoocheld met moeilijke termen als singulariteit, biohacking en rapid prototyping, waardoor het soms wat boven de hoofden van onze speelse meisjes gaat. Maar voor 12+ kinderen met een boon voor wetenschap en techniek, is dit een grote aanrader.

Nog meer ontdekken in Gent? Hier lees je over onze leuke graffiti tour en dit is een plek om heel lekkere pizza’s te eten.